banner
banner
banner

Ψωμί με γλυκοπατάτα

Συνταγή

Ψωμί με γλυκοπατάτα
Υλικά

4 ½ φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φλ. ψημένη και λιωμένη γλυκοπατάτα
½ φλ. γάλα
¼ φλ. maple syrup (σιρόπι σφενδάμου) ή ανθόμελο
4 κ.σ. βούτυρο
1 κ.σ. φυλλαράκια φρέσκο δενδρολίβανο ψιλοκομμένο
2 αβγά
2 κ.σ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
1 γερή πρέζα θαλασσινό αλάτι
¼ φλ. χλιαρό νερό
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
1 κ.σ. ζάχαρη

banner
Εκτέλεση

Ετοιμάζουμε τη μαγιά: σε ένα μεγάλο μπολ, ρίχνουμε το χλιαρό νερό, τη μαγιά και τη ζάχαρη, ανακατεύουμε, σκεπάζουμε και αφήνουμε το μείγμα να φουσκώσει για 10 λεπτά περίπου. Κοσκινίζουμε σε λεκάνη το αλεύρι και το αλάτι, προσθέτουμε τον λιναρόσπορο και ανακατεύουμε. Σε ένα μέτριο κατσαρολάκι ανακατεύουμε το γάλα, το σιρόπι σφενδάμου (maple syrup) ή το μέλι, το βούτυρο και το δεντρολίβανο και μαγειρεύουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά μέχρι να λιώσει το βούτυρο και να αναμειχθούν πλήρως τα υλικά, γύρω στα 4-5 λεπτά (δεν το αφήνουμε να πάρει βράση). Προσθέτουμε τη λιωμένη γλυκοπατάτα και τη μαγιά και ανακατεύουμε καλά. Μεταφέρουμε το μείγμα στη λεκάνη με το αλεύρι και προσθέτουμε λίγα-λίγα και τα αβγά χτυπημένα και το δεντρολίβανο. Ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια μαλακή ζύμη. Αν είναι πολύ υγρή προσθέτουμε λίγο περισσότερο αλεύρι. Καλύπτουμε με πετσέτα και αφήνουμε σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί η ζύμη σε όγκο. Φορμάρουμε τη ζύμη σε μακρόστενη βουτυρωμένη φόρμα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 180ο C για 30-40 λεπτά. Ξεφορμάρουμε και αν θέλουμε να το σερβίρουμε ζεστό (είναι καλύτερο), αλείφουμε την επιφάνεια με βούτυρο και πασπαλίζουμε με χοντρό αλάτι και λίγο ακόμα δεντρολίβανο. Αλλιώς, το αφήνουμε να κρυώσει και το σερβίρουμε σκέτο.

A.T.


Γλυκό

Γλυκά

banner

Εποχές

Γιορτές και περιστάσεις

banner

Πρώτες ύλες γλυκών

Αναζήτηση με φίλτρα

Αναζήτηση

Αναζήτηση
Αναζητήστε στο αρχείο του αθηνόραμαUmami δίνοντας μέρος του ονόματος