Follow us

Shortbread φράουλας (του Albert Roux)

Ο Albert Roux, ο σεφ των έξι αστέρων Michelin (τρία για το «Le Gavroche» και τρία για το «Waterside Inn» στο Λονδίνο), ήρθε στnv Αθήνα για να μαγειρέψει στο γκαλά των «Χρυσών Σκούφων 2002» του Αθnνοράματος, μας μίλησε για τα διάσημα στόματα που έχει ταΐσει και υποσχέθηκε ότι θα επιστρέψει σύντομα για να ανοίξει εστιατόριο! Συνέντευξη ανοιχτής καρδιάς +6 signature dishes του ανθρώπου που έμαθε στους Βρετανούς τι εστί γκουρμέ.

Shortbread φράουλας (του Albert Roux)

Υλικά

Υλικά (για 6 άτομα)

800 γρ. φράουλες

500 ml κουλί φράουλας

800 γρ. ζύμη shortbread

Λίγο αλεύρι

1 κρόκος αβγού, χτυπημένος με 1 κ.σ. γάλα, για το γλασάρισμα (μπορούμε αντί για γλασάρισμα να ραντίζουμε απλώς με ζάχαρη-άχνη)

Κουλί φράουλας

800 γρ. φράουλες

250 ml ελαφρύ σιρόπι ζάχαρης

1 λεμόνι (χυμός)

Ζύμη shortbread

200 γρ. βούτυρο

100 γρ. ζάχαρη-άχνη

2 κρόκοι αβγών

250 γρ. αλεύρι

1 σταγόνα εσάνς λεμονιού ή βανίλιας (προαιρετικώς)

1 πρέζα αλάτι

Παρασκευή

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200°C.

Σε μια ελαφρώς αλευρωμένη μαρμάρινη ή ξύλινη επιφάνεια, απλώνουμε τη ζύμη σε πάχος δύο χιλιοστών.

Κόβουμε 18 δίσκους διαμέτρου 10 εκ.

και τους βάζουμε σε ένα φύλλο ψησίματος.

Αλείφουμε τους έξι με το μίγμα κρόκου-γάλακτος.

Τους διακοσμούμε όπως θέλουμε με ένα μαχαιράκι ή πιρούνι.

Ψήνουμε όλους τους δίσκους shortbread στον προθερμασμένο φούρνο, για 8 λεπτά.

Όταν θα έχουν ψηθεί, αφήνουμε να κρυώσουν ελαφρώς και τους μεταφέρουμε σε σχάρα ζαχαροπλαστικής.

Πλένουμε τις φράουλες, αφαιρούμε τα κοτσανάκια και κόβουμε στη μέση (αν είναι μεγάλες).

Τις «βαφτίζουμε» στα 2/3 του κουλί και διατηρούμε στο ψυγείο.

Βάζουμε ένα μη γλασαρισμένο δισκίο shortbread σε κάθε πιάτο.

Τοποθετούμε από πάνω λίγες φράουλες, ένα δεύτερο δισκίο από πάνω, άλλη μια στρώση φράουλες και στην κορυφή ένα τρίτο γλασέ δισκίο.

Σερβίρουμε με το υπόλοιπο κουλί σε σαλτσιέρα.Κουλί φράουλαςΠλένουμε τις φράουλες, βγάζουμε τα κοτσανάκια και πολτοποιούμε σε μπλέντερ με το σιρόπι και το λεμόνι.

Περνάμε από κωνικό σουρωτήρι (chinois) και διατηρούμε στο ψυγείο.Ζύμη ShortbreadΚόβουμε το βούτυρο σε μικρά κομμάτια και το βάζουμε σε μαρμάρινη ή ξύλινη επιφάνεια εργασίας.

Δουλεύουμε το βούτυρο με τα δάχτυλα εωσότου μαλακώσει πολύ.

Προσθέτουμε, κοσκινίζοντας, τη ζάχαρη-άχνη και το αλάτι.

Συνεχίζουμε να δουλεύουμε με τα δάχτυλα, εωσότου ανακατευθούν σωστά τα συστατικά, και τότε προσθέτουμε τους κρόκους και ανακατεύουμε ελαφρώς.

Κοσκινίζουμε το αλεύρι και με το άλλο χέρι το ανακατεύουμε καλά στο μίγμα.

Όταν η ζύμη θα έχει ανακατευθεί καλά, προσθέτουμε την εσάνς.

Τρίβουμε τη ζύμη δυο-τρεις φορές με την παλάμη μας.

(Δεν την παραδουλεύουμε).

Την κάνουμε μια μπάλα και την απλώνουμε ελαφρώς.

Τυλίγουμε σε λαδόχαρτο ή πλαστικό σακουλάκι και τοποθετούμε στο ψυγείο για μερικές ώρες.

Επίσης...

Σοκολατόπιτα µε Μπανάνα

Η συνταγή για σοκολατόπιτα με μπανάνα.

Δροσερή Κρέµα µε Γιαούρτι

Η συνταγή για δροσερή κρέμα με γιαούρτι.

Περισσότερα από

Γλυκά

Ξερά Φρούτα µε Κονιάκ

Η συνταγή για ξερά φρούτα με κονιάκ.

Γιαούρτι µε Μπανάνα και Μέλι

Πώς θα φτιάξεις γιαούρτι με μπανάνα και μέλι.

Γλυκιά Πίτσα με Φιστικοβούτυρο και Μπανάνα

Η συνταγή για γλυκιά πίτσα με φιστικοβούτυρο και μπανάνα.

Μηλόπιτα Νηστίσιµη

Η συνταγή για νηστίσιμη μηλόπιτα.

Δαµάσκηνα µε Μαστίχα και Κρέµα Γιαουρτιού

Πώς θα φτιάξεις δαµάσκηνα µε µαστίχα και κρέµα γιαουρτιού.

Ρολό Μήλου

Πώς θα φτιάξεις το πιο νόστιμο ρολό μήλου.

Γλυκιά Πίτα µε Ξερά Φρούτα και Καρπούς

Η συνταγή για γλυκιά πίτα με ξερά φρούτα και καρπούς.

Πίτα µε Βερίκοκα και Χουρµάδες

Η συνταγή για πίτα με βερίκοκα και χουρμάδες.

Ανάποδο Κέικ με Ροδάκινα και Αμύγδαλα

Ένα βολικό ανάποδο κέικ, που καταδέχεται να κάνει παρέα με όλα τα φρούτα: και με μήλα και με ροδάκινα και με αχλάδια και με φράουλες και με βερίκοκα και με νεκταρίνια.

Δαμάσκηνα με Κρέμα

Βελούδινη και ευωδιαστή κρέμα, σχεδόν ημίρρευστη, φαίνεται σαν να μην περιέχει αλεύρι ή κορν φλάουρ, τρώγεται υπέροχα τόσο ζεστή όσο και κρύα.