banner
banner
banner

Πουτίγκα με μπαγιάτικο τσουρέκι

Συνταγή

Πουτίγκα με μπαγιάτικο τσουρέκι
Υλικά

500 γρ. μπαγιάτικο τσουρέκι
1/3  φλ. ζάχαρη
2 φλ. φρέσκο γάλα με πλήρη λιπαρά
φλούδα (το κίτρινο μέρος) από δύο λεμόνια
4 αβγά
1 δόση βανιλίνη
½ κ.γ. κανέλα τριμμένη ή μοσχοκάρυδο τριμμένο
2 κ.σ. ξύσμα λεμονιού
2 κ.σ. λευκά αμύγδαλα σε φιλέτα καβουρδισμένα
βούτυρο, τριμμένη φρυγανιά
Για γαρνιτούρα: σαντιγί ή σιρόπι βύσσινο ή σιρόπι σοκολάτα ή σιρόπι καραμέλα

banner
Εκτέλεση

Σιγοβράζουμε το γάλα μαζί με τη ζάχαρη και τη φλούδα του λεμονιού, ανακατεύοντας με αβγοδάρτη μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να χλιάνει και να πάρει τα αρώματα του λεμονιού. Αφαιρούμε τη λεμονόφλουδα και ρίχνουμε μέσα σιγά –σιγά τα αβγά χτυπημένα, μαζί με τη βανιλίνη και την κανέλα ή το μοσχοκάρυδο.
Κόβουμε το τσουρέκι σε κομμάτια, τα βάζουμε σε μεγάλο μπολ και ρίχνουμε επάνω το μείγμα γάλα –ζάχαρη –αβγά. Ανακατεύουμε και αφήνουμε να μουλιάσει για 3 –4 ώρες. Βουτυρώνουμε καλά μια πυρίμαχη φόρμα και την πασπαλίζουμε με τριμμένη φρυγανιά. Την τινάζουμε να φύγει η περισσευούμενη φρυγανιά. Όταν το μείγμα του τσουρεκιού έχει γίνει σαν πυκνός χυλός, ανακατεύουμε μέσα τα αμύγδαλα και το ξύσμα λεμονιού και το ρίχνουμε στη φόρμα. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C και βάζουμε τη φόρμα σε ταψί με νερό να φθάνει μέχρι τη μέση της. Ψήνουμε για 1 ½ -2 ώρες μέχρι να στερεοποιηθεί το γλυκό. Ξεφορμάρουμε και σερβίρουμε την πουτίγκα κομμένη σε φέτες. Συνοδεύουμε με κρέμα σαντιγί, ή σιρόπι βύσσινο ή σιρόπι σοκολάτας.


Α.Τ.


Γλυκό

Γλυκά

banner

Εποχές

Γιορτές και περιστάσεις

banner

Πρώτες ύλες γλυκών

Αναζήτηση με φίλτρα

Αναζήτηση

Αναζήτηση
Αναζητήστε στο αρχείο του αθηνόραμαUmami δίνοντας μέρος του ονόματος