banner
banner
banner

Συκομαΐδες

Παρασκευή, 03 Σεπτεμβρίου 2021

Yλικά
Yλικά

3/4 κ. ξερά σύκα (όσο πιο μαλακά βρείτε)
1 φλ.τσ. πετιμέζι
1 φλ. τσ. μέλι
1 φλ.τσ. ούζο ή ρακί
1 1/2 φλ. τσ. καρύδια ή αμύγδαλα κοπανισμένα
1 κ.γ. κανέλα
1/2 κ.γ. γαρύφαλλο
1/2 κ.γ. μαραθόσπορο
1 πορτοκάλι, το ξύσμα
10-12 φύλλα δάφνης
αμπελόφυλλα ή φύλλα καρυδιάς ή συκιάς για το τύλιγμα

banner
Εκτέλεση

Κόβουμε τα σύκα σε μικρά κομμάτια (όσο μικρότερα μπορούμε) και τα βάζουμε να μουλιάσουν στο ούζο (ή ρακί) 2 ώρες ή περισσότερο. Όταν μαλακώσουν αρκετά τα αλέθουμε στο μπλέντερ τμηματικά. Δεν χρειάζεται να πολτοποιηθούν τελείως, αρκεί το μείγμα να πλάθεται. Μεταφέρουμε το μείγμα σε μεγάλο μπολ και προσθέτουμε τα μπαχαρικά, το ξύσμα, το πετιμέζι και τα 2/3 από τους ξηρούς καρπούς. Προσθέτουμε σταδιακά το μέλι και τους υπόλοιπους ξηρούς καρπούς ενώ πλάθουμε, ώστε να ελέγχουμε την πυκνότητα του μείγματος (να μην μαλακώσει πολύ). Παίρνουμε κομμάτια από τη μάζα της συκομαΐδας και τα πλάθουμε σε μπάλες που τις πιέζουμε με την παλάμη να γίνουν σαν μπιφτεκάκια. Τοποθετούμε από 1/2 φύλλο δάφνης επάνω, τις τυλίγουμε σε αμπελόφυλλα (ή άλλα φύλλα) και τις δένουμε σταυρωτά με σπάγκο ή ξερό χόρτο. Τις στεγνώνουμε στον φούρνο στους 60ο επί 1 -1.30’ ώρα. Οι συκομαΐδες διατηρούνται επί πολλούς μήνες καλά κλεισμένες σε μεταλλικά δοχεία με φύλλα δάφνης ανάμεσα.
(Για να φτιάξουμε συκοπάστελο: απλώνουμε σε επιφάνεια εργασίας μια λαδόκολλα και πασπαλίζουμε με 1/2 φλ.τσ. καβουρδισμένο σουσάμι. Απλώνουμε επάνω το μείγμα της συκομαΐδας και το ισιώνουμε με τον πλάστη ομοιόμορφα, σε πάχος 1/1/2 εκ.. Πασπαλίζουμε στην επιφάνεια άλλο τόσο σουσάμι και στρώνουμε με τον πλάστη. Χαράζουμε σε κομμάτια μπακλαβαδωτά και αφήνουμε να στεγνώσει σκεπασμένο με τούλι 1-2 μέρες ή στεγνώνουμε στον φούρνο στους 60ο για 1 ώρα.)



Γλυκά

banner

Εποχές

Γιορτές και περιστάσεις

banner

Πρώτες ύλες γλυκών

Αναζήτηση με φίλτρα

Αναζήτηση

Αναζήτηση
Αναζητήστε στο αρχείο του αθηνόραμαUmami δίνοντας μέρος του ονόματος