banner
banner
banner

Σοκολάτα γάλακτος, η πρώτη αγάπη

10 σοκολάτες γάλακτος στο τραπέζι της δοκιμής

Ντίνα Γκρουμούτη Ντίνα Γκρουμούτη Τετάρτη, 17 Μαΐου 2017

Λίγα πράγματα έχουν χωρίσει τόσο κάθετα τους ανθρώπους όσο η σοκολάτα. Οι "bitter" και οι "γάλακτος", λειτουργούν περίπου σαν Μοντέγοι και Καπουλέτοι. Δεν υπάρχει καμία υποχώρηση, δεν βάζει κανείς νερό στο κρασί του. Είναι ή η μία ή η άλλη…

Σοκολάτα γάλακτος, η πρώτη αγάπη

Πάμε στις γάλακτος, λοιπόν. Τις προτιμούν συνήθως όσοι αγαπούν πολύ τα γλυκά. Είναι και οι αγαπημένες των παιδιών, που δεν συμπαθούν γενικά τις πικρές γεύσεις. Ό,τι άλλο και να πούμε θα είναι λάθος. Δεν είναι "πιο προχωρημένοι" γευστικά όσοι αγαπούν τις bitter, όπως πολλοί θέλουν να νομίζουν. Απλά, είναι θέμα γούστου (όπου gusto και η γεύση).


Το γάλα (σε μορφή διαλυμένης σκόνης) προστέθηκε για πρώτη φορά στην πλάκα σοκολάτας το 1875 από τον Ελβετό ζαχαροπλάστη Daniel Peter στην πόλη Vevey, μετά από αρκετούς πειραματισμούς και σε συνεργασία με τον γείτονά του, Henri Nestlé. Λίγα χρόνια αργότερα, συνεργάζεται με την εταιρεία Nestlé, στην ίδια πόλη. Έτσι κάπως, οι σοκολάτες γάλακτος συνέδεσαν το όνομά τους με τη φίρμα.

banner
Σοκολάτα γάλακτος, η πρώτη αγάπη

Οι σοκολάτες γάλακτος συνήθως περιέχουν 25%-40% κακάο και βούτυρο κακάο, αλλά μπορεί κανείς να συναντήσει και με 65%. Το γάλα συνήθως είναι σε σκόνη, αλλά μπορεί να είναι και φρέσκο ή συμπυκνωμένο. Από εκεί και πέρα, η γεύση αλλάζει ανάλογα με την ποσότητα του γάλακτος, της ζάχαρης και τα αρωματικά (π.χ. βανίλια) που περιέχει η κάθε συνταγή.
Ορισμένες σοκολάτες γάλακτος έχουν καταγραφεί στη γευστική μας μνήμη σαν μοναδικές. Μια τέτοια είναι σίγουρα η εγγλέζικη Cadbury Dairy Milk, που κυκλοφόρησε το 1905, περιείχε περισσότερη ποσότητα γάλακτος από τις άλλες και έγινε το best seller της εταιρείας. Ακόμα είναι από τις πρώτες σε προτίμηση.

Η δοκιμή

Break (30% κακάο)

Break (30% κακάο)

Η ιδιαίτερα γλυκιά της γεύση ισορροπείται από την καλή αίσθηση σοκολάτας και γάλακτος ενώ έχει και ωραία επίγευση.

banner

ΙΟΝ (31% κακάο)

ΙΟΝ (31% κακάο)

Κλασική σοκολάτα γάλακτος με τονισμένη γλυκύτητα και ήπια αίσθηση σοκολάτας.

Milk chocolate AB (30% κακάο)

Milk chocolate AB (30% κακάο)

Έντονη αίσθηση γάλακτος και βανίλιας, σχετικά αδύναμη αίσθηση σοκολάτας και τονισμένη γλυκύτητα.

Lacta (25% κακάο)

Lacta (25% κακάο)

Κυριαρχεί η γλυκύτητα και η γαλατένια γεύση, με το κακάο σε δεύτερο πλάνο. Διακρίνονται και νότες πραλίνας.

Cadbury (23% κακάο)

Cadbury (23% κακάο)

Άρωμα φρέσκου γάλακτος. Πλούσιο στόμα, με βαθιά αίσθηση σοκολάτας και γάλακτος και κάποιες νότες αποξηραμένων φρούτων. Σχετικά μαλακή, ιδιαίτερη υφή.

Milka alpine milk (30% κακάο)

Milka alpine milk (30% κακάο)

Τονισμένη γλυκύτητα που συνδυάζεται με καλή αίσθηση γάλακτος και νότες βανίλιας. Ευχάριστη και ισορροπημένη γεύση.

I Love You (31% κακάο)

I Love You (31% κακάο)

Κυριαρχεί η γεύση του γάλακτος με μέτρια αίσθηση σοκολάτας και ισορροπημένη γλυκύτητα.

Green & Black's (37% κακάο)

Green & Black's (37% κακάο)

Στη μύτη και στο στόμα κυριαρχεί το κακάο, που μετριάζει την έντονη γλυκύτητα.

Valrhona lait Tanariva (33% κακάο)

Πολύ καλή αίσθηση σοκολάτας, τονισμένο γάλα και δυνατή βανίλια.

Σοκολάτα γάλακτος, η πρώτη αγάπη

Valrhona lait Dahibe (46% κακάο)

Πολύ καλή αίσθηση κακάο και γάλακτος, με έντονη βανίλια και ισορροπημένη γλυκύτητα. Στην επίγευση  κυριαρχεί η γεύση του γάλακτος. Ευγενική.


(Οι σοκολάτες αγοράστηκαν από τα σουπερμάρκετ ΑΒ και Θανόπουλος.)



Γλυκά

banner

Εποχές

Γιορτές και περιστάσεις

banner

Πρώτες ύλες γλυκών

Αναζήτηση με φίλτρα

Αναζήτηση

Αναζήτηση
Αναζητήστε στο αρχείο του αθηνόραμαUmami δίνοντας μέρος του ονόματος