Follow us

Ναπολεόν με μπλε τυρί και ξηρούς καρπούς με κάρι

Οι σεφ γίνονται αρχιτέκτονες και η γεύση ανεβαίνει Ναπολεόν, πύργοι, «μιλφέιγ»: η τελευταία λέξη της μόδας στο food styling. Για δεσμώτες του ιλίγγου.

Ναπολεόν με μπλε τυρί και ξηρούς καρπούς με κάρι

Υλικά

Υλικά (για 10-12 άτομα)

Ναπολεόν

2 φλιτζ. τριμμένο μπλε τυρί

1/2 φλιτζ. κατσικίσιο τυρί

1/2 φλιτζ. cream cheese

1/4 φλιτζ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου

1/2 φλιτζ. τσάιβς ψιλοκομμένα

2 κ.σ. κρασί Porto

3 κ.σ. φρέσκος μαϊντανός, ψιλοκομμένος

1 κ.σ. φρέσκο θυμάρι, ψιλοκομμένο

1 κ.σ. φρέσκο φασκόμηλο, ψιλοκομμένο

1 πακετάκι (500 γρ.) πλυμένα cranberries

1 φλιτζ. ζάχαρη

2 φλιτζ. νερό

1 κ.γλ. ξύσμα λεμονιού

1/4 φλιτζ. cranberries ξερά

1 φλιτζ. ανάμικτοι ξηροί καρποί, καβουρδισμένοι

Ξηροί καρποί με κάρι

Καβουρδισμένοι, ανάμικτοι με κάρι ξηροί καρποί

2 κ.γλ. σκόνη κάρι

1 1/2 κ.γλ. σκόνη κύμινο

1 κ.γλ. σκόνη τζίντζερ

1/4 κ.γλ. φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο

1/4 κ.γλ. κανέλα

1 φλιτζ. καρύδια

2 φλιτζ. καρύδια πεκάν

2 φλιτζ. αμύγδαλα κομμένα

4 κ.σ. βούτυρο ανάλατο

2 κ.γλ. φρέσκος χυμός πορτοκάλι

3 κ.σ. ζάχαρη λευκή

3 Κ.σ. ζάχαρη μαύρη

1/4 κ.γλ. πιπέρι καγέν και 1 κ.γλ. αλάτι

Παρασκευή

Βάζουμε στο μίξερ 1 1/2 φλιτζ.

μπλε τυρί, το κατσικίσιο, το cream cheese και το βούτυρο.

Ανακατεύουμε σε χαμηλές στροφές, για να πάρουν μια ομοιόμορφη, απαλή υφή.

Ρίχνουμε το κρασί και τα τσάιβς και τα αφήνουμε στην άκρη.

Σε μια γαβάθα ανακατεύουμε το μαϊντανό.

το θυμάρι και το φασκόμηλο.

Σε ένα άλλο σκεύος ρίχνουμε τη ζάχαρη, το νερό, το ξύσμα λεμονιού και τα κράνμπερι, και ανάβοντας το μάτι σε μέτρια φωτιά τα αφήνουμε να πάρουν μια βράση.

Χαμηλώνουμε τη φωτιά και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν για να πήξουν.

Τα κρυώνουμε και μετά τα παγώνουμε.



«Χτίσιμο»
Έχοντας αποφασίσει αν θα χρησιμοποιήσουμε μια φόρμα σε σχήμα πυραμίδας ή κυλίνδρου, ψεκάζουμε με ζωμό λαχανικών την εσωτερική μεταλλική της πλευρά, την οποία ντύνουμε με μεμβράνη πλαστική, που θα βγαίνει έξω από τις άκρες της.

Στη συνέχεια, αρχίζουμε να «χτίζουμε» ως εξής: 1/3 από το μίγμα των τυριών, 2 κ.σ ξερά cranberries, 3 κ.σ τριμμένο μπλε τυρί, 1 κ.σ, αρωματικά, 3 κ.σ καρύδια με κάρι.

Επαναλαμβάνουμε για δύο ακόμη φορές και με το χέρι μας πιέζουμε γερά προς τα κάτω.

Τα παγώνουμε για τουλάχιστον 4 ώρες.



Καβουρδισμένοι ανάμικτοι με κάρι ξηροί καρποί
Ανακατεύουμε το κάρι, το κύμινο, το τζίντζερ, το μοσχοκάρυδο, την κανέλα και το καγέν.

Βάζουμε τους ξηρούς καρπούς στο τηγάνι και σε μέτρια φωτιά καβουρδίζουμε για 2-3 λεπτά.

Προσθέτουμε, ανακατεύοντας, το βούτυρο και τα μπαχαρικά.

Ρίχνουμε το χυμό πορτοκαλιού, τις δύο ζάχαρες και το αλάτι, και συνεχίζουμε να μαγειρεύουμε για ακόμη 6-7 λεπτά, ανακατεύοντας διαρκώς και προσέχοντας να μην καούν οι ξηροί καρποί.

Αφήνουμε μέσα σε ένα ταψάκι τους ξηρούς καρπούς να κρυώσουν τελείως.

Σημείωση: Αυτά τα καβουρδισμένα και πικάντικα καρύδια, αμύγδαλα, πεκάν κλπ., μπαίνουν στην κατάψυξη έως την επόμενη χρήση τους.



Σερβίρισμα
Με μια σπάτουλα μεταφέρουμε την πυραμίδα (ή τον κύλινδρο) σε μια πιατέλα, αφαιρούμε τη μεταλλική φόρμα και το πλαστικό περικάλυμμα και στολίζουμε τη βάση με σος cranberry.

Συνοδεύουμε με φρυγανισμένο ψωμί, κρακεράκια ή αραβικές πιτούλες.

Επίσης...

Σοκολατόπιτα µε Μπανάνα

Η συνταγή για σοκολατόπιτα με μπανάνα.

Δροσερή Κρέµα µε Γιαούρτι

Η συνταγή για δροσερή κρέμα με γιαούρτι.

Περισσότερα από

Γλυκά

Ρυζόγαλο µε µαστίχα Χίου

Πώς θα φτιάξεις ρυζόγαλο με μαστίχα Χίου.

Καρυδόκρεµα

Η συνταγή για καρυδόκρεμα.

Ξερά Φρούτα µε Κονιάκ

Η συνταγή για ξερά φρούτα με κονιάκ.

Απλή και Νόστιμη Σοκολατόπιτα

Η συνταγή για μία απλή και νόστιμη σοκολατόπιτα.

Παραδοσιακή Καρυδόπιτα

Η συνταγή για παραδοσιακή καρυδόπιτα.

Γαλακτοµπουρεκάκια

Η συνταγή για γαλακτοµπουρεκάκια.

Μπουγατσίνα

Η συνταγή για μπουγατσίνα.

Γιαούρτι µε Μπανάνα και Μέλι

Πώς θα φτιάξεις γιαούρτι με μπανάνα και μέλι.

Κέικ Σοκολάτα - Μήλο

Η συνταγή για κέικ σοκολάτα-μήλο.

Κέικ Νόστιµο και Αφράτο

Πώς θα φτιάξεις ένα νόστιμο και αφράτο κέικ.