10 μικρά αχλάδια
5 κυδώνια
Χυμός 1 λεμονιού
4 κ.σ. βούτυρο
1 φλ. ζάχαρη
1 φλ. χυμός μανταρινιού και η φλούδα από 6 μανταρίνια κομμένη σε λεπτές λωρίδες
2 δόσεις βανιλίνης
2 φλ. ξηρό λευκό κρασί
Πλένουμε τα αχλάδια, τα ξεφλουδίζουμε, τα ξεσποριάζουμε και τα κόβουμε στη μέση Τρίβουμε τα κυδώνια να φύγει το χνούδι, τα πλένουμε πολύ καλά, τα ξεφλουδίζουμε, τα ξεσποριάζουμε και τα κόβουμε σε 8 κομμάτια καθέτως. Βάζουμε σε ξεχωριστό μπολ το καθένα και τα αλείφουμε με το χυμό λεμονιού να μη μαυρίσουν. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ο C.
Μοιράζουμε το βούτυρο (από δύο κουταλιές) σε δύο μεγάλα πυρίμαχα σκεύη. Βάζουμε στο ένα τα αχλάδια και στο άλλο τα κυδώνια. Βράζουμε για 5 λεπτά την ζάχαρη, τις φλούδες και το χυμό του μανταρινιού, το κρασί και τη βανιλίνη και μοιράζουμε το μείγμα στα δύο σκεύη, ρίχνοντάς το επάνω στα φρούτα. Ψήνουμε περίπου 30 λεπτά τα αχλάδια και 1 ώρα τα κυδώνια, ραντίζοντας συχνά με το ζουμί τους. Τα σερβίρουμε μαζί ζεστά ή σε θερμοκρασία δωματίου, περιχυμένα με το σιρόπι τους. Αν θέλουμε, μπορούμε να τα αφήσουμε να κρυώσουν και να γαρνίρουμε με σαντιγί.
Α.Τ.