Follow us

Πρωτοχρονιά χωρίς βασιλόπιτα δεν γίνεται!

Πρωτοχρονιά χωρίς βασιλόπιτα δεν γίνεται!

Η βασιλόπιτα και το τελετουργικό κόψιμό της με όλη την οικογένεια και τους φίλους τριγύρω να για να δουν ποιος θα είναι ο τυχερός που θα του «πέσει το φλουρί», είναι ένα παμπάλαιο έθιμο, από τα λίγα που επιβιώνουν σχεδόν χωρίς καμία αλλαγή μέχρι τις μέρες μας, και ολόκληρη η χώρα το τηρεί με ενθουσιασμό από το πιο μικρό νησί μέχρι τις κορυφές της Πίνδου και του Καϊμακτσαλάν.

Ψωμί αρτυμένο με μέλι πρόσφεραν οι αρχαίοι πρόγονοι στους θεούς τις μεγάλες γιορτές, ένα γλυκό ψωμί με πολλά μυρωδικά, βούτυρο ή λάδι και ζάχαρη, συνέχισαν να ζυμώνουν στο πέρασμα των αιώνων οι νοικοκυρές τις Γιορτές, στολίζοντας την επιφάνεια του με σύμβολα αφθονίας και πλούτου, φτιαγμένα με το πιρούνι ή με ζυμάρι και το απαραίτητο φλουρί εντός. Σε κάθε γωνιά της Ελλάδας πουλάνε βασιλόπιτες στολισμένες με ευχές από γλάσο για τον καινούργιο χρόνο, βασιλόπιτες πηγαίνουμε για δώρο, βασιλόπιτες –πραγματικά έργα τέχνης φτιάχνουν ταλαντούχοι ζαχαροπλάστες, βασιλόπιτες απλές ή πιο πολύπλοκες ετοιμάζουμε στην κουζίνα μας, για να γεμίσει το σπίτι αρώματα και οι καρδιά μας αγάπη και ζεστασιά.

Πρωτοχρονιά χωρίς βασιλόπιτα δεν γίνεται!

Η ιστορία αυτού του πανάρχαιου εθίμου πηγαίνει 1500 χρόνια πίσω, στην πόλη Καισαρεία της Καππαδοκίας, στη Μικρά Ασία, όπου ήταν δεσπότης ο φωτισμένος και συμπονετικός Μέγας Βασίλειος. Λέει λοιπόν ο θρύλος ότι κάποια μέρα εχθρικός στρατός επιτέθηκε στην πόλη και ο αρχηγός απαίτησε όλους τους θησαυρούς της για να μην μπει μέσα και την κατακάψει. Ο Μέγας Βασίλειος ζήτησε τότε από τους χριστιανούς της πόλης να φέρουν ό,τι χρυσαφικό είχαν και τα παρουσίασε στον μοχθηρό αρχηγό σε ένα σεντούκι. Τη στιγμή όμως που αυτός άπλωσε τα χέρια του στα χρυσαφικά, έγινε το θαύμα και μέσα σε ένα ανείπωτο φως όρμησε ένας λαμπρός καβαλάρης και ο εχθρικός στρατός μαζί με τον άκαρδο αρχηγό εξαφανίστηκαν για πάντα. Λένε ότι ο λαμπρός καβαλάρης ήταν ο Άγιος Μερκούριος και στρατιώτες του ήταν άγγελοι. Ποιος ξέρει… Πάντως η πόλη της Καισάρειας σώθηκε και ο Μέγα Βασίλειος, διέταξε να φτιάξουν ψωμάκια τόσα όσα και το άνθρωποι της πόλης και να βάλουν μέσα από λίγα χρυσαφικό και να τους τα μοιράσουν. Και όταν κάθε οικογένεια έκοβε το ψωμάκι της, έβρισκε μέσα χρυσαφικά της και κανένας δεν αδικήθηκε και όλοι χάρηκαν για το διπλό δώρο που κέρδισαν: την ζωή τους αλλά και το χρυσάφι τους.

