Υλικά
8 κ.σ. ζάχαρηΥλικά
4 κ.σ. ρούμι
200 γρ. ξερά φρούτα ανάμικτα (δαμάσκηνα, βερίκοκα, ξερά σύκα)
300 γρ. κέικ βανίλιας
4 φλ. γάλα με πλήρη λιπαρά
8 αβγά
2 δόσεις βανιλίνη
Για τη σάλτσα
½ φλ. καστανή ζάχαρη
2 κ.σ. φρέσκο βούτυρο
2 κ.σ. κρέμα γάλακτος
2 κ.σ. ρούμι
Εκτέλεση
Πλένουμε τα φρούτα, τα ψιλοκόβουμε και τα μουλιάζουμε στο ρούμι.
Βουτυρώνουμε 12 φορμάκια περιεκτικότητας 180 ml το καθένα, τα πασπαλίζουμε με ζάχαρη και τινάζουμε να φύγει η περισσή (φροντίζουμε να πέσει μέσα σε μπολ).
Κόβουμε το κέικ σε κύβους 5 χιλ.
και το βάζουμε στο μπολ με τα φρούτα και το ρούμι.
Ανακατεύουμε και αφήνουμε για 10 λεπτά.
Μοιράζουμε το μείγμα στα φορμάκια.
Χτυπάμε τα αβγά, τη βανιλίνη και την υπόλοιπη ζάχαρη σε μεγάλο μπολ, μέχρι να έχουμε ένα κρεμώδες μείγμα.
Ζεσταίνουμε το γάλα μέχρι να πάρει βράση και αποσύρουμε αμέσως από τη φωτιά.
Το ρίχνουμε λίγο –λίγο, χτυπώντας με τον αβγοδάρτη, στο μείγμα αβγά –ζάχαρη χτυπώντας συνεχώς.
Μοιράζουμε το μείγμα στα φορμάκια και αφήνουμε να μείνουν 2 ώρες, να τραβήξουν.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ο C.
Βάζουμε τα φορμάκια σε ταψί φούρνου με νερό να τους φθάνει μέχρι τη μέση.
Ψήνουμε για 45 λεπτά ή μέχρι να βγαίνει καθαρό ένα μυτερό μαχαίρι αν το βυθίσουμε στο κέντρο τους.
Ξεφουρνίζουμε, αφήνουμε να χλιάνουν λίγο και ξεφορμάρουμε σε πιατάκια.
Φτιάχνουμε τη σάλτσα: λιώνουμε το βούτυρο σε αντικολλητικό κατσαρολάκι, ρίχνουμε την ζάχαρη και ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε ένα λείο μείγμα.
Προσθέτουμε το ρούμι και την κρέμα γάλακτος, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να πήξει.
Αποσύρουμε από τη φωτιά.
Σερβίρουμε μια –δυο κουταλιές από τη σάλτσα με ρούμι επάνω σε κάθε πουτίγκα.
Α.Τ.