Follow us

Ο Σεπτέμβρης των σταφυλιών

Ο Σεπτέμβρης των σταφυλιών

Λευκά, κόκκινα, μαύρα, αίσθηση πραγματικής αφθονίας με όλες αυτές τις ρώγες που συνωστίζονται γύρω από το κεντρικό κοτσάνι του τσαμπιού. Η τραγανή υφή και ο συνδυασμός της γλυκιάς και ελαφρά όξινης γεύσης τους, τα κάνει ένα τέλειο σνακ και, βεβαίως, τους δίνει θέση –αν και όχι ιδιαίτερα βαρύνουσα- στα φαγητά και αρκετά λιγότερο στα γλυκά. Ειδικά στην Ελλάδα, είναι οι δημιουργίες με μούστο που καταλαμβάνουν την πρώτη θέση και μαζί με το γλυκό του κουταλιού σταφύλι μονοπωλούν σχεδόν το σταφυλογαστρονομικό πεδίο της παραδοσιακής κουζίνας. Πάντως, η συμμετοχή των σταφυλιών σε γλυκά όπως οι τάρτες, τα κέικς και τα παγωτά έχει κατακτήσει την ελληνική ζαχαροπλαστική και σε αυτόν τον χώρο θα σταθούμε κι εμείς με τις προτάσεις μας.
Πέρα από την υφή και τη γεύση τους, τα κόκκινα και τα μαύρα σταφύλια περιέχουν και μια φυτοχημική ουσία, τη ρεσβερατρόλη, που εδώ και 15 -20 χρόνια βρίσκεται στο επίκεντρο επιστημονικών ερευνών, που αποδεικνύουν όλο και πιο πειστικά πως επιμηκύνει τη ζωή, σε συνδυασμό με τον περιορισμό των θερμίδων και τη βελτιστοποίηση της διατροφής. Επιστρέφοντας στο κουζινικό πεδίο, ένα από τα μεγάλα βάσανα για όποιον θέλει να φτιάξει φαγητά ή γλυκά με σταφύλια είναι τα κουκούτσια. Αν και είναι βρώσιμα, λόγοι αβρότητας προς τους καλεσμένους μας αλλά και αλλοίωσης της γεύσης –οι σπόροι έχουν στυφή γεύση- επιβάλλουν την αφαίρεσή τους. Παραδοσιακά, βγάζουμε το κουκούτσι με μια στενή φουρκέτα. Την εισάγουμε με το καμπύλο μέρος εκεί που βρισκόταν το κοτσανάκι –το έχουμε αφαιρέσει- παγιδεύουμε το σπόρο και τον σύρουμε έξω. Αν οι ρώγες είναι μεγάλες και τις θέλουμε για τάρτες και κέικ, μπορούμε να τις κόψουμε στη μέση, οπότε οι σπόροι βγαίνουν εύκολα. Τέλος, ένας άλλος σχετικά ευκολότερος τρόπος, είναι να εισάγουμε ένα λεπτό καλαμάκι από το άνοιγμα που βρισκόταν το κοτσανάκι και να τρυπήσουμε καθέτως στη ρόγα οδηγώντας το να βγει από την άλλη άκρη της. Οι πιθανότητες να αιχμαλωτισθούν οι σπόροι είναι πολλές και η διαδικασία ευκολότερη από την τεχνική της φουρκέτας. Υπάρχουν, βέβαια, και σταφύλια χωρίς κουκούτσια, λευκά κυρίως.
Αν σας αρέσουν οι συνταγές με σταφύλι για γλυκά που σας προτείνουμε, περισσότερες σε αυτό το ύφος θα βρείτε εδώ, ενώ σε ολόκληρο το αρχείο του αθηνόραμαUmami.gr, υπάρχουν εξαιρετικές προτάσεις συνταγών για φαγητά με σταφύλια.

Επίσης...

Περισσότερα από

Γλυκό

Ηot drinks: καυτή χειμωνιάτικη απόλαυση

Τα ζεστά ποτά με βάση το κρασί ή κάποιο δυνατό αλκοόλ αρωματισμένο με μπαχαρικά, είναι μια από τις μεγάλες ;απολαύσεις και τελευταία στην Ελλάδα περιλαμβάνεται στη χειμωνιάτικη κουλτούρα του cocooning και της χαλάρωσης…

Τα all time classic γαλλικά γλυκά που αγαπήσαμε

Τα εμβλήματα της γαλλικής pâtisserie κρύβουν πίσω τους και συναρπαστικές ιστορίες! Εκτός από την γεύση τους, λοιπόν, το γλυκό παρελθόν τους είναι ένας ακόμη λόγος να ανακατέψουμε βούτυρα και ζάχαρες στην κουζίνα, ή έστω να απευθυνθούμε σε ζαχαροπλαστεία που τα αποδίδουν στην καλύτερη εκδοχή τους.