banner
banner
banner

Συκαλάκι γλυκό

Συνταγή

Συκαλάκι γλυκό
Υλικά για 1 κιλό σύκα

1 κιλό σύκα μικρά φρέσκα

1 κιλό ζάχαρη

3 κουτ. σούπας γλυκόζη

1 κουτ. σούπας σόδα (σκόνη)

χυμό από 2 λεμόνια

1 φακελάκι βανίλια σκόνη

½ κουτ. τσαγιού γαλαζόπετρα

banner
Εκτέλεση

Καθαρίζετε, πλένετε καλά τα σύκα και τα τρυπάτε με 1 ξύλο για σουβλάκι. Τα βυθίζετε σε ένα μπολ με κρύο νερό και τα αφήνετε για 3-4 ώρες. Στη συνέχεια τα μεταφέρετε σε μία κατσαρόλα, τα καλύπτετε με νερό και τα βράζετε για 15΄. Τα σουρώνετε και τα βάζετε σε μια λεκάνη.

Διαλύετε τη γαλαζόπετρα και τη σόδα σε 10 φλιτζάνια νερό και τα προσθέτετε στα σύκα. Αφήνετε να σταθούν για 30 λεπτά, τα ξεπλένετε καλά με πολύ νερό και τα πιέζετε λίγο ένα ένα για να φύγουν τα υγρά.

Βράζετε σε ένα άλλο κατσαρολάκι τη ζάχαρη με 2 φλιτζάνια νερό για 10΄ και προσθέτετε τα σύκα, ξαφρίζοντας το γλυκό συνεχώς. Τα αφήνετε να σταθούν για 12 ώρες μέσα στο σιρόπι.
Κατόπιν τα ξαναβράζετε μέχρι να δέσει το σιρόπι και προσθέτετε το γλυκόζη, το λεμόνι και τη βανίλια. Αφήνετε το γλυκό να κρυώσει και το μεταφέρετε σε αποστειρωμένα βάζα.

Σημείωση
Η γαλαζόπετρα διατηρεί το πράσινο χρώμα των φρούτων. Διαλύετε μια γαλαζόπετρα μεγέθους όσο ένα στραγάλι σε 2 λίτρα νερό και μουλιάζετε τα φρούτα για 30΄.


Γλυκό

Γλυκά

banner

Εποχές

Γιορτές και περιστάσεις

banner

Πρώτες ύλες γλυκών

Αναζήτηση με φίλτρα

Αναζήτηση

Αναζήτηση
Αναζητήστε στο αρχείο του αθηνόραμαUmami δίνοντας μέρος του ονόματος