Follow us

Σοκολάτα γάλακτος, η πρώτη αγάπη

Λίγα πράγματα έχουν χωρίσει τόσο κάθετα τους ανθρώπους όσο η σοκολάτα. Οι "bitter" και οι "γάλακτος", λειτουργούν περίπου σαν Μοντέγοι και Καπουλέτοι. Δεν υπάρχει καμία υποχώρηση, δεν βάζει κανείς νερό στο κρασί του. Είναι ή η μία ή η άλλη…

Σοκολάτα γάλακτος, η πρώτη αγάπη

Πάμε στις γάλακτος, λοιπόν. Τις προτιμούν συνήθως όσοι αγαπούν πολύ τα γλυκά. Είναι και οι αγαπημένες των παιδιών, που δεν συμπαθούν γενικά τις πικρές γεύσεις. Ό,τι άλλο και να πούμε θα είναι λάθος. Δεν είναι "πιο προχωρημένοι" γευστικά όσοι αγαπούν τις bitter, όπως πολλοί θέλουν να νομίζουν. Απλά, είναι θέμα γούστου (όπου gusto και η γεύση).

Το γάλα (σε μορφή διαλυμένης σκόνης) προστέθηκε για πρώτη φορά στην πλάκα σοκολάτας το 1875 από τον Ελβετό ζαχαροπλάστη Daniel Peter στην πόλη Vevey, μετά από αρκετούς πειραματισμούς και σε συνεργασία με τον γείτονά του, Henri Nestlé. Λίγα χρόνια αργότερα, συνεργάζεται με την εταιρεία Nestlé, στην ίδια πόλη. Έτσι κάπως, οι σοκολάτες γάλακτος συνέδεσαν το όνομά τους με τη φίρμα.

Σοκολάτα γάλακτος, η πρώτη αγάπη

Οι σοκολάτες γάλακτος συνήθως περιέχουν 25%-40% κακάο και βούτυρο κακάο, αλλά μπορεί κανείς να συναντήσει και με 65%. Το γάλα συνήθως είναι σε σκόνη, αλλά μπορεί να είναι και φρέσκο ή συμπυκνωμένο. Από εκεί και πέρα, η γεύση αλλάζει ανάλογα με την ποσότητα του γάλακτος, της ζάχαρης και τα αρωματικά (π.χ. βανίλια) που περιέχει η κάθε συνταγή.
Ορισμένες σοκολάτες γάλακτος έχουν καταγραφεί στη γευστική μας μνήμη σαν μοναδικές. Μια τέτοια είναι σίγουρα η εγγλέζικη Cadbury Dairy Milk, που κυκλοφόρησε το 1905, περιείχε περισσότερη ποσότητα γάλακτος από τις άλλες και έγινε το best seller της εταιρείας. Ακόμα είναι από τις πρώτες σε προτίμηση.

Η δοκιμή

Break (30% κακάο)

Η ιδιαίτερα γλυκιά της γεύση ισορροπείται από την καλή αίσθηση σοκολάτας και γάλακτος ενώ έχει και ωραία επίγευση.

ΙΟΝ (31% κακάο)

Κλασική σοκολάτα γάλακτος με τονισμένη γλυκύτητα και ήπια αίσθηση σοκολάτας.

Milk chocolate AB (30% κακάο)

Έντονη αίσθηση γάλακτος και βανίλιας, σχετικά αδύναμη αίσθηση σοκολάτας και τονισμένη γλυκύτητα.

Lacta (25% κακάο)

Κυριαρχεί η γλυκύτητα και η γαλατένια γεύση, με το κακάο σε δεύτερο πλάνο. Διακρίνονται και νότες πραλίνας.

Cadbury (23% κακάο)

Άρωμα φρέσκου γάλακτος. Πλούσιο στόμα, με βαθιά αίσθηση σοκολάτας και γάλακτος και κάποιες νότες αποξηραμένων φρούτων. Σχετικά μαλακή, ιδιαίτερη υφή.

Milka alpine milk (30% κακάο)

Τονισμένη γλυκύτητα που συνδυάζεται με καλή αίσθηση γάλακτος και νότες βανίλιας. Ευχάριστη και ισορροπημένη γεύση.

I Love You (31% κακάο)

Κυριαρχεί η γεύση του γάλακτος με μέτρια αίσθηση σοκολάτας και ισορροπημένη γλυκύτητα.

Green & Black's (37% κακάο)

Στη μύτη και στο στόμα κυριαρχεί το κακάο, που μετριάζει την έντονη γλυκύτητα.

Valrhona lait Tanariva (33% κακάο)

Πολύ καλή αίσθηση σοκολάτας, τονισμένο γάλα και δυνατή βανίλια.

Valrhona lait Dahibe (46% κακάο)

Πολύ καλή αίσθηση κακάο και γάλακτος, με έντονη βανίλια και ισορροπημένη γλυκύτητα. Στην επίγευση κυριαρχεί η γεύση του γάλακτος. Ευγενική.

(Οι σοκολάτες αγοράστηκαν από τα σουπερμάρκετ ΑΒ και Θανόπουλος.)

Επίσης...

Περισσότερα από

Γλυκό

Ηot drinks: καυτή χειμωνιάτικη απόλαυση

Τα ζεστά ποτά με βάση το κρασί ή κάποιο δυνατό αλκοόλ αρωματισμένο με μπαχαρικά, είναι μια από τις μεγάλες ;απολαύσεις και τελευταία στην Ελλάδα περιλαμβάνεται στη χειμωνιάτικη κουλτούρα του cocooning και της χαλάρωσης…

Τα all time classic γαλλικά γλυκά που αγαπήσαμε

Τα εμβλήματα της γαλλικής pâtisserie κρύβουν πίσω τους και συναρπαστικές ιστορίες! Εκτός από την γεύση τους, λοιπόν, το γλυκό παρελθόν τους είναι ένας ακόμη λόγος να ανακατέψουμε βούτυρα και ζάχαρες στην κουζίνα, ή έστω να απευθυνθούμε σε ζαχαροπλαστεία που τα αποδίδουν στην καλύτερη εκδοχή τους.