Follow us

Πάμε για φρέσκο παγωτό;

Εγγυημένα spots για απολαυστικό παγωτό που ξεχωρίζει τόσο σε ποιότητα, όσο και σε γεύση…

Πάμε για φρέσκο παγωτό;

Ο καιρός το ευνοεί και οι συνθήκες το προστάζουν: βγαίνουμε για περίπατο στις γωνιές της Αθήνας και γλυκαίνουμε το σαββατοκύριακο που έρχεται με το αγαπημένο comfort food της εποχής, με στάσεις σε προσκυνητάρια του καλού, φρέσκου παγωτού, που ξεχωρίζει τόσο σε ποιότητα, όσο και σε γεύση.

Το τερέν του παγωτού στην Αθήνα έχει αλλάξει προ πολλού. Κάτι λόφοι καταπράσινου φυστικού, ή παγωμένες μάζες με φλούο χρώματα και αδιευκρίνιστες γεύσεις, αποτελούν παρελθόν εδώ και χρόνια, αφού η πόλη έχει αγκαλιάσει την μοναδική γεύση του φρέσκου παγωτού, φτιαγμένου σχεδόν αυτοστιγμεί, με βάση το αγνό γάλα και τις καθαρές, φυσικές ποιοτικές πρώτες ύλες, σωστή τεχνική και μερικές φορές με ιδιαίτερα, ελληνικά υλικά, που το κάνουν να ξεχωρίζει.

Πάμε για φρέσκο παγωτό;
Pistacchio (φιστίκι) "Le Greche"

Διαλέξαμε τις καλύτερες διευθύνσεις της πόλης για πρεσβευτές τις νέας εποχής του αθηναϊκού τζελάτο, εργαστήρια που ειδικεύονται στο παγωτό και το παράγουν σχεδόν αποκλειστικά, και σχεδιάζουμε τον χάρτη της ατόφιας γεύσης του για τις βόλτες του Σαββατοκύριακου που έρχεται. Φύγαμε;

«Κόκκιον»

Πρωτογένους 2, 6981563511, kokkion.com

Στο τρίτο καλοκαίρι του μπαίνει αυτό το μικροσκοπικό στέκι αυθεντικής απόλαυσης του Ψυρρή, στην αιχμή του λαοφιλέστερου σοκακιού της εναλλακτικής γειτονιάς. Στο «Κόκκιον» (που πήρε το όνομά του από τον σπόρο του χαρουπιού, ο οποίος χρησιμοποιείται εδώ ως σταθεροποιητής) ο Βασίλης και η Ισμήνη Παπαματθαίου, μαζί με τον φίλο τους Ανδρέα Τόλιο, φτιάχνουν καθημερινά καλό, χειροποίητο παγωτό. Στο ανοιχτό, μικρό εργαστήριο που φαίνεται πίσω από τον πάγκο, δημιουργούν παγωτά και σορμπέ χρησιμοποιώντας τις δικές τους πρώτες ύλες (εκτός από το φρέσκο γάλα) από τη διπλανή τους επιχείρηση «Παράξενες Ύλες», που διαθέτει υλικά και σκεύη για μαγειρική και ζαχαροπλαστική. Δεν χρησιμοποιούν έτοιμα μείγματα και σκόνες, διατηρούν τα παγωτά τους στο ειδικό, παλιού τύπου ψυγείο, το οποίο αντί να επιδεικνύει τα παγωτά σε λόφους, τα ‘χει κρυμμένα κάτω από μεταλλικά καπάκια, ώστε να διατηρείται σταθερή η θερμοκρασία σερβιρίσματός τους.

Ξεχωρίσαμε τις βελούδινες υφές τους και τη βαθιά γεύση των ποιοτικών υλικών. Κλασικές αλλά και πρωτότυπες γεύσεις, όπως παγωτό καρύδα με μπισκότο σοκολάτας στον ατμό, ωμό αμύγδαλο με φασόλι τόνκα, παγωτό χαλβά με ταχίνι και μέλι, μασκαρπόνε με περγαμόντο και πετιμέζι, σορμπέ κόκκινα φρούτα (με φραγκοστάφυλο, μύρτιλο και βατόμουρο), σορμπέ μανταρίνι με τζίντζερ, με την αρωματική ένταση του μανταρινιού και το ελαφρύ κάψιμο της πιπερόριζας, αλλά και έτοιμα βαζάκια σε διάφορα μεγέθη και συνδυασμούς υλικών. Συνολικά, παράγουν 20-30 διαφορετικές γεύσεις, όχι μόνο για το κατάστημα λιανικής, αλλά και για χονδρική πώληση.

«Fatto a mano»

Περιστέρι, Κώστα Βάρναλη 21, 210 5777407, fattoamano.com.gr

Το όνομά του, που στα ιταλικά σημαίνει «χειροποίητο», προδίδει πως σε αυτή τη gelateria στο Περιστέρι το προϊόν είναι μικρής παραγωγής και φτιάχνεται πάντα με πάθος, μεράκι και αγνά υλικά. Οι προμήθειες των πρώτων υλών γίνονται με βάση τις αυστηρές προδιαγραφές της ομάδας, που σέβεται την εποχικότητα και επενδύει σε τεχνολογικό εξοπλισμό, σε ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό και σε συστήματα διασφάλισης ποιότητας. Μερικές από τις all time αγαπημένες μας γεύσεις παραμένουν το παγωτό κανέλα με σταφίδες Κρήτης ποτισμένες σε ρακί, το στραγγιστό γιαούρτι με cranberries και goji berry, αλλά και η λευκή καραμελωμένη σοκολάτα, ή το λουκούμι μαστίχα με ψημένα αμύγδαλα.