Σήμερα όταν ακούμε βασιλόπιτα, το μυαλό μας πηγαίνει σχεδόν αποκλειστικά στη γλυκιά εκδοχή της, αυτήν όμως την έφεραν μαζί τους οι πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία. Η παραδοσιακή ελληνική πρωτοχρονιάτικη πίτα ήταν η αλμυρή, με πολλά φύλλα και γέμιση από κρέας, τυριά, τραχανά, πράσα, αυγά, ανάλογα με την περιοχή, και εκτός από το «φλουρί» έκρυβε και «σημάδια» -ένα κουκουνάρι, ένα μικρό σταυρό, ένα κουκί, ένα άχυρο που συμβόλιζαν τις επιθυμίες της κάθε οικογένειας για ευημερία, υγεία και αφθονία τον καινούργιο χρόνο, με τις ευλογίες του Άγιου Βασίλη.

Κανόνες για το είδος της βασιλόπιτας που θα φτιάξουμε δεν υπάρχουν αφού η κάθε οικογένεια, ανάλογα με την παράδοσή της, τον τόπο καταγωγή ή απλώς τις προτιμήσεις των μελών της, φτιάχνει την αγαπημένη της συνταγή: την πολίτικη βασιλόπιτα -τσουρέκι αρωματισμένη με μαχλέπι, τη βασιλόπιτα –κέικ αρωματισμένη κυρίως με πορτοκάλι, βασιλόπιτα με ξηρούς καρπούς, βασιλόπιτα γεμιστή με ξερά φρούτα, βασιλόπιτα με αρωματισμένη με δάφνη και ανθόνερο, βασιλόπιτα με σοκολάτα ή οποιαδήποτε άλλη ωραία συνταγή.
Όποιο είδος και όποια συνταγή και να διαλέξουμε όμως, τα υλικά για τη βασιλόπιτα πρέπει να είναι τα καλύτερα, τα πιο εκλεκτά, τα πιο πλούσια. Η αγορά τους, η προσεκτική επιλογή τους, είναι κομμάτι της «δύναμης» της βασιλόπιτας για τύχη και σύμπνοια, ευημερία και υγεία. Εμείς, τριγυρίζοντας στα ράφια των Carrefour Μαρινόπουλος, των Carrefour Express και των Carrefour, βρήκαμε όλα τα απαραίτητα, από τα πιο βασικά, αλεύρι –ζάχαρη –βούτυρο –ελαιόλαδο, μαγιά, μέχρι τα μπαχαρικά –μαχλέπι, μαστίχα, κανέλα αλλά και ξερή δάφνη και ανθότυρο και ξηρούς καρπούς και φρούτα για τις συνταγές που σας προτείνουμε. Σας ευχόμαστε κάθε κομμάτι της βασιλόπιτάς σας να κουβαλάει ένα κομμάτι αισιοδοξίας και μια χούφτα ελπίδες για το καλύτερο που έρχεται. Καλή χρονιά σε όλους μας.

Επίσης...

Περισσότερα από

Γλυκό

Ηot drinks: καυτή χειμωνιάτικη απόλαυση

Τα ζεστά ποτά με βάση το κρασί ή κάποιο δυνατό αλκοόλ αρωματισμένο με μπαχαρικά, είναι μια από τις μεγάλες ;απολαύσεις και τελευταία στην Ελλάδα περιλαμβάνεται στη χειμωνιάτικη κουλτούρα του cocooning και της χαλάρωσης…

Τα all time classic γαλλικά γλυκά που αγαπήσαμε

Τα εμβλήματα της γαλλικής pâtisserie κρύβουν πίσω τους και συναρπαστικές ιστορίες! Εκτός από την γεύση τους, λοιπόν, το γλυκό παρελθόν τους είναι ένας ακόμη λόγος να ανακατέψουμε βούτυρα και ζάχαρες στην κουζίνα, ή έστω να απευθυνθούμε σε ζαχαροπλαστεία που τα αποδίδουν στην καλύτερη εκδοχή τους.