Follow us

Πουτίγκα με φουντούκια, σος σοκολάτας και ξερά σύκα

Πουτίγκα με φουντούκια, σος σοκολάτας και ξερά σύκα

Υλικά

Υλικά

1 ½  κ.σ. βούτυρο

3  κ.σ. τριμμένα φουντούκια χωρίς τη φλούδα και ελαφρά καβουρδισμένα

¾  φλ. φρέσκο βούτυρο ανάλατο

½  φλ. ζάχαρη

3 αβγά χτυπημένα ελαφρά

2 φλ. αλεύρι

3 κ.σ. σταφίδες ή κράνμπερις

1/3 φλ. μπράντι

1/3 φλ. ξινόγαλο

Για τη σάλτσα σοκολάτα

1 φλ. κρέμα γάλακτος

1 ½ κ.σ. φρέσκο βούτυρο

200 γρ. πικρή κουβερτούρα

για τη γαρνιτούρα

200 γρ. ξερά σύκα

2 κ.σ. φρέσκο βούτυρο

1/3  φλ. μπράντι

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ο C.

Βουτυρώνουμε 8 πυρίμαχα φορμάκια χωρητικότητας 125 ml και τα πασπαλίζουμε με τα τριμμένα φουντούκια, τινάζοντάς τα για να φύγουν τα περισσά (τα κρατάμε).

Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το αλάτι.

Χτυπάμε σε μεγάλο μπολ το βούτυρο και την ζάχαρη με το μίξερ μέχρι να έχουμε ένα κρεμώδες μείγμα και προσθέτουμε ένα –ένα τα αβγά χτυπώντας συνεχώς.

Ρίχνουμε μέσα στο μπολ το αλεύρι, τις σταφίδες, το μπράντι και το ξινόγαλο.

Μοιράζουμε το χυλό στα φορμάκια, τα σκεπάζουμε χαλαρά με λαδόκολα και τη δένουμε με σπάγκο γύρω από τα χείλη κάθε φόρμας.

Τοποθετούμε τα φορμάκια σε ταψί και ρίχνουμε νερό να φθάσει μέχρι τα ¾ του ύψους κάθε φόρμας.

Ψήνουμε για μισή ώρα (αν χρειασθεί προσθέτουμε κι άλλο νερό).

δοκιμάζουμε αν είναι έτοιμες οι πουτίγκες τρυπώντας τις στο κέντρο με ένα μυτερό μαχαίρι, που βγάζοντάς το πρέπει να είναι καθαρό.

Ξεφουρνίζουμε, αφήνουμε λίγο και ξεφορμάρουμε σε πιατάκια.

Φτιάχνουμε τη σάλτσα: βάζουμε την κρέμα, το βούτυρο και τη σοκολάτα σε ένα μικρό αντικολλητικό τηγάνι και ανακατεύουμε επάνω σε χαμηλή φωτιά με ξύλινη κουτάλα, μέχρι να λιώσει η σοκολάτα και να έχουμε μια λεία σάλτσα.

Ετοιμάζουμε τα σύκα: τα κόβουμε σε μικρά κομματάκια, ζεσταίνουμε το βούτυρο σε αντικολλητικό τηγάνι και τα σοτάρουμε μέχρι να καραμελώσουν ελαφρά.

Ζεσταίνουμε το μπράντι και τα φλαμπάρουμε.

Μοιράζουμε τα ζεστά σύκα επάνω σε κάθε πουτίγκα και ρίχνουμε επάνω 1 κουταλιά σως σοκολάτας και σερβίρουμε την υπόλοιπη σε σαλτσιέρα.

Α.Τ.

Επίσης...

Εύκολο Γλύκισµα µε Κοµµάτια Σοκολάτας

Η συνταγή για ένα εύκολο γλύκισμα με κομμάτια σοκολάτας.

Σοκολατένιο Υγρό Κέικ με Κεράσια

Μοιάζει με μπράουνι, αλλά είναι ακόμα πιο νόστιμο. Υγρή, βελούδινη υφή, έντονη γεύση σοκολάτας και κεράσι, που στο τελικό αποτέλεσμα θυμίζει μπλακ φόρεστ.

Περισσότερα από

Γλυκά

Φραουλοσοκολατένιο Γλυκό στη Στιγμή

Το τοστ είναι αλμυρή αλλά και γλυκιά ευκολία. Παρέα με λίγη πραλίνα φουντουκιού, ένα φρουτένιο τοστ είναι η στιγμιαία απάντηση στην κάθε κρίση υπογλυκαιμίας.

Σοκολατένιος Κορμός με Κεράσια

Ο κλασικός κορμός της μαμάς αποκτά μια άλλη, ανανεωτική και δροσερή διάσταση αν του προσθέσεις τη χάρη των ώριμων ζουμερών κερασιών.

Σοκολατόπιτα µε Σιρόπι

Πώς θα φτιάξεις σοκολατόπιτα με σιρόπι.

Καρυδόπιτα µε Σοκολάτα

Η συνταγή για καρυδόπιτα με σοκολάτα.

Παγωμένος Κορμός με Φράουλες και Σοκολάτα

Ούτε παγωτό ούτε κρέμα, ένας παγωμένος κορμός είναι το ιδανικό γλυκό.

Μπλακ Φόρεστ στο Ποτήρι

Ένα δύσκολο και απαιτητικό γλυκό μπορεί να γίνει πανεύκολα και σε ελάχιστο χρόνο στο ποτήρι, με μικρές παραλλαγές αλλά με τη γεύση του κλασικού μπλακ φόρεστ.

Μους Λευκής Σοκολάτας με Τσουρέκι

Θα το λατρέψουν όσοι αγαπούν τη λευκή σοκολάτα. Η υφή της βοηθά να γίνει μια βελούδινη μους, που δένει ιδανικά με το τσουρέκι και τα αρώματα των μπαχαρικών.

Γλυκό με Μαρέγκες και Κρέμα Σοκολάτας - Καφέ με Τυρί Κρέμα

Μια εναλλακτική του τιραμισού, χάρη σε μια υπέροχη τυρένια κρέμα, που ταιριάζει πολύ με τη σοκολάτα.

Κρέμα, Σοκολάτα και Σαντιγί

Αφράτη κρέμα βανίλια, υγρή λιωμένη σοκολάτα και σαντιγί: μαγικός συνδυασμός, βελούδινος και κλασικός.

Μπάρες Ενέργειας με Μαύρη Σοκολάτα

Πώς θα φτιάξεις μπάρες ενέργειας με μαύρη σοκολάτα.