Kayak

Ανδρέα Παπανδρέου 35, Μαρούσι, 2108949130, www.kayak.gr

Ελληνική οικογενειακή επιχείρηση, που δραστηριοποιείται στο χώρο του παγωτού από το 1993, τα Kayak δεν χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις. Αρχή τους να προωθούν έναν αγνό τρόπο διατροφής, γι' αυτό συνδυάζουν την τεχνογνωσία και το ελληνικό μεράκι με φρέσκο ελληνικό γάλα, πραγματικά φρούτα και ολόφρεσκα υλικά. Η δημιουργικότητα και η φαντασία είναι συνυφασμένες με το DNA των παγωτών και συχνά συνεργάζονται με βραβευμένους chefs. Αλμυρή καραμέλα, λουκούμι τριαντάφυλλο και pavlova είναι μερικές από τις πιο δυναμικές γεύσεις της ευρηματικής γκάμας των Kayak, με all time classics όπως η Βανίλια Μαδαγασκάρης, ή η Σοκολάτα γάλακτος Jivara, να συμπληρώνεται από μοναδικά sorbet όπως το Σαμπάνια Τριαντάφυλλο, το Mango, αλλά και το Chocolate Sorbet. Θα τα βρείτε στις Kayak boutiques σε Γλυφάδα (Α. Μεταξά 24-26 & Ζησιμοπούλου 9, 2108949130), The Mall Athens, Μύκονο, Κέα, Μεσσηνία και σε επιλεγμένα σημεία πώλησης σε όλη την Ελλάδα.

«Le Greche»

Μητροπόλεως 16, Σύνταγμα, 2167006458

Η Εύη Παπαδοπούλου επέστρεψε από την Ιταλία με τα μυστικά του αυθεντικού, χειροποίητου gelato artigianale, το συνδύασε με κατ’ εξοχήν ελληνικές πρώτες ύλες και με τις γυναίκες που δουλεύουν μαζί στο εργαστήριό της δημιούργησε τις «Ελληνίδες». Πρώτο άνοιξε το κατάστημα του Συντάγματος και ακολούθησε αυτό του Φάρου Ψυχικού (Ολυμπιονικών 220 & Λυκούργου 2), ενώ ανοικτές πύλες έχει και το εργαστήριο στην Αγία Παρασκευή (Λεωφ. Μεσογείων 456). Τόσο ο τρόπος παρασκευής, όσο και τα υλικά, αλλά και ο τρόπος συντήρησης (το παλιού τύπου ψυγείο με τα καπάκια) κάνουν τα παγωτά και τα σορμπέ να έχουν μοναδική υφή, που λιώνει απαλά στο στόμα χωρίς τους ανεπιθύμητους κρυστάλλους. Εκτός από τα top τους, το φιστίκι με πρώτη ύλη από τη Σικελία ή το μασκαρπόνε με καραμελωμένα σύκα Καλαμάτας και Μοσχάτο Λήμνου, εδώ βρίσκουμε πλέον και νέες γεύσεις όπως το caramelo salato, δηλαδή καραμέλα αλατισμένη με χονδρό ανθό αλατιού Κρήτης ή το σορμπέ melone (πεπόνι), αλλά και το σορμπέ pesca, το ροδάκινο. Στο Σύνταγμα υπάρχει και το πολύ ιδιαίτερο σορμπέ ούζο, ενώ σε όλα τα σημεία υπάρχει και ποικιλία σε παγωμένα γλυκίσματα, αλλά και ιδιαίτερες τούρτες παγωτό.

«Wafffle House»

Βουλιαγμένη, Λ. Ποσειδώνος 17, 2108961227

Ξεκίνησε από τη Νάξο με αξιόλογο, χειροποίητο παγωτό και βάφλες και έπειτα ήρθε στην Αθήνα, αρχικά στη Βουλιαγμένη και έπειτα στην Πεντέλη. Χρησιμοποιούν τα αγνότερα υλικά, χωρίς καμία χρήση συντηρητικών, ενώ μεταξύ άλλων συνεργάζονται και με την Ένωση Φιστικοπαραγωγών Αίγινας. Μερικές από τις ιδιαίτερες γεύσεις τους, που αρέσουν πολύ, είναι το παγωτό κιουνεφέ με κρέμα ανθότυρου, καταΐφι και φιστίκι Αιγίνης, το exotic white chocolate, που συνδυάζει τη λευκή σοκολάτα με το passion fruit και το μάνγκο, ενώ μεγάλο hit είναι και το Aegean sea salt με κρέμα αιγαιοπελαγίτικου ανθού αλατιού, κομμάτια πικρής σοκολάτας και φιστίκι Αιγίνης.

Επίσης...

Περισσότερα από

Γλυκό

Ηot drinks: καυτή χειμωνιάτικη απόλαυση

Τα ζεστά ποτά με βάση το κρασί ή κάποιο δυνατό αλκοόλ αρωματισμένο με μπαχαρικά, είναι μια από τις μεγάλες ;απολαύσεις και τελευταία στην Ελλάδα περιλαμβάνεται στη χειμωνιάτικη κουλτούρα του cocooning και της χαλάρωσης…

Τα all time classic γαλλικά γλυκά που αγαπήσαμε

Τα εμβλήματα της γαλλικής pâtisserie κρύβουν πίσω τους και συναρπαστικές ιστορίες! Εκτός από την γεύση τους, λοιπόν, το γλυκό παρελθόν τους είναι ένας ακόμη λόγος να ανακατέψουμε βούτυρα και ζάχαρες στην κουζίνα, ή έστω να απευθυνθούμε σε ζαχαροπλαστεία που τα αποδίδουν στην καλύτερη εκδοχή τους.