Υλικά
Για το παντεσπάνι σοκολάταςΥλικά
1 1/3 φλ. αλεύρι
1 φλ. ζάχαρη
1 φλ. κακάο σκόνη
2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
1 κ.γ. αλάτι
½ φλ. βούτυρο αγελαδινό
1 φλ. γάλα
Για τη γέμιση
1 ⅕ φλ. βούτυρο ανάλατο σε θερμοκρασία δωματίου
5 φλ. ζάχαρη άχνη ζάχαρη
500 γρ. τυρί κρέμα σε θερμοκρασία δωματίου
2 κ.σ. μπράντι
2 κ.γ. μαστίχα κοπανισμένη
1 δόση βανιλίνη
Για το ζελέ
1 έτοιμη συσκευασία ζελέ φράουλα ή κεράσι
1 ½ φλ. φρέσκες φράουλες κομμένες στα δύο ή κεράσια χωρίς το κουκούτσι χωρισμένα στα δύο
Εκτέλεση
Ετοιμάζουμε το παντεσπάνι: προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170ο C.
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα ταψάκι διαμέτρου 23 εκ.
και τινάζουμε να φύγει το περισσό αλεύρι.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι, την μπέικιν πάουντερ, το κακάο και το αλάτι σε μπολ.
Χτυπάμε ξεχωριστά με το μίξερ χειρός το βούτυρο, το γάλα και τη ζάχαρη.
Ρίχνουμε το μείγμα του βουτύρου στο αλεύρι και ανακατεύουμε απαλά με τον αβγοδάρτη ή με κουτάλι ή και με δύο πιρούνια (αν υπάρχουν σβόλοι αλευριού δεν πειράζει).
Μεταφέρουμε τον χυλό στο λαδωμένο και αλευρωμένο ταψί.
Ψήνουμε για 40 λεπτά περίπου.
Ελέγχουμε αν είναι έτοιμο, βυθίζοντας στο κέντρο του γλυκού την κοφτερή λάμα ενός μαχαιριού.
Το αφήνουμε σε σχάρα να κρυώσει τελείως, ξεφορμάρουμε και μεταφέρουμε σε πιατέλα. Ετοιμάζουμε την κρέμα: δουλεύουμε το βούτυρο με το μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να γίνει αφράτο.
Προσθέτουμε τη ζάχαρη άχνη λίγη-λίγη (περιμένουμε να ενωθεί κάθε δόση με το βούτυρο πριν ρίξουμε την επόμενη).
Προσθέτουμε το τυρί κρέμα, τη μαστίχα, τη βανιλίνη και το μπράντι και δουλεύουμε σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να έχουμε ένα λείο μείγμα. Μεταφέρουμε στο ψυγείο.Ετοιμάζουμε το ζελέ σύμφωνα με τις οδηγίες και το αφήνουμε να πήξει λίγο.
Συνθέτουμε το γλυκό: απλώνουμε επάνω στο παντεσπάνι την κρέμα και επάνω στην κρέμα τακτοποιούμε τις φράουλες ή τα κεράσια, πολύ καλά στραγγισμένα.
Ρίχνουμε από πάνω το ζελέ και βάζουμε στο ψυγείο για 5 ώρες πριν σερβίρουμε.
A.T.