Υλικά
1 ½ κ.σ. βούτυροΥλικά
3 κ.σ. τριμμένα φουντούκια χωρίς τη φλούδα και ελαφρά καβουρδισμένα
¾ φλ. φρέσκο βούτυρο ανάλατο
½ φλ. ζάχαρη
3 αβγά χτυπημένα ελαφρά
2 φλ. αλεύρι
3 κ.σ. σταφίδες ή κράνμπερις
1/3 φλ. μπράντι
1/3 φλ. ξινόγαλο
Για τη σάλτσα σοκολάτα
1 φλ. κρέμα γάλακτος
1 ½ κ.σ. φρέσκο βούτυρο
200 γρ. πικρή κουβερτούρα
για τη γαρνιτούρα
200 γρ. ξερά σύκα
2 κ.σ. φρέσκο βούτυρο
1/3 φλ. μπράντι
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ο C.
Βουτυρώνουμε 8 πυρίμαχα φορμάκια χωρητικότητας 125 ml και τα πασπαλίζουμε με τα τριμμένα φουντούκια, τινάζοντάς τα για να φύγουν τα περισσά (τα κρατάμε).
Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το αλάτι.
Χτυπάμε σε μεγάλο μπολ το βούτυρο και την ζάχαρη με το μίξερ μέχρι να έχουμε ένα κρεμώδες μείγμα και προσθέτουμε ένα –ένα τα αβγά χτυπώντας συνεχώς.
Ρίχνουμε μέσα στο μπολ το αλεύρι, τις σταφίδες, το μπράντι και το ξινόγαλο.
Μοιράζουμε το χυλό στα φορμάκια, τα σκεπάζουμε χαλαρά με λαδόκολα και τη δένουμε με σπάγκο γύρω από τα χείλη κάθε φόρμας.
Τοποθετούμε τα φορμάκια σε ταψί και ρίχνουμε νερό να φθάσει μέχρι τα ¾ του ύψους κάθε φόρμας.
Ψήνουμε για μισή ώρα (αν χρειασθεί προσθέτουμε κι άλλο νερό).
δοκιμάζουμε αν είναι έτοιμες οι πουτίγκες τρυπώντας τις στο κέντρο με ένα μυτερό μαχαίρι, που βγάζοντάς το πρέπει να είναι καθαρό.
Ξεφουρνίζουμε, αφήνουμε λίγο και ξεφορμάρουμε σε πιατάκια.
Φτιάχνουμε τη σάλτσα: βάζουμε την κρέμα, το βούτυρο και τη σοκολάτα σε ένα μικρό αντικολλητικό τηγάνι και ανακατεύουμε επάνω σε χαμηλή φωτιά με ξύλινη κουτάλα, μέχρι να λιώσει η σοκολάτα και να έχουμε μια λεία σάλτσα.
Ετοιμάζουμε τα σύκα: τα κόβουμε σε μικρά κομματάκια, ζεσταίνουμε το βούτυρο σε αντικολλητικό τηγάνι και τα σοτάρουμε μέχρι να καραμελώσουν ελαφρά.
Ζεσταίνουμε το μπράντι και τα φλαμπάρουμε.
Μοιράζουμε τα ζεστά σύκα επάνω σε κάθε πουτίγκα και ρίχνουμε επάνω 1 κουταλιά σως σοκολάτας και σερβίρουμε την υπόλοιπη σε σαλτσιέρα.
Α.Τ.