banner
banner
banner

Ρυζόγαλο κλασικό

Συνταγή

Ρυζόγαλο κλασικό
Yλικά για 6-8 άτομα

1 λίτρο φρέσκο πλήρες γάλα καλής ποιότητας
1 λοβό φυσικής βανίλιας
150 γρ. ρύζι με στρογγυλό κόκκο (κατάλληλο το γλασέ ή η καρολίνα)
100 γρ. ζάχαρη

banner
Παρασκευή

Βάζουμε σε κατσαρόλα το γάλα με τη βανίλια σχισμένη κατά μήκος και τα σποράκια ξυσμένα μέσα. Φέρνουμε σε βρασμό με προσοχή και μόλις αρχίσει να φουσκώνει ρίχνουμε από ψηλά το ρύζι (όχι ξεπλυμένο). Ανακατεύουμε και χαμηλώνουμε τη φωτιά ώστε να σιγοβράζει. Μισοσκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε να σιγοβράσει 40' περίπου, ανακατεύοντας κάθε 10'. Τότε το ρύζι θα έχει φουσκώσει και θα έχει σχεδόν απορροφήσει το γάλα (όχι τελείως, θα είναι σαν μέσα σε μια πηχτή κρέμα). Σε αυτό το σημείο προσθέτουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε, αφήνοντας άλλα 5'. Κατόπιν, μεταφέρουμε το ρυζόγαλο σε ένα μεγάλο μπολ, καλύπτουμε την επιφάνεια με μεμβράνη και αφήνουμε να κρυώσει πρώτα εκτός ψυγείου και μετά στο ψυγείο. Το σερβίρουμε όπως είναι, με λίγη κανέλα ή με φρούτα σε σιρόπι ή με γλυκό του κουταλιού. Μια άλλη πρόταση είναι να το σερβίρουμε σε ποτήρια σε στρώσεις, εναλλάξ με φρούτα ψιλοκομμένα ανάμεσα ή γλυκό του κουταλιού ή ρευστή καραμέλα ή σως σοκολάτας.
Άλλα αρώματα: αντικαθιστούμε τη βανίλια με 1 κ.σ. γεμάτη ξύσμα εσπεριδοειδών (πορτοκάλι, λεμόνι, λάιμ ή όλα μαζί). Σοκολάτα: στο τέλος του βρασμού προσθέτουμε 75 γρ. μαύρη σοκολάτα ξυσμένη και ανακατεύουμε απαλά μέχρι να απλωθεί ομοιογενώς στο μείγμα.


Γλυκό

Γλυκά

banner

Εποχές

Γιορτές και περιστάσεις

banner

Πρώτες ύλες γλυκών

Αναζήτηση με φίλτρα

Αναζήτηση

Αναζήτηση
Αναζητήστε στο αρχείο του αθηνόραμαUmami δίνοντας μέρος του ονόματος