Υλικά
¾ φλ. φρέσκο βούτυρο Υλικά
½ φλ. ζάχαρη
2 αβγά
1 ¼ φλ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
¼ φλ. κορνφλάουρ
¼ φλ. τριμμένα λευκά αμύγδαλα
1 φλ. κρέμα γάλακτος
4 μήλα Τριπόλεως
2 κ.σ. ζάχαρη
Για την κρέμα
½ φλ. γάλα με πλήρη λιπαρά
1 κ.σ. ζάχαρη
1/3 φλ. ξινόγαλο
1 ½ κ.σ. κορνφλάουρ
1 γερή πρέζα κανέλας
1 δόση βανιλίνη
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε τα μήλα, βγάζουμε τους σπόρους και τα κόβουμε σε μεγάλους κύβους.
Τα βάζουμε σε μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι μαζί με το βούτυρο και μαγειρεύουμε γύρω στα 30 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν και να καραμελώσουν ελαφρά. Φτιάχνουμε την κρέμα: διαλύουμε το κορνφλάουρ σε λίγο κρύο γάλα σε ένα μπολ.
Προσθέτουμε το υπόλοιπο γάλα, ανακατεύουμε και το σιγοβράζουμε σε κατσαρολάκι μαζί με την ζάχαρη και το ξινόγαλα σε μέτρια φωτιά μέχρι να αρχίσει το μείγμα να πήζει.
Ρίχνουμε μέσα τη βανιλίνη και την κανέλα, ανακατεύουμε, αποσύρουμε από τη φωτιά και σκεπάζουμε με διαφανή μεμβράνη για να μην πιάσει πέτσα.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ο C.
Χτυπάμε το βούτυρο και την ζάχαρη με το μίξερ μέχρι να αποκτήσουν κρεμώδη υφή.
Προσθέτουμε τα αβγά ένα –ένα, χτυπώντας συνέχεια.
Ρίχνουμε το αλεύρι, το κορφλάουρ και τα τριμμένα αμύγδαλα, εναλλάξ με την κρέμα γάλακτος.
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια στρογγυλή φόρμα χωρητικότητας 2 lt.
Μεταφέρουμε στη φόρμα το μισό χυλό και απλώνουμε από πάνω τα μήλα.
Ρίχνουμε από πάνω τη κρέμα και τελειώνουμε με τον υπόλοιπο χυλό.
Ισιώνουμε την επιφάνεια με το πίσω μέρος (το κυρτό) ενός βρεγμένου κουταλιού.
Ψήνουμε 45 –50 λεπτά.
Πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη και σερβίρουμε μέσα από την φόρμα.
Αν θέλουμε, συνοδεύουμε την πουτίγκα με κρέμα σαντιγί.
Α.Τ.