Υλικά
Μία συσκευασία φύλλο κρούστας 500 γρ.Υλικά
250 ml καλαμποκέλαιο
200 ml ζάχαρη
4 αβγά
1 γιαούρτι 2%
2 ½ κ.γ. μπέικιν πάουντερ
1 δόση βανιλίνης
2 κ.σ. μπράντι
ξύσμα και χυμός από 2 πορτοκάλια
Για το σιρόπι
750 ml νερό
500 ml ζάχαρη
ξύσμα από ένα πορτοκάλι
Εκτέλεση
Ανοίγουμε τη συσκευασία του φύλλου, ξεχωρίζουμε τα φύλλα ένα –ένα και τα απλώνουμε στο τραπέζι για να ξεραθούν.
Ανάλογα με τη θερμοκρασία και την υγρασία μπορεί να χρειασθεί μία ώρα ή και περισσότερο.
Τα φύλλα είναι έτοιμα όταν σπάνε εύκολα.
Βάζουμε σε λεκάνη το καλαμποκέλαιο και το γιαούρτι και χτυπάμε πολύ καλά με το μίξερ χειρός.
Προσθέτουμε τα αβγά ένα -ένα, το γιαούρτι, το μπράντι και τον χυμό από τα πορτοκάλια συνεχίζοντας να δουλεύουμε με το μίξερ.
Αφήνουμε το μίξερ, προσθέτουμε την μπέικινγκ πάουντερ και το ξύσμα του πορτοκαλιού και ανακατεύουμε με ξύλινη σπάτουλα.
Στη συνέχεια, τρίβουμε ένα-ένα τα φύλλα μέσα στο μείγμα και ανακατεύουμε κάθε φορά.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C.
Μεταφέρουμε το μείγμα σε ταψί και ψήνουμε για 20 λεπτά μέχρι να ροδίσει.
Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε να κρυώσει. Ετοιμάζουμε το σιρόπι: βάζουμε όλα τα υλικά σε κατσαρολάκι και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 15 λεπτά.
Αν θέλουμε, σουρώνουμε το ξύσμα.
Περιχύνουμε σιγά -σιγά την κρύα πορτοκαλόπιτα με το καυτό σιρόπι και την αφήνουμε να το πιει και να κρυώσει πριν την κόψουμε.
Α.Τ.