Υλικά
Υλικά (για 8 άτομα)
Παγωτό
500 ml γάλα πλήρες
500 ml κρέμα γάλακτος
10 κρόκοι αυγών
100 γρ. μουστάρδα Savora
30 γρ. μουστάρδα τύπου Ντιζόν
5 γρ. αλάτι
Κέικ σοκολάτα- μαγιονέζα (σε φόρμα με διάμετρο 28 εκ. και ύψος 4 εκ.)
360 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
340 γρ. μαγιονέζα
50 γρ. πικρό κακάο
8 γρ. ξηρή μαγιά
6 γρ. μαγειρική σόδα
1 λουβί βανίλιας, σκισμένο κατά μήκος και ξυσμένο
300 γρ. ζάχαρη
320 γρ. νερό, κατά προτίμηση εμφιαλωμένο
5 γρ. βούτυρο
200 γρ. σμέουρα (φραμπουάζ) ή άλλα κόκκινα φρούτα του δάσους
Παρασκευή
Παγωτό
Αναμειγνύετε το γάλα με την κρέμα γάλακτος και το βάζετε να βράσει.
Σε ένα μπολ, χτυπάτε τους κρόκους με τις μουστάρδες και το αλάτι, προσθέτετε το μείγμα αυτό στην κατσαρόλα με το μείγμα του γάλακτος και, συνεχίζοντας πάντα το χτύπημα, ελέγχετε να μην ξεπεράσετε τη θερμοκρασία των 86°C.
Βάζετε το μείγμα να κρυώσει αμέσως σε μπεν μαρί με παγωμένο νερό και χτυπάτε για 2 λεπτά ακόμα μέχρι να παγώσει, ώστε να το βάλετε στην παγωτομηχανή.
Δουλεύετε ½ λίτρο τη φορά, σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευής.
Το διατηρείτε στην κατάψυξη.
Σημ.: Αν θέλετε και το παγωτό γλυκό, μπορείτε να προσθέσετε 150 γρ.
ζάχαρη στο μείγμα με το ζεστό γάλα.
Κέικ σοκολάτα-μαγιονέζα
Κοσκινίζετε μαζί, πάνω από ένα μεγάλο μπολ, το αλεύρι, το κακάο, τη σόδα και τη μαγιά.
Βάζετε στο δοχείο του μίξερ τη μαγιονέζα, μαζί με τη βανίλια και τα δουλεύετε για μερικά δευτερόλεπτα, προσθέτετε τη ζάχαρη και το αλεύρι με το κακάο.
Καθώς δουλεύετε το μείγμα, προσθέτετε σταδιακά και το νερό, ώστε να σχηματισθεί μια λεία ζύμη.
Βουτυρώνετε μια φόρμα με αποσπώμενο πάτο.
Απλώνετε στον πάτο και στα τοιχώματά της αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και ρίχνετε το 1/3 της ζύμης στον πάτο της φόρμας και από πάνω απλώνετε τα σμέουρα.
Τα καλύπτετε με την υπόλοιπη ζύμη.
Ψήνετε το κέικ για 40-45 λεπτά στους 175-180°C.
Ελέγχετε το ψήσιμό του βυθίζοντας το κέντρο του τη λάμα ενός μαχαιριού (αν βγει τελείως στεγνή, έχει ψηθεί).
Το βγάζετε από τη φόρμα του ενόσω είναι ακόμα ζεστό και το αφήνετε να κρυώσει πάνω σε μια σχάρα.
Το κόβετε σε φέτες, φρυγανίζετε τις μισές και σερβίρετε στον κάθε καλεσμένο από μία φρυγανισμένη και μία μη φρυγανισμένη φέτα κέικ, μαζί με 2 μπάλες παγωτό.
Αυτό το παγωτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως αλμυρό, αν δεν προσθέσουμε τη ζάχαρη.
Το κέικ με τη μαγιονέζα είναι μια εμπεδωμένη ιστορικά συνταγή.
Το επινόησαν οι Αμερικανίδες νοικοκυρές την εποχή του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου, όταν χρειάστηκε να αγοράζουν το βούτυρο με δελτίο.
Οπότε, σκέφτηκαν για τα γλυκά τους να χρησιμοποιήσουν τη μαγιονέζα, για το λάδι της, κρύβοντάς την πίσω από τη σοκολάτα και επωφελούμενες από τη βελούδινη υφή της.