Υλικά
υλικά
500 γρ. κυδωνόπαστο έτοιμο
150 γρ. αμύγδαλα ασπρισμένα, καβουρδισμένα και κομμένα
150 γρ. καρύδια χοντροκομμένα
3 κ.σ. κρασί πορτό*
1 πορτοκάλι, το ξύσμα
3 κ.σ. φρυγανιά τριμμένη
1/2 κ.γ. κανέλα σε σκόνη
5 φύλλα κρούστας
100 γρ. φρέσκο βούτυρο λυωμένο
2 κ.σ. ζάχαρη καστανή
παρασκευή
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ο.
Σε μια μικρή κατσαρόλα βάζουμε το κυδωνόπαστο κομμένο σε κομμάτια και το πορτό και ζεσταίνουμε ανακατεύοντας σε χαμηλή φωτιά και πιέζοντάς το με πηρούνι να διαλυθεί μέχρι να γίνει περίπου πολτός (όχι υγρό και όχι απαραίτητα ομοιόμορφο).
Εκτός φωτιάς προσθέτουμε τους ξηρούς καρπούς, την κανέλα και το ξύσμα και αφήνουμε να κρυώσει.
Λυώνουμε το βούτυρο χωρίς να το αφήσουμε να βράσει.
Σε ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια απλώνουμε ένα φύλλο, το βουτυρώνουμε και το πασπαλίζουμε με φρυγανιά.
Απλώνουμε επάνω ένα δεύτερο φύλλο και κάνουμε το ίδιο.
Συνεχίζουμε με όλα τα φύλλα και στο τελευταίο απλώνουμε κατά μήκος τον πολτό του κυδωνόπαστου, αφήνοντας περιθώριο στις άκρες.
Διπλώνουμε προς τα μέσα τις δυο άκρες ώστε να μην κυλήσει η γέμιση και διπλώνουμε προσεκτικά τα φύλλα σε μακρόστενο ρολό σχηματίζοντας ένα χοντρό "λουκάνικο".
Το ακουμπάμε σε ταψάκι καλυμμένο με χαρτί ψησίματος, το βουτυρώνουμε εξωτερικά και το πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη.
Ψήνουμε για 30' περίπου, μέχρι να ροδίσει.
Οταν γίνει χλιαρό το κόβουμε σε χοντρά φετάκια και σερβίρουμε σκέτο, με σαντιγύ ή με παγωτό. * ή ένα γλυκό κρασί π.
χ.
Σάμου