ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ TASTY

Ο καφές μας κάνει καλό!

Ποιος θα το πίστευε ότι η συστηματική κατανάλωση καφέ μπορεί και να αποτελεί συστατικό στη συνταγή της μακροζωίας; Πώς εξελίχτηκε η ιστορία του καφέ στην Ελλάδα; Ότι ο καφές, πάλι, μας φτιάχνει και τη διάθεση, ενώ μπορεί να αυξήσει τις αθλητικές αποδόσεις το ξέρατε; Ποιος καφές έχει την περισσότερη καφεΐνη, πόσους καφέδες μπορούμε να πίνουμε την ημέρα και διάφορα άλλα ενδιαφέροντα για την καθημερινή μας απόλαυση…

Ο καφές μας κάνει καλό!

Συμβάλλει πράγματι ο καφές στη μακροζωία;

Φαίνεται ο "ελληνικός" καφές είναι μια από τις καθημερινές μας συνήθειες που μας κάνουν να ζούμε περισσότερα χρόνια. Αυτό, τουλάχιστον, είναι ένα από τα συμπεράσματα της μελέτης που έγινε από την Α’ Καρδιολογική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών με επικεφαλής τον καθηγητή Καρδιολογίας Χριστόδουλο Στεφανάδη. Οι επιστήμονες θέλησαν να μάθουν ποιοι παράγοντες ευθύνονται για τα τόσο υψηλά ποσοστά υπερηλίκων που παρατηρούνται στους κατοίκους της Ικαρίας -που είναι από τα υψηλότερα παγκοσμίως-, γι’ αυτό και κατέγραψαν τα κλινικά και περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά αλλά και τις καθημερινές τους συνήθειες. Οι αναλύσεις έδειξαν ότι όσοι έπιναν τακτικά καφέ (και μιλάμε για ελληνικό καφέ) είχαν μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης εμφράγματος του μυοκαρδίου. Τι είναι λοιπόν αυτό που κάνει συγκεκριμένα τον ελληνικό καφέ να ξεχωρίζει σε σχέση με τα άλλα είδη; Η μέτρια περιεκτικότητά του σε καφεΐνη (εφόσον αρκετή μένει στο ίζημα) σε συνδυασμό με το υψηλό ποσοστό σε πολυφαινόλες και αντιοξειδωτικές ουσίες. Επιπλέον, αν δεν του προσθέσουμε ζάχαρη, δεν μας επιβαρύνει με θερμίδες, αφού το ένα φλιτζανάκι αποδίδει μόλις μία θερμίδα.

Ο καφές στην Ελλάδα

Ο καφές μας κάνει καλό!

Στη χώρα μας ο καφές κάνει την εμφάνισή του κατά την περίοδο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Οι Έλληνες της Κωνσταντινούπολης και της Βορείου Ελλάδας είναι οι πρώτοι που υιοθετούν την κατανάλωση καφέ και μαζί με τους Τούρκους την κάνουν αγαπημένη συνήθεια πριν από την υπόλοιπη Ευρώπη. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι το 17ο αιώνα στη Θεσσαλονίκη λειτουργούσαν πάνω από τριακόσια καφενεία! Αργότερα, ανοίγουν και τα πρώτα καφενεία στην Αθήνα και σιγά – σιγά ο καφές καταναλώνεται σε όλη την Ελλάδα. Ο κοινωνικός ρόλος των καφενείων είναι ιδιαίτερα σημαντικός, καθώς ήταν τόπος διακίνησης ιδεών, πολιτιστικών εκδηλώσεων, χώρος κοινωνικής συναναστροφής, αλλά και ένα είδος «πρακτορείου ειδήσεων». Ήταν στέκια πολιτικών, καλλιτεχνών, δημοσιογράφων και, όχι σπάνια, οι συζητήσεις που γίνονταν εκεί επηρέαζαν ακόμα και τις πολιτικές αποφάσεις. Μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα τα καφενεία καβούρντιζαν και άλεθαν τον ακατέργαστο καφέ που προμηθεύονταν. Τότε ήταν που έκαναν την εμφάνισή τους τα πρώτα καταστήματα καφέ, τα καφεκοπτεία, που επεξεργάζονταν και πωλούσαν καφέ έτοιμο προς κατανάλωση.
Τώρα, αν είναι σωστό να αποκαλείται αυτό το είδος του καφέ «τούρκικος» ή «ελληνικός» (όπως επικράτησε στη χώρα μας τα τελευταία σαράντα περίπου χρόνια με αφορμή κάποια διαφήμιση), μάλλον το πιο ακριβές είναι «αραβικός». Κι αυτό, γιατί ο συγκεκριμένος τρόπος παρασκευής του καφέ (σε μπρίκι χωρίς να τον φιλτράρουμε) ξεκίνησε από τους Άραβες και μάλιστα τους Βεδουίνους της Μέσης Ανατολής. Αυτοί πρώτοι έβαζαν τη χύτρα του καφέ πάνω σε άμμο που κάλυπτε τα κάρβουνα, γι’ αυτό και ο καλύτερος τρόπος ψησίματος αυτού του καφέ είναι στη χόβολη.

