Follow us

Σου με κρέμα (choux a la creme)

Σου με κρέμα (choux a la creme)

Υλικά

υλικά

ζύμη γιά σου:

150 γρ. αλεύρι

80 γρ. βούτυρο σε κομμάτια

2 μέτρια αβγά και 1 κροκάδι

250 ml νερό με γάλα (μισό-μισό)

ελάχιστο αλάτι

κρέμα πατισιέρ:

500 ml γάλα

4-5 κρόκους αβγών

80 γρ. ζάχαρη

40 γρ. αλεύρι

30 γρ. κορν φλάουερ

1 λοβός βανίλιας

ελάχιστο αλάτι

γιά την καραμέλα:

100 γρ. ζάχαρη 

40ml νερό

Παρασκευή

Ανάβουμε το φούρνο στους 200ο.

Σε μέτρια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το νερό με το γάλα και ρίχνουμε τα κομμάτια του βούτυρου.

Αφήνουμε να λυώσει το βούτυρο και μόλις αρχίσει να παίρνει βράση αποσύρουμε από τη φωτιά.

Ρίχνουμε όλο το αλεύρι μαζί και ανακατεύουμε γρήγορα με σπάτουλα.

Αρχίζει να σχηματίζεται μιά μάζα, που συνεχίζουμε να τη δουλεύουμε με τη σπάτουλα μέχρι να γίνει ομογενής και να μαζευτεί σε μιά μπάλα.

Ξαναβάζουμε σε μέτρια φωτιά την κατσαρόλα και δουλεύουμε τη ζύμη με τη σπάτουλα (απλώνοντας-μαζεύοντας) ώστε να χάσει την υγρασία της και να στεγνώσει.

Μόλις αρχίσει να "πιάνει" στον πάτο της κατσαρόλας την αποσύρουμε.

Ρίχνουμε το ένα αβγό και δουλεύουμε με τη σπάτουλα να ενωθεί με τη ζύμη (στην αρχή θα χωρίσει η μάζα και με το συνεχές ανακάτεμα θα ενσωματωθεί και θα αποκτήσει ομοιογένεια).

Ρίχνουμε το δεύτερο αβγό και δουλεύουμε πάλι μέχρι να ενσωματωθεί και συνεχίζουμε με τον κρόκο, δουλεύοντας μέχρι να γίνει ένα μείγμα λείο και γυαλιστερό, που να στέκεται στο δάχτυλο.

Σε ταψί απλώνουμε χαρτί ψησίματος και το βουτυρώνουμε ελαφρά.

Βάζουμε τη ζύμη σε κορνέ με φαρδύ άνοιγμα και σχηματίζουμε μπαλάκια μεγέθους καρυδιού (μπορούμε να το κάνουμε και με ένα κουτάλι) σε απόσταση μεταξύ τους.

Ψήνουμε τα σου σε καλά προθερμασμένο φούρνο γιά 20΄στους 200ο μέχρι να φουσκώσουν καλά και να αρχίσουν να παίρνουν χρώμα (μπορεί να χρειαστούν 1'-2' παραπάνω) και κατόπιν χαμηλώνουμε το φούρνο στους 175ο και συνεχίζουμε το ψήσιμο γιά 5'-6' ακόμα.

Ο χρόνος ψησίματος μπορεί να διαφοροποιείται λίγο, ανάλογα με το μέγεθος των σου και το φούρνο.

Βγάζουμε ένα και ελέγχουμε αν είναι ελαφρύ, απόδειξη ότι έχει ψηθεί καλά το εσωτερικό του.

Μόλις βγουν τα ακουμπάμε σε σχάρα μέχρι να κρυώσουν τελείως. Γιά να φτιάξουμε την κρέμα πατισιέρ (ζαχαροπλαστικής) ανακατεύουμε αρχικά το αλεύρι με το κορν φλάουερ και ελάχιστο αλάτι.

Σ' ένα μέτριο κατσαρολάκι βάζουμε το γάλα να ζεσταθεί με τη βανίλια σχισμένη στη μέση και τα σποράκια της ξυσμένα μέσα στο γάλα.

