500 γρ. ταχίνι
500 γρ. φύλλο μπακλαβά
600 γρ. καρυδόψιχα χοντροτριμμένη
200 + 100 γρ. ε.π. ελαιόλαδο απαλό
2 κ.γ. κανέλα σε σκόνη
1 κ.γ. γαρύφαλλο σε σκόνη
1/2 κ.γ. μοσχοκάρυδο σε σκόνη
γαρύφαλλα ολόκληρα για γαρνίρισμα (προαιρετικά)
για το σιρόπι
3 φλ.τσ. ζάχαρη
2 κ.σ. μέλι
1 1/2 φλ.τσ. νερό
φλούδα από 1/2 λεμόνι
φύλλο αρμπαρόριζας ή 5-6 σπόρους κακουλέ (καρδάμωμο)
Σε ένα βαθύ σκεύος ανακατεύουμε τη χοντροτριμμένη καρυδόψιχα με τα μπαχαρικά σε σκόνη. Σε άλλο σκεύος ανακατεύουμε το ταχίνι με 200 γρ. ελαιόλαδο. Ανάβουμε το φούρνο στους 170ο. Απλώνουμε σε ταψί ένα φύλλο, το αλείφουμε με πινέλο με το μείγμα ταχινιού. Απλώνουμε επάνω δεύτερο φύλλο, το αλείφουμε πάλι και το πασπαλίζουμε με το μείγμα καρυδιού. Απλώνουμε τρίτο φύλλο και κάνουμε το ίδιο. Συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο, αλείφοντας και πασπαλίζοντας με καρύδι τα φύλλα ένα ένα, ενώ τελειώνουμε με δύο φύλλα αλειμμένα ενδιαμέσως, χωρίς γέμιση. Χαράζουμε τον μπακλαβά σε τρίγωνα και μπήγουμε στο κέντρο καθενός από ένα γαρύφαλλο. Ζεσταίνουμε καλά το υπόλοιπο ελαιόλαδο και περιχύνουμε τον μπακλαβά. Τον ψήνουμε περίπου 1 ώρα, μέχρι να ροδίσει. Τον αφήνουμε να κρυώσει. Ετοιμάζουμε το σιρόπι βράζοντας 3'-4' τη ζάχαρη με το νερό, τη φλούδα λεμονιού και την αρμπαρόριζα ή τον κακουλέ. Περιχύνουμε τον κρύο μπακλαβά με το ζεστό σιρόπι και αφήνουμε να τραβήξει.
Updated: 01/03/22
Ημ/νια α' δημοσίευσης: 24/04/13