25 ντοματάκια όχι πολύ ώριμα
1 κιλό ζάχαρη
2 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού
1 σωληνάριο βανίλια
1 κουτ. σούπας ασβέστη (σβησμένο) διαλυμένο σε 8 ποτήρια νερό
1 ξυλάκι κανέλας (προαιρετικά)
25 αμύγδαλα ξεφλουδισμένα όσα και τα ντοματάκια
Ζεματίζετε και ξεφλουδίζετε τα ντοματάκια. Τα χαράζετε από κάτω και τα πιέζετε ελαφρά να φύγουν οι σπόροι τους. Τα βυθίζετε σε ένα μπολ με ασβεστόνερο και τα αφήνετε για 30 να σφίξουν. Τα ξεπλένετε πολύ καλά με άφθονο νερό και τα στραγγίζετε.
Απλώνετε σε μια κατσαρόλα εναλλάξ στρώσεις από ντοματάκια, ζάχαρη και αμύγδαλα. Τα αφήνετε να σταθούν για 24 ώρες και να «κατεβάσουν» τα υγρά τους.
Προσθέτετε 900 ml νερό και βάζετε το σκεύος σε δυνατή φωτιά, μέχρι να δέσει το σιρόπι και να σχηματιστούν στην επιφάνεια μεγάλες φουσκάλες. Στο τέλος προσθέτετε το χυμό λεμονιού, τη βανίλια και, αν θέλετε, την κανέλα. Αφήνετε το γλυκό να κρυώσει λίγο και το μεταφέρετε σε αποστειρωμένα βάζα.
Σημείωση
Για το ασβεστόνερο θα χρειαστείτε 2 κουτ. σούπας ασβέστη διαλυμένο σε 2 λίτρα νερό. Το σουρώνετε καλά μέσα σε τρυπητό ντυμένο με τουλπάνι και μουλιάζετε σε αυτό τα φρούτα για 2 ώρες για να σφίξουν και να αντέχουν στο βράσιμο.