Υλικά
4 φλ. φρέσκα φυλλαράκια μαϊντανού Υλικά
1 φλ. φρέσκα φύλλα μέντας
¾ φλ. ελαιόλαδο πολύ απαλό
2 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κ.σ. κορνφλάουρ
2 γερές πρέζες αλάτι
2 κ.γ. μπέκινγκ πάουντερ
4 αβγά
1 2/3 φλ. ζάχαρη
Εκτέλεση
Βάζουμε στο μπλέντερ τον μισό μαϊντανό, τη μισή μέντα και το μισό ελαιόλαδο και τα κάνουμε πουρέ δουλεύοντας σε χαμηλή ταχύτητα.
Προσθέτουμε τα υπόλοιπα αρωματικά χόρτα και το υπόλοιπο ελαιόλαδο λίγο -λίγο (όπως στη μαγιονέζα).
Μεταφέρουμε το μείγμα σε μπολ, το σκεπάζουμε και το αφήνουμε στο ψυγείο.
Κοσκινίζουμε σε λεκάνη το αλεύρι, το κορνφάουρ, την μπέικινγκ πάουντερ και το αλάτι.
Δουλεύουμε με το μίξερ χειρός τα αβγά και τη ζάχαρη σε μεγάλη ταχύτητα, γύρω στο 1 λεπτό.
Προσθέτουμε το αρωματισμένο ελαιόλαδο και συνεχίζουμε να δουλεύουμε το μείγμα σε χαμηλή ταχύτητα περίπου 5 λεπτά.
Το μεταφέρουμε στη λεκάνη με το αλεύρι και ανακατεύουμε απαλά με ξύλινη σπάτουλα.
Μεταφέρουμε τον χυλό στο ψυγείο και τον αφήνουμε τουλάχιστον για 6 ώρες (και μέχρι 24 ώρες) πριν ψήσουμε το κέικ –όσο περισσότερο τον αφήσουμε τόσο πιο έντονο πράσινο χρώμα θα πάρει. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170ο C.
Λαδώνουμε και αλευρώνουμε ένα μεγάλο ρηχό παραλληλόγραμμο ταψί φούρνου (30 Χ 45 εκ.).
Τινάζουμε να φύγει το περισσό αλεύρι.
Στρώνουμε τη βάση με λαδόκολλα και τη λαδώνουμε.
Ρίχνουμε μέσα τον χυλό και ισιώνουμε την επιφάνεια με το πίσω μέρος ενός βρεγμένου κουταλιού.
Ψήνουμε γύρω στα 15 λεπτά, ανάλογα με το φούρνο που έχουμε και το μέγεθος του ταψιού.
Αν δούμε ότι η επιφάνεια παίρνει χρώμα γρήγορα, χαμηλώνουμε τη φωτιά στους 160ο C και συνεχίζουμε το ψήσιμο σκεπάζοντάς το με αλουμινόχαρτο για να μην αρπάξει.
Ελέγχουμε αν είναι έτοιμο βυθίζοντας τη λάμα ενός κοφτερού μαχαιριού στο κέντρο –πρέπει να βγει στεγνό.
Το αφήνουμε να κρυώσει μέσα στο ταψί.
Το ξεφορμάρουμε, βγάζουμε προσεκτικά τη λαδόκολλα από το κάτω μέρος, το κόβουμε σε κομμάτια και το σερβίρουμε σκέτο ή με μαρμελάδα λεμόνι και φρέσκα φυλλαράκια μέντας ή με παγωτό βανίλια, ξύσμα από φρέσκο λεμόνι και φρέσκα φυλλαράκια μέντας.
Α.Τ.