Follow us

Semifreddo: μεταξύ παγωτού και γλυκού

Semifreddo: μεταξύ παγωτού και γλυκού

Το semifreddo (σεμιφρέντο) είναι ένα υπέροχο γλυκό της ιταλικής ζαχαροπλαστικής και σημαίνει μισοπαγωμένο. Η υφή του είναι κάτι ανάμεσα στο παγωτό και στη μους και δεν χρειάζεται παγωτομηχανή για να φτιαχτεί, αλλά κυρίως η εξοικείωση με την τεχνική του μπεν μαρί, της μαρέγκας και της σαντιγί.
Κάποιες συνταγές απαιτούν τη δημιουργία μιας κρέμας στο στιλ της créme anglaise, που φτιάχνεται με κρόκους και καυτή κρέμα γάλακτος ή γάλα -εδώ θα βρείτε μια ωραία συνταγή που χρησιμοποιεί zabaglione, την ανάλαφρη ιταλική κρέμα-σάλτσα με γλυκό κρασί.
Όλα τα semifreddo, όμως, έχουν σαν βάση τη μαρέγκα -κάποιες φορές την ιταλική μαρέγκα, δηλαδή τα ασπράδια "ζεματίζονται" με καυτό σιρόπι- και την σαντιγί, αφού ο αέρας που περιέχουν τα κάνει ανάλαφρα. Η βελούδινη υφή του semifreddo οφείλεται στα πολλά λιπαρά (κρέμα γάλακτος) μια "θυσία”, που δέχονται ευχάριστα οι οπαδοί του, αφού τους αποζημιώνει με την ευκολία της ετοιμασίας και τη μεγάλη ποικιλία των αρωμάτων και των γεύσεων που μπορεί να δεχτεί.
Τέλος, το semifreddo μπορεί να απλωθεί επάνω σε μια βάση από κέικ ή σε μια βάση σαν αυτή του τσιζκέικ για να δημιουργηθούν εντυπωσιακά γλυκά τύπου τούρτας, ιδιαίτερα ευπρόσδεκτα τώρα το καλοκαίρι.

Επίσης...

Περισσότερα από

Γλυκό

Ηot drinks: καυτή χειμωνιάτικη απόλαυση

Τα ζεστά ποτά με βάση το κρασί ή κάποιο δυνατό αλκοόλ αρωματισμένο με μπαχαρικά, είναι μια από τις μεγάλες ;απολαύσεις και τελευταία στην Ελλάδα περιλαμβάνεται στη χειμωνιάτικη κουλτούρα του cocooning και της χαλάρωσης…

Τα all time classic γαλλικά γλυκά που αγαπήσαμε

Τα εμβλήματα της γαλλικής pâtisserie κρύβουν πίσω τους και συναρπαστικές ιστορίες! Εκτός από την γεύση τους, λοιπόν, το γλυκό παρελθόν τους είναι ένας ακόμη λόγος να ανακατέψουμε βούτυρα και ζάχαρες στην κουζίνα, ή έστω να απευθυνθούμε σε ζαχαροπλαστεία που τα αποδίδουν στην καλύτερη εκδοχή τους.