Το αποσύρουμε μόλις αρχίσει να τρεμουλιάζει και το κρατάμε στην άκρη.

Χτυπάμε τη ζάχαρη με τους κρόκους μέχρι να λυώσει καλά η ζάχαρη.

Προσθέτουμε το μείγμα του αλευριού λίγο λίγο, χτυπώντας με το σύρμα των αβγών, μέχρι να γίνει μιά λεία κρέμα.

Την αραιώνουμε με το μισό γάλα, ανακατεύοντας να ενσωματωθεί στο μείγμα καλά.

Αφαιρούμε από το υπόλοιπο γάλα τον λοβό της βανίλιας, προσθέτουμε την κρέμα στο κατσαρολάκι ανακατεύοντας και βάζουμε στη φωτιά.

Ανακατεύοντας συνέχεια με το σύρμα, αφήνουμε να σιγοβράσει μέχρι να πήξει αρκετά.

Περνάμε την επιφάνεια μ' ένα κομματάκι βούτυρο γιά να μην κάνει κρούστα.Οταν κρυώσουν τα σου και η κρέμα, τα γεμίζουμε ως εξής: κάνουμε μιά τρυπούλα στο πλάι κάθε σου και περνάμε μέσα την κρέμα με κορνέ με στενή μύτη. Τοποθετούμε σε πιατέλα τα γεμισμένα σου.

Φτιάχνουμε την καραμέλα βράζοντας τη ζάχαρη με το νερό μέχρι να πάρει χρώμα σκούρας καραμέλας (βαθύ μελί).

Βγάζουμε το κατσαρολάκι από τη φωτιά και το βυθίζουμε σε κρύο νερό.

Βουτάμε γρήγορα το επάνω μέρος κάθε σου στην καραμέλα, γιά να σχηματιστεί ένα λεπτό στρώμα.

Καταναλώνουμε τα σου μέσα στις επόμενες ώρες, γιά να μην πανιάσουν.

Διαφορετικά, τα βάζουμε στο ψυγείο. tips: με αυτή τη βασική συνταγή κρέμας μπορούμε να πετύχουμε διάφορες γεύσεις, προσθέτοντας π.χ.

ξύσμα πορτοκαλιού, καφέ ή κακάο μέσα στο ζεστό γάλα, άρωμα πικραμύγδαλου αντί γιά βανίλια.

Επίσης, μπορούμε να βουτήξουμε τα σου σε διάφορα γκλάσα αντί της καραμέλας.

Επίσης...

Σοκολατόπιτα µε Μπανάνα

Η συνταγή για σοκολατόπιτα με μπανάνα.

Δροσερή Κρέµα µε Γιαούρτι

Η συνταγή για δροσερή κρέμα με γιαούρτι.

Περισσότερα από

Γλυκά

Ρυζόγαλο µε µαστίχα Χίου

Πώς θα φτιάξεις ρυζόγαλο με μαστίχα Χίου.

Καρυδόκρεµα

Η συνταγή για καρυδόκρεμα.

Ξερά Φρούτα µε Κονιάκ

Η συνταγή για ξερά φρούτα με κονιάκ.

Απλή και Νόστιμη Σοκολατόπιτα

Η συνταγή για μία απλή και νόστιμη σοκολατόπιτα.

Παραδοσιακή Καρυδόπιτα

Η συνταγή για παραδοσιακή καρυδόπιτα.

Γαλακτοµπουρεκάκια

Η συνταγή για γαλακτοµπουρεκάκια.

Μπουγατσίνα

Η συνταγή για μπουγατσίνα.

Γιαούρτι µε Μπανάνα και Μέλι

Πώς θα φτιάξεις γιαούρτι με μπανάνα και μέλι.

Κέικ Σοκολάτα - Μήλο

Η συνταγή για κέικ σοκολάτα-μήλο.

Κέικ Νόστιµο και Αφράτο

Πώς θα φτιάξεις ένα νόστιμο και αφράτο κέικ.