Follow us

Παρότσο (Parrozzo)

Παρότσο (Parrozzo)

Υλικά

Υλικά

6 αβγά σε θερμοκρασία δωματίου

200 γρ. ζάχαρη

150 γρ. αμύγδαλα, ασπρισμένα

10 γρ. πικραμύγδαλα (ή 2-3 σταγόνες εσάνς πικραμύγδαλου)

4 κ. σ. εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο

115 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

35 γρ. καλαμποκάλευρο

1 πρέζα αλάτι

1-2 σταγόνες εσάνς βανίλιας

ξύσμα από 1 λεμόνι 

ξύσμα από 1 πορτοκάλι

200 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα 

Παρασκευή

Καβουρδίζουμε τα αμύγδαλα και τα πικραμύγδαλα σε ένα μικρό τηγάνι και στη συνέχεια τα περνάμε από το μπλέντερ μαζί με 1-2 κουταλάκια από τη ζάχαρη, που θα τραβήξει το λάδι που αφήνουν τα αμύγδαλα όταν τα αλέθεις.

Χωρίζουμε τα ασπράδια από τους κρόκους.

Χτυπάμε τους κρόκους με την υπόλοιπη ζάχαρη, για 10 λεπτά ή μέχρι να ασπρίσουν.

Αναμειγνύουμε, με προσοχή, το ελαιόλαδο με το αλεύρι και το καλαμποκάλευρο προσθέτουμε την εσάνς της βανίλιας και το ξύσμα του λεμονιού και του πορτοκαλιού και ανακατεύουμε, λίγο-λίγο, προσεχτικά το μείγμα τους με τους κρόκους σχηματίζοντας ένα πηχτό μείγμα.

Χτυπάμε και τα ασπράδια με λίγο αλάτι σε πηχτή μαρέγκα.

Προσθέτουμε 1-2 κουταλιές της σούπας μαρέγκα στο μείγμα για να το αραιώσουμε λίγο και σταδιακά ενσωματώνουμε και την υπόλοιπη μαρέγκα, με μια σπάτουλα, ανακατεύοντας μέχρι να πάρει η ζύμη μια λεία και ομοιογενή υφή. Ντύνουμε με αντικολλητικό μια ημισφαιρική φόρμα (για κασάτα ή παρότσο) με διάμετρο 20 εκ.

και ρίχνουμε το μείγμα.

Κουνάμε λίγο τη φόρμα για να απλωθεί ομοιόμορφα η ζύμη και ψήνουμε το παρότσο, σε προθερμασμένο στους 170ο С, φούρνο, στην πιο χαμηλή σχάρα, για 1 περίπου ώρα, χωρίς να ανοίξουμε το φούρνο τα πρώτα 45 λεπτά.

Ελέγχουμε αν έχει ψηθεί μέχρι μέσα το παρότσο διαπερνώντας το με ένα ξύλινο καλαμάκι, το οποίο θα πρέπει να βγει εντελώς στεγνό από το εσωτερικό του.

Αν όχι, συνεχίζουμε το ψήσιμο και για τα υπόλοιπα 10-15 λεπτά.

Μόλις κρυώσει, το αναποδογυρίζουμε σε μια πιατέλα, βγάζουμε το χαρτί και ετοιμάζουμε την επικάλυψη της σοκολάτας.

Κόβουμε τη σοκολάτα σε κομματάκια και τη λιώνουμε σε μπεν-μαρί ή στα μικροκύματα και περιχύνουμε το παρότσο, οδηγώντας τη ροή της σοκολάτας περιμετρικά με σπάτουλα για να καλυφθεί όλο το γλυκό ομοιόμορφα.

Αφήνουμε την κουβερτούρα να κρυώσει καλά πριν σερβίρουμε το γλυκό.

Θ.Τ.

Επίσης...

Εύκολο Γλύκισµα µε Κοµµάτια Σοκολάτας

Η συνταγή για ένα εύκολο γλύκισμα με κομμάτια σοκολάτας.

Σοκολατένιο Υγρό Κέικ με Κεράσια

Μοιάζει με μπράουνι, αλλά είναι ακόμα πιο νόστιμο. Υγρή, βελούδινη υφή, έντονη γεύση σοκολάτας και κεράσι, που στο τελικό αποτέλεσμα θυμίζει μπλακ φόρεστ.

Περισσότερα από

Γλυκά

Φραουλοσοκολατένιο Γλυκό στη Στιγμή

Το τοστ είναι αλμυρή αλλά και γλυκιά ευκολία. Παρέα με λίγη πραλίνα φουντουκιού, ένα φρουτένιο τοστ είναι η στιγμιαία απάντηση στην κάθε κρίση υπογλυκαιμίας.

Σοκολατένιος Κορμός με Κεράσια

Ο κλασικός κορμός της μαμάς αποκτά μια άλλη, ανανεωτική και δροσερή διάσταση αν του προσθέσεις τη χάρη των ώριμων ζουμερών κερασιών.

Σοκολατόπιτα µε Σιρόπι

Πώς θα φτιάξεις σοκολατόπιτα με σιρόπι.

Καρυδόπιτα µε Σοκολάτα

Η συνταγή για καρυδόπιτα με σοκολάτα.

Παγωμένος Κορμός με Φράουλες και Σοκολάτα

Ούτε παγωτό ούτε κρέμα, ένας παγωμένος κορμός είναι το ιδανικό γλυκό.

Μπλακ Φόρεστ στο Ποτήρι

Ένα δύσκολο και απαιτητικό γλυκό μπορεί να γίνει πανεύκολα και σε ελάχιστο χρόνο στο ποτήρι, με μικρές παραλλαγές αλλά με τη γεύση του κλασικού μπλακ φόρεστ.

Μους Λευκής Σοκολάτας με Τσουρέκι

Θα το λατρέψουν όσοι αγαπούν τη λευκή σοκολάτα. Η υφή της βοηθά να γίνει μια βελούδινη μους, που δένει ιδανικά με το τσουρέκι και τα αρώματα των μπαχαρικών.

Γλυκό με Μαρέγκες και Κρέμα Σοκολάτας - Καφέ με Τυρί Κρέμα

Μια εναλλακτική του τιραμισού, χάρη σε μια υπέροχη τυρένια κρέμα, που ταιριάζει πολύ με τη σοκολάτα.

Κρέμα, Σοκολάτα και Σαντιγί

Αφράτη κρέμα βανίλια, υγρή λιωμένη σοκολάτα και σαντιγί: μαγικός συνδυασμός, βελούδινος και κλασικός.

Μπάρες Ενέργειας με Μαύρη Σοκολάτα

Πώς θα φτιάξεις μπάρες ενέργειας με μαύρη σοκολάτα.