banner
banner
banner

Παντεσπάνι σοκολάτας με κρέμα σοκολάτας και “μαρμελάδα” μανταρίνι

Συνταγή

Παντεσπάνι σοκολάτας με κρέμα σοκολάτας και “μαρμελάδα” μανταρίνι
Υλικά

Για το παντεσπάνι σοκολάτας:
1 1/3   φλ. αλεύρι
1 φλ. ζάχαρη
1  φλ. κακάο σκόνη
2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
1 κ.γ. αλάτι
½ φλ. βούτυρο αγελαδινό
1 φλ. γάλα
Για την κρέμα βουτύρου-σοκολάτας:
230 γρ. φρέσκο βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
50 γρ. κουβερτούρα 60% κακάο, σε μικρά κομμάτια
120 γρ. ζάχαρη άχνη
2 κρόκοι αβγών
2 κ.σ. κονιάκ
Για τη “μαρμελάδα” μανταρινιού
5 μεγάλα μανταρίνια
100 ml νερό
400 γρ. ζάχαρη

banner
Εκτέλεση

Ξεφλουδίζουμε προσεκτικά τα μανταρίνια, αφαιρώντας όσο περισσότερο γίνεται τις μεμβράνες και κόβουμε τις φλούδες σε λεπτές λωρίδες με κοφτερό μαχαίρι. Τις βράζουμε 1 λεπτό και στραγγίζουμε. Επαναλαμβάνουμε άλλες 2 φορές. Βάζουμε σε κατσαρολάκι το νερό και τη ζάχαρη και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 5 λεπτά. Ρίχνουμε μέσα τις λωρίδες του μανταρινιού και αφήνουμε να βράσουν για 7-8 λεπτά, μέχρι να πήξει το σιρόπι και να γίνουν οι φλούδες διάφανες. Αποσύρουμε και αφήνουμε να κρυώσει η “μαρμελάδα”. 
Ετοιμάζουμε το παντεσπάνι: προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170ο C.. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα ταψάκι διαμέτρου 23 εκ. και τινάζουμε να φύγει το περισσό αλεύρι. Κοσκινίζουμε το αλεύρι, την μπέικιν πάουντερ, το κακάο και το αλάτι σε μπολ. Χτυπάμε ξεχωριστά με το μίξερ χειρός το βούτυρο, το γάλα και τη ζάχαρη. Ρίχνουμε το μείγμα του βουτύρου στο αλεύρι και ανακατεύουμε απαλά με τον αβγοδάρτη ή με κουτάλι ή και με δύο πιρούνια (αν υπάρχουν σβόλοι αλευριού δεν πειράζει). Μεταφέρουμε τον χυλό στο λαδωμένο και αλευρωμένο ταψί. Ψήνουμε για 40 λεπτά περίπου. Ελέγχουμε αν είναι έτοιμο, βυθίζοντας στο κέντρο του γλυκού την κοφτερή λάμα ενός μαχαιριού. Το αφήνουμε σε σχάρα να κρυώσει τελείως, ξεφορμάρουμε και μεταφέρουμε σε πιατέλα. 
Ετοιμάζουμε την κρέμα βουτύρου-σοκολάτας: χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη, προσθέτουμε τους κρόκους και συνεχίζουμε το χτύπημα 2-3 λεπτά. Προσθέτουμε το κονιάκ και ανακατεύουμε. Λιώνουμε τη σοκολάτα σε μπεν μαρί. Μόλις κρυώσει αρκετά, την προσθέτουμε στο μείγμα βουτύρου και ανακατεύουμε να ενωθεί καλά.
Απλώνουμε την κρέμα επάνω στο παντεσπάνι και βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα. Απλώνουμε επάνω στην κρέμα τη “μαρμελάδα” μανταρινιού και αφήνουμε πάλι στο ψυγείο για 1 ώρα πριν το σερβίρουμε. Το γλυκό γίνεται ακόμη πιο θεαματικό αν το στολίσουμε με πολύ λεπτές φέτες φρέσκου πορτοκαλιού και κόκκινα φρούτα.


Α.Τ.


Γλυκό

Γλυκά

banner

Εποχές

Γιορτές και περιστάσεις

banner

Πρώτες ύλες γλυκών

Αναζήτηση με φίλτρα

Αναζήτηση

Αναζήτηση
Αναζητήστε στο αρχείο του αθηνόραμαUmami δίνοντας μέρος του ονόματος