Follow us

Παγωτό ταχίνι με sauce anglaise με θυμάρι και ζελέ από Pedro Ximenez από τον Χρύσανθο Καραμολέγκο

Πού το πάνε οι σεφ μας; Τι τους ενώνει και τι τους δονεί όταν δημιουργούν το μέλλον της ελληνικής κουζίνας; Μια συζήτηση στρογγυλής τραπέζης, με αφορμή την απονομή των «Χρυσών Σκούφων 2006», με πρωταγωνιστές τούς τέσσερις καλύτερους Έλληνες σεφ (στους οποίους απονεμήθηκε το Ειδικό Βραβείο Δημιουργικότητας από το Diners Club International). Ο Χρύσανθος Καραμολέγκος, ο Λευτέρης Λαζάρου, ο Έκτορας Μποτρίνι και ο Χριστόφορος Πέσκιας μάς δίνουν ελληνικές συνταγές από το μέλλον, μαζί με το πλήρες μενο

Παγωτό ταχίνι με sauce anglaise με θυμάρι και ζελέ από Pedro Ximenez από τον Χρύσανθο Καραμολέγκο

Υλικά

Υλικά

Γρανίτα μελιού

130 γρ. μέλι

375 γρ. μεταλλικό νερό

Ζελέ από Pedro Ximenez

200 ml Pedro Ximenez

6 γρ. ζελατίνη

Sauce anglaise με θυμάρι

250 ml γάλα

250 ml κρέμα γάλακτος

6 κρόκοι

80 γρ. ζάχαρη

2 κ.σ. θυμάρι

Παγωτό με ταχίνι

9 κ.σ. ζάχαρη

4 κρόκοι

4 κ.σ. ταχίνι

1 κούπα φρέσκο γάλα

1 κούπα κρέμα γάλακτος

Παστέλι με σουσάμι

4 ½ κ.σ. ζάχαρη

1 κ.σ. νερό

1 ½ κ.σ. σουσάμι λευκό καβουρδισμένο

½ κ.σ. σουσάμι μαύρο καβουρδισμένο

Παρασκευή

Γρανίτα μελιού Ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει το μέλι.

Παγώνουμε τη γρανίτα.

Αφού παγώσει, τη χτυπάμε στο μίξερ να αφρατέψει, και ξαναπαγώνουμε.Ζελέ από Pedro Χimenez Μαλακώνουμε τις ζελατίνες σε κρύο νερό και τις ανακατεύουμε με το κρασί, αφού πρώτα το ζεστάνουμε.

Βάζουμε το ζελέ στο ψυγείο μέχρι να πήξει.Sauce anglaise με θυμάρι Βράζουμε, σε χαμηλή φωτιά, την κρέμα, το γάλα και το θυμάρι.

Παράλληλα, χτυπάμε τους κρόκους με τη ζάχαρη μέχρι να γίνουν ένα αφράτο μείγμα και μετά το ρίχνουμε στο γάλα με την κρέμα και το θυμάρι, ανακατεύοντας συνέχεια μέχρι να πήξει η σάλτσα (80° C).

Η διαδικασία αυτή μπορεί να γίνει και σε μπεν μαρί.Παγωτό με ταχίνι Χτυπάμε στο μίξερ μέχρι να γίνει αφράτο μείγμα, τους κρόκους με τη ζάχαρη, προσθέτοντας στο τέλος το ταχίνι μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα.

Παράλληλα, ζεσταίνουμε το γάλα και το ρίχνουμε στο μείγμα των αυγών.

Μεταφέρουμε το μείγμα σε ανοξείδωτο κατσαρολάκι και το βάζουμε σε μέτρια φωτιά έως 80° C μέχρι να δέσει, και στη συνέχεια το κρυώνουμε στο ψυγείο και προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος.

Βάζουμε το παγωτό σε παγωτομηχανή εωσότου παγώσει.Παστέλι με σουσάμι Σε κατσαρολάκι ζεσταίνουμε τη ζάχαρη με το νερό, το κάνουμε καραμέλα και ρίχνουμε το σουσάμι.

Απλώνουμε το μείγμα σε λαδόκολλα μέχρι να κρυώσει.

Σπάζουμε το παστέλι σε μικρά κομμάτια και τα ρίχνουμε στο παγωτό, ανακατεύοντας πολύ καλά.

Όλη η Σαρακοστή σε ένα επιδόρπιο, με ουδόλως νηστίσιμο χαρακτήρα.

Αν αυτό δεν είναι όμως δάνειο από την παράδοση, τότε τι είναι;

Επίσης...

Παγωτό Γιαούρτι-Σοκολάτα με Φράουλες

Ένα υπέροχο, ελαφρύ και καθόλου λιγωτικό παγωτό. Και δεν χρειάζεται παγωτομηχανή.

Παγωτό Γιαούρτι με Καρύδια και Μέλι

Το κλασικό γιαούρτι με μέλι και καρύδια μπορεί να φορέσει τα καλοκαιρινά του και να γίνει ένα πανεύκολο παγωτό.

Περισσότερα από

Γλυκά

Σορμπέ Πορτοκάλι με Campari

Φτιάχνεται όλο τον χρόνο. Δροσιστικό και ευωδιαστό, δεν τρώγεται μόνο σαν επιδόρπιο, αλλά ταιριάζει και πάνω σε μια πράσινη σαλάτα, ιδιαίτερα με σπανάκι.

Παγωτό σε Τούρτα

Πώς θα φτιάξετε το πιο νόστιμο παγωτό σε τούρτα.

Παγωτό Σοκολάτα Αφράτο με Cookies

Πώς θα φτιάξετε το πιο αφράτο παγωτό σοκολάτα με cookies.

Σορμπέ Πεπόνι με Τζίντζερ

To ώριμο καλοκαιρινό πεπόνι αποκτά την πιο εξωτική του εκδοχή με το πικάντικο και αρωματικό φρέσκο τζίντζερ.

Παγωτό Σάντουιτς με Μπισκότα

Η συνταγή για ένα υπέροχο παγωτό σάντουιτς με μπισκότα.

Σορμπέ με Φράουλες, Χωρίς Ζάχαρη

Πώς θα φτιάξετε ένα νόστιμο σορμπέ φράουλες, χωρίς ζάχαρη.

Πλούσιο Παγωτό Βανίλια

Πώς θα φτιάξετε το πιο πλούσιο παγωτό βανίλια.

Παγωτό με Μπεζέδες

Η συνταγή για το πιο νόστιμο παγωτό με μπεζέδες.

Παγωτό με Σαβαγιάρ ή Μπισκότα

Πώς θα φτιάξετε ένα θαυμάσιο παγωτό με σαβαγιάρ ή μπισκότα.

Vegan Παγωτό Καρύδας

Πώς θα φτιάξετε το πιο νόστιμο vegan παγωτό καρύδας.