Follow us

Τα δικά μας δημητριακά πρωινού

Τα δικά μας δημητριακά πρωινού

Το μούσλι, ο πρόγονος των σημερινών δημητριακών πρωινού, δημιουργήθηκε για πρώτη φορά από τον Ελβετό γιατρό Maximilian Bircher Benner (1867-1939), που πίστευε θερμά στις θεραπευτικές ιδιότητες της υγιεινής διατροφής και υπήρξε πρωτοπόρος στη χρήση της για τη θεραπεία των ασθενών του, στην κλινική που διηύθυνε. Το μούσλι του καινοτόμου γιατρού, δεν είχε καμία σχέση με τα σημερινά δημητριακά πρωινού, που περιέχουν ξερά φρούτα, ζάχαρη, σοκολάτα και λοιπά, αλλά ήταν κάτι πολύ πιο απλό και λιτό, με το φρέσκο μήλο να είναι ένα βασικό συστατικό του. Όπως και να είναι, πάντως, φτιάχνοντας μόνοι μας τα δημητριακά μας, ελέγχουμε σχεδόν απόλυτα την ποιότητα των υλικών, φτιάχνουμε τους συνδυασμούς που μας αρέσουν γευστικά και έχουμε σημαντική οικονομία.
Η διαδικασία είναι απλούστατη και είτε προτιμήσουμε να ψήσουμε τα δημητριακά μας μαζί με ένα γλυκαντικό είτε προτιμήσουμε να ανακατέψουμε άψητα τα δημητριακά με τους ξηρούς καρπούς και τα ξηρά φρούτα, το σίγουρο είναι ότι θα έχουμε μια πολύ νόστιμη και υγιεινή βάση για να ξεκινήσουμε την ημέρα μας. Οι συνταγές που προτείνουμε είναι απλώς ενδεικτικές και αν θέλουμε, μπορούμε να προσθέσουμε διάφορα μπαχαρικά (κανέλα, καρδάμωμο, μοσχοκάρυδο), αρωματικά βότανα (δεντρολίβανο, τριμμένο γλυκάνισο), οποιοδήποτε ξερό φρούτο ή ξερό καρπό ή σπόρο μας αρέσει, σοκολάτα γάλακτος ή λευκή σοκολάτα και οποιαδήποτε γλυκαντική ουσία (ζάχαρη λευκή ή καστανή, μέλι, μελάσσα, σιρόπι από καλαμπόκι, σιρόπι από γλυκά του κουταλιού). Ακόμα, αν δεν θέλουμε να χρησιμοποιοήσουμε λιπαρή ουσία για την granola που ψήνουμε στο φούρνο, μπορούμε να αντικαταστήσουμε το ελαιόλαδο με βούτυρο ή μαργαρίνη (χρησιμεύουν για να γίνουν τραγανά τα δημητριακά) με ένα ασπράδι αβγού χτυπημένο, με το οποίο θα ανακατέψουμε τα δημητριακά και τους ξηρούς καρπούς.

Updated: 30/01/20
Ημ/νια α' δημοσίευσης: 21/01/16

Επίσης...

Περισσότερα από

Γλυκό

Ηot drinks: καυτή χειμωνιάτικη απόλαυση

Τα ζεστά ποτά με βάση το κρασί ή κάποιο δυνατό αλκοόλ αρωματισμένο με μπαχαρικά, είναι μια από τις μεγάλες ;απολαύσεις και τελευταία στην Ελλάδα περιλαμβάνεται στη χειμωνιάτικη κουλτούρα του cocooning και της χαλάρωσης…

Τα all time classic γαλλικά γλυκά που αγαπήσαμε

Τα εμβλήματα της γαλλικής pâtisserie κρύβουν πίσω τους και συναρπαστικές ιστορίες! Εκτός από την γεύση τους, λοιπόν, το γλυκό παρελθόν τους είναι ένας ακόμη λόγος να ανακατέψουμε βούτυρα και ζάχαρες στην κουζίνα, ή έστω να απευθυνθούμε σε ζαχαροπλαστεία που τα αποδίδουν στην καλύτερη εκδοχή τους.