banner
banner
banner

Πικάντικη μαρμελάδα πιπεριάς

Συνταγή

Πικάντικη μαρμελάδα πιπεριάς
υλικά

1κ. πιπεριές Φλωρίνης
200 γρ. καυτερές πιπεριές 
600 γρ. ζάχαρη
50 ml κόκκινο κρασί 
αλάτι

banner
παρασκευή

Πλένουμε και στεγνώνουμε όλες τις πιπεριές. Κόβουμε το κοτσάνι από τη βάση του και τις χωρίζουμε στη μέση κατά μήκος. Αφαιρούμε τις λευκές μεμβράνες και τα σπόρια. Αυτό το κάνουμε με ιδιαίτερη προσοχή στις καυτερές πιπεριές, γιατί εκεί συγκεντρώνεται η κάψα τους. Κόβουμε πάλι στα δυο κατά μήκος τις μεγάλες πιπεριές και κατόπιν, τις κόβουμε οριζόντια, σε μικρά τετράγωνα κομματάκια. Κόβουμε σε ανάλογα κομματάκια και τις καυτερές πιπεριές.  Τις βάζουμε σε ανάλογου μεγέθους κατσαρόλα με χοντρό πάτο και ρίχνουμε επάνω τη ζάχαρη, το κρασί και 1/4 του κ.γ. αλάτι. Μόλις πάρει βράση μισοσκεπάζουμε και σιγοβράζουμε για 1 περίπου ώρα σε πολύ χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας συχνά. Βγάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε να μισοκρυώσει. Κατόπιν, περνάμε το μείγμα από το μύλο του πουρέ, ανακατεύοντας με κουτάλι ώστε να περάσει όλος ο πολτός. Ξαναβάζουμε το μείγμα στην κατσαρόλα και σιγοβράζουμε ακόμα 30' περίπου, ανακατεύοντας και αφαιρώντας τον αφρό που θα σχηματίζεται στην επιφάνεια. Για να διαπιστώσουμε αν η μαρμελάδα είναι έτοιμη ρίχνουμε μια μικρή κουταλίτσα σε κρύο πιατάκι (το έχουμε βάλει από πριν στο ψυγείο). Αν διατηρήσει το σχήμα της είναι έτοιμη, ενώ αν απλώσει αμέσως χρειάζεται περισσότερο πήξιμο. Κλείνουμε τη μαρμελάδα σε αποστειρωμένα βάζα και τη σφραγίζουμε με τη μέθοδο που χρησιμοποιούμε γενικά στις μαρμελάδες και τις σάλτσες. Είναι ιδανική για να συνοδεύσει με πρωτοτυπία φρέσκα μαλακά τυριά, σαν το ανθότυρο ή τη ρικότα, αλλά και τυριά με έντονη γεύση, όπως μια σκληρή παλαιωμένη γραβιέρα, πεκορίνο, παρμεζάνα. 


Γλυκό

Γλυκά

banner

Εποχές

Γιορτές και περιστάσεις

banner

Πρώτες ύλες γλυκών

Αναζήτηση με φίλτρα

Αναζήτηση

Αναζήτηση
Αναζητήστε στο αρχείο του αθηνόραμαUmami δίνοντας μέρος του ονόματος