Υλικά
Υλικά (για 6 άτομα)
200 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη και 30 γρ. για άλειμμα
80 γρ. αλεύρι
8 αβγά
1 λίτρο γάλα
50 γρ. ζάχαρη
250 γρ. κουβερτούρα πικρή, κομμένη σε κομματάκια
1 πρέζα αλάτι
Ζάχαρη-άχνη
Παρασκευή
Ζεσταίνουμε το γάλα και αποσύρουμε μόλις πάρει βράση.
Κρατάμε ένα φλιτζάνι γάλακτος και διαλύουμε την κουβερτούρα.
Αφήνουμε το υπόλοιπο γάλα να κρυώσει Ζεσταίνουμε το βούτυρο και αφού λιώσει, προσθέτουμε το αλεύρι, αναμιγνύουμε συνεχώς σε μέτρια φωτιά επί 2-3 λεπτά, Προσθέτουμε το γάλα, αναμιγνύουμε συνεχώς και βράζουμε σε μέτρια φωτιά επί 5-6 λεπτά.
Χτυπάμε τους κρόκους με τη ζάχαρη, μέχρι να λευκανθεί το μίγμα.
Προσθέτουμε τμηματικά το μίγμα των αβγών μέσα στη μπεσαμέλ, ανακατεύοντας, και όταν απορροφηθούν οι κρόκοι προσθέτουμε τη λιωμένη σοκολάτα.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 220C και τοποθετούμε τη σχάρα στο κάτω μέρος.
Αλείφουμε με τα 30 γρ.
βουτύρου 6 ατομικά πυρίμαχα, ή ένα μεγάλο.
Χτυπάμε τα 8 ασπράδια με το αλάτι και φτιάχνουμε μια πηχτή μαρέγκα.
Αδειάζουμε τη μαρέγκα σε 3 δόσεις μέσα στο μίγμα των υλικών, ανακατεύοντας απαλά και προς μία πάντα κατεύθυνση.
Μεταφέρουμε το μίγμα στο ή στα πυρίμαχα.
Ψήνουμε 15-25 λεπτά, ανάλογα με το μέγεθος του πυρίμαχου.
Πασπαλίζουμε με ζάχαρη-άχνη και σερβίρουμε.
H φωτο είναι από το βιβλίο «Chocolate.
Α sweet indulgence», των Karl Petzke and Sara Slavin.
Εκδ.
Chronicle Books.