Follow us

Τα αχλάδια αλλιώς!

Τα αχλάδια αλλιώς!

Θέλετε ένα εύκολο και εντυπωσιακό γλυκό με γαλλική φινέτσα και την προσωπική σας σφραγίδα; Σιγοβράστε αχλάδια σε γλυκό κρασί ή σε σιρόπι με μυρωδικά (βανίλια, κανελογαρύφαλα, τζίντζερ, αστεροειδή γλυκάνισο) και βάλτε το δίπλα σε μαλακό κέικ σοκολάτας ή σαντιγύ ή παγωτό βανίλια ή απλά περιχύστε το με ζεστή σως σοκολάτας: επιδόρπιο περιοπής!

Το φρούτο με το πιο ευγενικό άρωμα ήταν και από τα πιο αγαπητά στην αρχαιότητα. Έλληνες, Αιγύπτιοι, Κινέζοι και Ρωμαίοι είχαν να λένε…Καταγωγή, από την περιοχή-μητέρα πολλών καρπών, Μικρά Ασία μέχρι Κασπία. Η Ελλάδα είναι ακόμη γεμάτη αγριαχλαδιές (ή γκορτσιές). Από αυτό το άγριο μικρό, σκληρό και στυφό αχλαδάκι έχουν προκύψει όλες οι σύγχρονες ποικιλίες. Στις κουζίνες των Λουδοβίκων γνώρισε τρελή επιτυχία, καθώς η ανάγκη να διατηρηθεί οδήγησε τους σεφ να δημιουργήσουν συνταγές, που παρέμειναν κλασικές. Η πιο απλή παρασκευή έχει παραμείνει και η πιο δημοφιλής: αχλάδια ποσέ, όπως περιγράψαμε στην αρχή, κάτι σαν κομπόστα αλλά με χαρακτήρα. Με αυτό τον τρόπο, το φρούτο διατηρεί όσο γίνεται τη γεύση του ενώ είναι συγχρόνως και γλυκό. Γλυκά κρασιά σαν το Sauternes, αλλά και τα εξαιρετικά δικά μας Σάμος, Μοσχάτο Ρίου και όλα τα λευκά γλυκά κρασιά προσφέρονται για το ποσάρισμα των αχλαδιών. Γίνονται, ακόμα, τάρτες (ίδιες με των μήλων), μαρμελάδες, κέικ. Τους ταιριάζουν τα μήλα, τα κυδώνια, η σοκολάτα. Συνοδεύουν με στυλ τυριά και σε τσάτνεϋ ή σάλτσα μπαίνουν δίπλα σε κρέατα και κοτόπουλο.

Θυμόμαστε ότι δεν τα αγοράζουμε πολύ ώριμα και τα διατηρούμε εκτός ψυγείου μέχρι να ωριμάσουν αρκετά, οπότε τα βάζουμε αμέσως στο ψυγείο. Αυτή την εποχή βρίσκουμε φρέσκα κόσια, βουτυράτα, κρυστάλια, κοντούλες.

Επίσης...

Περισσότερα από

Γλυκό

Ηot drinks: καυτή χειμωνιάτικη απόλαυση

Τα ζεστά ποτά με βάση το κρασί ή κάποιο δυνατό αλκοόλ αρωματισμένο με μπαχαρικά, είναι μια από τις μεγάλες ;απολαύσεις και τελευταία στην Ελλάδα περιλαμβάνεται στη χειμωνιάτικη κουλτούρα του cocooning και της χαλάρωσης…

Τα all time classic γαλλικά γλυκά που αγαπήσαμε

Τα εμβλήματα της γαλλικής pâtisserie κρύβουν πίσω τους και συναρπαστικές ιστορίες! Εκτός από την γεύση τους, λοιπόν, το γλυκό παρελθόν τους είναι ένας ακόμη λόγος να ανακατέψουμε βούτυρα και ζάχαρες στην κουζίνα, ή έστω να απευθυνθούμε σε ζαχαροπλαστεία που τα αποδίδουν στην καλύτερη εκδοχή τους.