Follow us

Νηστίσιμα κέικ

Νηστίσιμα κέικ

Το πρώτο που σκέφτομαι όταν θέλω να φτιάξω ένα γλυκό, είναι το κέικ. Ξέρω πολλούς ανθρώπους που είναι αφοσιωμένοι στα κέικ. Και άνδρες και γυναίκες. Αν αποφασίζαμε να φτιάξουμε κόμμα και να κατέβουμε στις εκλογές, νομίζω πως θα κατακτούσαμε άνετα 5-6 έδρες στη Βουλή… Ιδιαίτερη κατηγορία, βεβαίως, είναι τα κέικ χωρίς αβγά, βούτυρο, γάλα. Tα νηστίσιμα κέικ, όπως θα τα λέγαμε λίγο πιο παλιά, τα "θρησκευτικά φαγητά”, ήταν ένας κυρίαρχος τρόπος που όριζε πώς τρώγαμε στα γυρίσματα του χρόνου. Είναι τα vegan κέικ, σύμφωνα με τη νεότερη διατροφικο-κοινωνιολογική ορολογία του σήμερα.

Τέλος, όμως, με τη θεωρία. Τα κέικ που φτιάχνονται μόνο με φυτικής προέλευσης υλικά -γάλα από ξηρούς καρπούς ή δημητριακά και ελαιόλαδο ή άλλα φυτικά λάδια, περιέχουν πολλές φορές και άλλα αλεύρια εκτός από σταρένιο (από σίκαλη, βρώμη, ντίνκελ, κλπ) και τελευταία έχουμε και συνταγές με υλικά χωρίς γλουτένη (gluten free) μια και αρκετοί άνθρωποι έχουν (ή πιστεύουν πως έχουν) λόγους να αφαιρέσουν τη γλουτένη από τη διατροφή τους. Μια σειρά τέτοια νηστίσιμα -vegan - υγιεινά κέικ, πολύ ελαφρά, αρωματικά και νόστιμα σας προτείνουμε εδώ. Αν σαν εμπνέει το είδος, παρόμοια κέικ, θα βρείτε εδώ. Υπολογίζω πως αν φτιάχνουμε ένα τέτοιο κέικ κάθε 3 μέρες, βγάζουμε ολόκληρη τη Σαρακοστή και μας περισσεύουν συνταγές και για τη... νηστεία του Δεκαπενταύγουστου.

Επίσης...

Περισσότερα από

Γλυκό

Ηot drinks: καυτή χειμωνιάτικη απόλαυση

Τα ζεστά ποτά με βάση το κρασί ή κάποιο δυνατό αλκοόλ αρωματισμένο με μπαχαρικά, είναι μια από τις μεγάλες ;απολαύσεις και τελευταία στην Ελλάδα περιλαμβάνεται στη χειμωνιάτικη κουλτούρα του cocooning και της χαλάρωσης…

Τα all time classic γαλλικά γλυκά που αγαπήσαμε

Τα εμβλήματα της γαλλικής pâtisserie κρύβουν πίσω τους και συναρπαστικές ιστορίες! Εκτός από την γεύση τους, λοιπόν, το γλυκό παρελθόν τους είναι ένας ακόμη λόγος να ανακατέψουμε βούτυρα και ζάχαρες στην κουζίνα, ή έστω να απευθυνθούμε σε ζαχαροπλαστεία που τα αποδίδουν στην καλύτερη εκδοχή τους.