banner
banner
banner

Νηστίσιμο κέικ μήλου

Συνταγή

Νηστίσιμο κέικ μήλου
Υλικά

2 φλ. μήλα χοντροτριμμένα
1 φλ. ζάχαρη καστανή
1 φλ. ελαιόλαδο απαλό ή σπορέλαιο
1 φλ. μαύρες σταφίδες
½  φλ. χυμό πορτοκαλιού
2 φλ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 κ.γ. αλάτι
1 κ.γ. μοσχοκάρυδο
1/3 φλ. ρούμι
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
Για τη γαρνιτούρα (αν θέλουμε): γλυκό του κουταλιού πορτοκάλι ή  άχνη ζάχαρη και τριμμένη κανέλα.

banner
Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C. Λαδώνουμε και αλευρώνουμε ένα ταψάκι διαμέτρου 24 εκ. Τινάζουμε να φύγει το περισσό αλεύρι. Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το αλάτι σε λεκάνη. Σε βαρύ μπολ, χτυπάμε με το μίξερ χειρός το ελαιόλαδο ή το σπορέλαιο με τη ζάχαρη γύρω στα 5 λεπτά, προσθέτουμε το ρούμι και τον χυμό πορτοκαλιού και δουλεύουμε άλλα 3 λεπτά. Μεταφέρουμε το μείγμα στη λεκάνη με το αλεύρι, προσθέτουμε τα μήλα, το μοσχοκάρυδο, το ξύσμα πορτοκαλιού και τις σταφίδες και ανακατεύουμε ελαφρά να ενωθούν τα υλικά –δεν πειράζει αν υπάρχουν λίγοι σβόλοι. Ρίχνουμε τον χυλό στο ταψί και ψήνουμε για 50 λεπτά περίπου. Το γλυκό είναι έτοιμο αν βγει στεγνή η κοφτερή λάμα ενός μαχαιριού που θα βυθίσουμε στο κέντρο του. Γαρνίρουμε αν θέλουμε με γλυκό του κουταλιού πορτοκάλι κομμένο σε φέτες ή και λίγο από το σιρόπι του ή πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη και τριμμένη κανέλα. 
*Μπορούμε να φτιάξουμε το ίδιο κέικ με καρότο στη θέση του μήλου ή να χρησιμοποιήσουμε και τα δύο σε ίσες ποσότητες.


A.T.


Γλυκό

Γλυκά

banner

Εποχές

Γιορτές και περιστάσεις

banner

Πρώτες ύλες γλυκών

Αναζήτηση με φίλτρα

Αναζήτηση

Αναζήτηση
Αναζητήστε στο αρχείο του αθηνόραμαUmami δίνοντας μέρος του ονόματος