Follow us

Παγωτό βανίλια (του σεφ Γιώργου Καραγιάννη)

Παγωτό βανίλια (του σεφ Γιώργου Καραγιάννη)

Υλικά

Υλικά

500 ml πλήρες γάλα, παστεριωμένο ή μακράς διαρκείας

500 ml κρέμα γάλακτος (35% λιπαρά)

160-180 γρ. ζάχαρη άχνη

3 πρέζες φυσική βανίλια αποξηραμένη*

1 πρέζα αλάτι

1 σφηνάκι ποτού Kirsch ή βότκα ή τσίπουρο

1/2 κουταλάκι γλυκού κόμμι γκουάρ (προαιρετικά)

Παρασκευή

Βάλτε σε ανοξείδωτο λεκανάκι τη μισή ποσότητα από το γάλα, ρίξτε το κόμμι γκουάρ και χτυπήστε τα με το μίξερ χειρός στη δυνατή ταχύτητα (1-2 λεπτά), μέχρι να λιώσει το κόμμι γκουάρ, να φουσκώσει το μείγμα και να αποκτήσει μια ελαφρώς κολλώδη υφή.Ρίξτε και το υπόλοιπο γάλα, συνεχίζοντας το χτύπημα για 30 δεύτερα μέχρι το μείγμα να διπλασιαστεί σε όγκο.Ρίξτε τη ζάχαρη συνεχίζοντας την ανάδευση με το μίξερ για ένα λεπτό ακόμα.

Προσθέστε την κρέμα γάλακτος, τη βανίλια, το αλάτι και το σφηνάκι.

Χτυπήστε για 2 λεπτά και το μείγμα σας είναι έτοιμο.Έτσι θα έχετε πετύχει τη σωστή ομογενοποίηση των υλικών και η κρέμα θα έχει πάρει τον αέρα που χρειάζεται για να έχει καλύτερη υφή το παγωτό σας.Βάλτε το μείγμα στην κατάψυξη μέχρι να ετοιμάσετε την παγωτομηχανή σας (είτε λειτουργεί με πάγο και αλάτι, είτε είναι ηλεκτρική, είτε αυτοσχέδια).

Αν στο μεσοδιάστημα δείτε ότι το μείγμα σας ξεφούσκωσε ελαφρώς, χτυπήστε το για 1 λεπτό στο μίξερ και στη συνέχεια αδειάστε το στον κάδο της μηχανής.Ξεκινήστε την ανάδευση και σε 20-30 λεπτά το παγωτό σας είναι έτοιμο.

Βάλτε το στην κατάψυξη για 2-3 ώρες να σφίξει λίγο ακόμα και είστε έτοιμοι για σερβίρισμα.

Tip: Το κόμμι γκουάρ το χρησιμοποιούμε για να δώσουμε μαστιχωτή υφή στο παγωτό μας, αν δεν μας αρέσει το παραλείπουμε.

*Βάλτε 10 λοβούς βανίλια Μαδαγασκάρης, κομμένους στη μέση κατά μήκος, σε ένα ρηχό ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί.

Αφήστε τους για 2 1/2 ώρες στους 100 βαθμούς Κελσίου στο φούρνο με αέρα, μέχρι να αποξηρανθούν.

Αλέστε τους σε σκόνη σε μύλο μπαχαρικών ή στο multi.

Βάλτε τη φυσική βανίλια σε στεγνό βαζάκι και χρησιμοποιήστε όση χρειάζεστε.

Η συνταγή είναι από το βιβλίο του Γιώργου Καραγιάννη "Φτιάχνω μόνος μου παγωτά και γρανίτες" που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψύχαλου.

Επίσης...

Περισσότερα από

Γλυκά