Follow us

Πασχαλιάτικο ψωμί, αρωματισμένο με μαστίχα και μαχλέπι

Πασχαλιάτικο ψωμί, αρωματισμένο με μαστίχα και μαχλέπι

Υλικά

1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
30 γραμ. ξηρή μαγιά σε σκόνη
1 κουτ. του γλυκού αλάτι
1 κουτ. της σούπας ζάχαρη
1 γραμ. μαστίχα Χίου
11/2 κουτ. του γλυκού σπόροι μαχλέπι, κοπανισμένοι
4-5 κουτ. της σούπας ελαιόλαδο

Για το γαρνίρισμα
1-2 κόκκινα αυγά

Εκτέλεση

Κοπανάτε στο γουδί τους σπόρους μαχλέπι μέχρι να τους κάνετε σκόνη. Παίρνετε μια λεκάνη και κοσκινίζετε μέσα το αλεύρι. Πασπαλίζετε με την ξηρή μαγιά, ρίχνετε το αλάτι, τη ζάχαρη, τη μαστίχα καθώς και το μαχλέπι.
Προσθέτετε χλιαρό νεράκι και αρχίζετε να ζυμώνετε για 20-30 λεπτά μέχρι να σχηματιστεί μια σφιχτούτσικη ζύμη. Κάνετε τη ζύμη μια μεγάλη στρογγυλή μπάλα.
Παίρνετε ένα μέτριο στρογγυλό ταψί του φούρνου, το αλείφετε με λάδι, βάζετε τη ζύμη μέσα, την πιέζετε να καλύψει όλη την επιφάνεια του ταψιού και το σκεπάζετε με 2-3 πετσέτες. Την αφήνετε 1 ώρα να φουσκώσει σε ζεστό και υγρό μέρος. Ύστερα το ξεσκεπάζετε και ξαναζυμώνετε. Το βάζετε μέσα σε στρογγυλό ταψί και το διακοσμείτε με κόκκινα αυγά.
Το ψήνετε στον φούρνο για περίπου 1 ώρα στους 200°C μέχρι να ψηθεί και να κάνει μια χρυσή κρούστα

Επίσης...

Περισσότερα από

Γλυκό

Ηot drinks: καυτή χειμωνιάτικη απόλαυση

Τα ζεστά ποτά με βάση το κρασί ή κάποιο δυνατό αλκοόλ αρωματισμένο με μπαχαρικά, είναι μια από τις μεγάλες ;απολαύσεις και τελευταία στην Ελλάδα περιλαμβάνεται στη χειμωνιάτικη κουλτούρα του cocooning και της χαλάρωσης…

Τα all time classic γαλλικά γλυκά που αγαπήσαμε

Τα εμβλήματα της γαλλικής pâtisserie κρύβουν πίσω τους και συναρπαστικές ιστορίες! Εκτός από την γεύση τους, λοιπόν, το γλυκό παρελθόν τους είναι ένας ακόμη λόγος να ανακατέψουμε βούτυρα και ζάχαρες στην κουζίνα, ή έστω να απευθυνθούμε σε ζαχαροπλαστεία που τα αποδίδουν στην καλύτερη εκδοχή τους.