ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ TASTY

Πορτοκαλόπιτα με κρέμα βανίλιας, σάλτσα δυόσμου και παγωτό βανίλια (του σεφ Νίκου Ισπυρούδη)

Πορτοκαλόπιτα με κρέμα βανίλιας, σάλτσα δυόσμου και παγωτό βανίλια (του σεφ Νίκου Ισπυρούδη)

Υλικά

Υλικά για 10 άτομα

Για την πορτοκαλόπιτα

4 αβγά

150 γρ. ζάχαρη    

150 γρ. φιλέ αμύγδαλο  

125 γρ. σιμιγδάλι ψιλό  

1 κ.γ. μπέικινγκ πάουντερ  

3 μέτρια πορτοκάλια 

1 σφηνάκι Grand Marnier                   

Για την κρέμα

500 ml φρέσκο γάλα  

80 γρ. ζάχαρη       

50 γρ. κορν φλάουρ    

1 στικ βανίλιας             

1 κρόκος αβγού  

30 γρ. βούτυρο          

Για το σιρόπι

200 ml νερό

200 γρ. ζάχαρη

1 φλούδα λεμονιού

Για το σιρόπι δυόσμου

200 γρ. χυμός φρέσκου πορτοκαλιού

100 γρ. νερό

30 γρ. ζάχαρη

½ σφηνάκι Grand Marnier

10 φύλλα φρέσκος δυόσμος

Για γαρντιτούρα: παγωτό βανίλια, γλυκό κουταλιού πορτοκάλι, τριμμένο φιστίκι Αιγίνης

Εκτέλεση

Ετοιμάζουμε το σιρόπι: βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη και τη φλούδα λεμονιού για 3-4 λεπτά και αφήνουμε να κρυώσει.Ετοιμάζουμε την πορτοκαλόπιτα: στύβουμε τα πορτοκάλια και κρατάμε τον χυμό.

Βράζουμε καλά τις φλούδες (για να ξεπικρίσουν) και έπειτα τις αλέθουμε μαζί με τον χυμό στο μπλέντερ, να γίνουν πουρές.

Χωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια.

Χτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγκα.

Χτυπάμε τους κρόκους με τη ζάχαρη στο μίξερ σε δυνατή ταχύτητα να αφρατέψουν.Ανακατεύουμε σε μπασίνα το μείγμα κρόκοι-ζάχαρη, το φιλέ αμυγδάλου, το σιμιγδάλι, το Grand Marnier και τον πουρέ πορτοκαλιών.

Προσθέτουμε τη μαρέγκα και ανακατεύουμε απαλά με σπάτουλα.

Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα ταψί 25x35εκ και ρίχνουμε μέσα το μείγμα της πορτοκαλόπιτας, φροντίζοντας να απλωθεί ομοιόμορφα.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170οC για 30-35 λεπτά.

Βγάζουμε την πορτοκαλόπιτα από το φούρνο και ρίχνουμε σιγά-σιγά το κρύο σιρόπι.Ετοιμάζουμε την κρέμα: βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι όλα τα υλικά και ανακατεύουμε επάνω σε μέτρια φωτιά μέχρι να πήξει.

Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τον κρόκο χτυπημένο και το βούτυρο.

Ρίχνουμε πάνω από την πορτοκαλόπιτα την κρέμα ζεστή και αφήνουμε να κρυώσει.Ετοιμάζουμε το σιρόπι δυόσμου: σιγοβράζουμε όλα τα υλικά εκτός από τον δυόσμο για 20 λεπτά, αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τα φύλλα δυόσμου.Για να σερβίρουμε, βάζουμε μία κουταλιά από το σιρόπι δυόσμου στο πιάτο, τοποθετούμε επάνω ένα κομμάτι πορτοκαλόπιτα με την κρέμα της, μία μπάλα παγωτό βανίλια και 1 κομματάκι γλυκό κουταλιού πορτοκάλι.Γαρνίρουμε με τριμμένο φιστίκι Αιγίνης.

Βράζουμε καλά τις φλούδες (για να ξεπικρίσουν) και έπειτα τις αλέθουμε μαζί με τον χυμό στο μπλέντερ, να γίνουν πουρές.

Χωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια.

Χτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγκα.

Χτυπάμε τους κρόκους με τη ζάχαρη στο μίξερ σε δυνατή ταχύτητα να αφρατέψουν.Ανακατεύουμε σε μπασίνα το μείγμα κρόκοι-ζάχαρη, το φιλέ αμυγδάλου, το σιμιγδάλι, το Grand Marnier και τον πουρέ πορτοκαλιών.

Προσθέτουμε τη μαρέγκα και ανακατεύουμε απαλά με σπάτουλα.

Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα ταψί 25x35εκ και ρίχνουμε μέσα το μείγμα της πορτοκαλόπιτας, φροντίζοντας να απλωθεί ομοιόμορφα.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170οC για 30-35 λεπτά.

Βγάζουμε την πορτοκαλόπιτα από το φούρνο και ρίχνουμε σιγά-σιγά το κρύο σιρόπι.Ετοιμάζουμε την κρέμα: βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι όλα τα υλικά και ανακατεύουμε επάνω σε μέτρια φωτιά μέχρι να πήξει.

Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τον κρόκο χτυπημένο και το βούτυρο.

Ρίχνουμε πάνω από την πορτοκαλόπιτα την κρέμα ζεστή και αφήνουμε να κρυώσει.Ετοιμάζουμε το σιρόπι δυόσμου: σιγοβράζουμε όλα τα υλικά εκτός από τον δυόσμο για 20 λεπτά, αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τα φύλλα δυόσμου.Για να σερβίρουμε, βάζουμε μία κουταλιά από το σιρόπι δυόσμου στο πιάτο, τοποθετούμε επάνω ένα κομμάτι πορτοκαλόπιτα με την κρέμα της, μία μπάλα παγωτό βανίλια και 1 κομματάκι γλυκό κουταλιού πορτοκάλι.Γαρνίρουμε με τριμμένο φιστίκι Αιγίνης.

Επίσης...

Σοκολατόπιτα µε Μπανάνα

Η συνταγή για σοκολατόπιτα με μπανάνα.

Δροσερή Κρέµα µε Γιαούρτι

Η συνταγή για δροσερή κρέμα με γιαούρτι.

Περισσότερα από

Γλυκά

Ξερά Φρούτα µε Κονιάκ

Η συνταγή για ξερά φρούτα με κονιάκ.

Γιαούρτι µε Μπανάνα και Μέλι

Πώς θα φτιάξεις γιαούρτι με μπανάνα και μέλι.

Γλυκιά Πίτσα με Φιστικοβούτυρο και Μπανάνα

Η συνταγή για γλυκιά πίτσα με φιστικοβούτυρο και μπανάνα.

Μηλόπιτα Νηστίσιµη

Η συνταγή για νηστίσιμη μηλόπιτα.

Δαµάσκηνα µε Μαστίχα και Κρέµα Γιαουρτιού

Πώς θα φτιάξεις δαµάσκηνα µε µαστίχα και κρέµα γιαουρτιού.

Ρολό Μήλου

Πώς θα φτιάξεις το πιο νόστιμο ρολό μήλου.

Γλυκιά Πίτα µε Ξερά Φρούτα και Καρπούς

Η συνταγή για γλυκιά πίτα με ξερά φρούτα και καρπούς.

Πίτα µε Βερίκοκα και Χουρµάδες

Η συνταγή για πίτα με βερίκοκα και χουρμάδες.

Ανάποδο Κέικ με Ροδάκινα και Αμύγδαλα

Ένα βολικό ανάποδο κέικ, που καταδέχεται να κάνει παρέα με όλα τα φρούτα: και με μήλα και με ροδάκινα και με αχλάδια και με φράουλες και με βερίκοκα και με νεκταρίνια.

Δαμάσκηνα με Κρέμα

Βελούδινη και ευωδιαστή κρέμα, σχεδόν ημίρρευστη, φαίνεται σαν να μην περιέχει αλεύρι ή κορν φλάουρ, τρώγεται υπέροχα τόσο ζεστή όσο και κρύα.