Καφεΐνη: αλήθειες και μύθοι

Η καφεΐνη είναι μια ουσία που υπάρχει όχι μόνο στον καφέ, αλλά και στα φύλλα και άλλων φυτών, όπως για παράδειγμα το τσάι. Σύμφωνα με τον διαιτολόγο – διατροφολόγο Ιωσήφ Αλεξανδρίδη, η ουσία αυτή δεν είναι εθιστική, αφού αποβάλλεται 100% από τον οργανισμό μας. Αυτό που κάνει είναι ότι δρα στο κεντρικό νευρικό μας σύστημα. Ο καφές φίλτρου περιέχει 120mg καφεΐνης ανά φλιτζάνι, ποσοστό που είναι το υψηλότερο σε σχέση με τα υπόλοιπα είδη καφέ. Ακολουθούν ο στιγμιαίος με 80mg, ο espresso με 70mg και ο ελληνικός με 40mg. Άλλα ροφήματα που περιέχουν καφεΐνη είναι το τσάι που ανάλογα με το είδος του κυμαίνεται από 20-110mg και τα αναψυκτικά από 20-40mg. Το ασφαλές όριο κατανάλωσης καφεΐνης την ημέρα, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι τα 300-400mg, που μεταφράζεται σε περίπου 2,5 φλιτζάνια καφέ φίλτρου, 4 φλιτζάνια στιγμιαίου, 4-7 φλιτζάνια ελληνικού και 4 φλιτζάνια espresso…Από αυτή την ουσία άλλωστε επωφελούνται και οι αθλητές, καθώς σύμφωνα με έρευνες η καφεΐνη φαίνεται πως αυξάνει την αντοχή κατά τη διάρκεια της άσκησης και επομένως και την ευκολία της. Ακόμη, σε μέτριες ποσότητες έχει αποδειχθεί ότι ενισχύει και την ικανότητα της μνήμης.

Αντιοξειδωτικά στον καφέ

Το πράσινο τσάι διαφημίζεται διαρκώς για τα πολλά αντιοξειδωτικά του, τις λεγόμενες πολυφαινόλες που καταστρέφουν τις ελεύθερες ρίζες που ευθύνονται για τη γήρανση των κυττάρων του οργανισμού μας. Σύμφωνα με τον διατροφολόγο Ι. Αλεξανδρίδη, ο καφές μπορεί να είναι ακόμη πιο πλούσιος σε πολυφαινόλες τόσο σε σχέση με το πράσινο τσάι όσο και σε σχέση με το κόκκινο κρασί. Έτσι, ενώ ένα ποτήρι κόκκινο κρασί, ανάλογα με την ποικιλία του μπορεί να έχει 200-800mg ένα φλιτζάνι στιγμιαίου καφέ αποδίδει 375-550mg, ένα φλιτζάνι ελληνικού 150-450mg και ένα φλιτζάνι πράσινου τσαγιού ή κακάο 150-200mg.

Μας φτιάχνει πράγματι τη διάθεση;

Πόσες φορές δεν έχουμε συνδυάσει την ανάγκη χαλάρωσης και διαλείμματος με ένα φλιτζάνι καφέ; Σίγουρα είμαστε συναισθηματικά δεμένοι με το αγαπημένο μας ρόφημα, ωστόσο κάποιες έρευνες αποδεικνύουν ότι σχετίζεται και με την ψυχική μας υγεία. Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Archives of Internal Medicine έδειξε πως η κατανάλωση 2-4 φλιτζανιών καφέ ημερησίως συνδέεται με μικρότερο κίνδυνο κατάθλιψης, ιδιαίτερα σε γυναίκες.

Για όλους αυτούς τους λόγους συνεχίστε να απολαμβάνετε χωρίς ενοχές το αγαπημένο σας ρόφημα καθημερινά, κατά προτίμηση με καλή παρέα και τα κατάλληλα συνοδευτικά…

Updated: 13/11/2014
Ημερομηνία α' δημοσίευσης: Δεκέμβριος 2013

Επίσης...

Περισσότερα από

Γλυκό

Ηot drinks: καυτή χειμωνιάτικη απόλαυση

Τα ζεστά ποτά με βάση το κρασί ή κάποιο δυνατό αλκοόλ αρωματισμένο με μπαχαρικά, είναι μια από τις μεγάλες ;απολαύσεις και τελευταία στην Ελλάδα περιλαμβάνεται στη χειμωνιάτικη κουλτούρα του cocooning και της χαλάρωσης…

Τα all time classic γαλλικά γλυκά που αγαπήσαμε

Τα εμβλήματα της γαλλικής pâtisserie κρύβουν πίσω τους και συναρπαστικές ιστορίες! Εκτός από την γεύση τους, λοιπόν, το γλυκό παρελθόν τους είναι ένας ακόμη λόγος να ανακατέψουμε βούτυρα και ζάχαρες στην κουζίνα, ή έστω να απευθυνθούμε σε ζαχαροπλαστεία που τα αποδίδουν στην καλύτερη εκδοχή τους.