banner
banner
banner

Μπακλαβάς με ταχίνι

Τρίτη, 01 Μαρτίου 2022

Υλικά
Υλικά

500 γρ. ταχίνι
500 γρ. φύλλο μπακλαβά
600 γρ. καρυδόψιχα χοντροτριμμένη
200 + 100 γρ. ε.π. ελαιόλαδο απαλό
2 κ.γ. κανέλα σε σκόνη
1 κ.γ. γαρύφαλλο σε σκόνη
1/2 κ.γ. μοσχοκάρυδο σε σκόνη
γαρύφαλλα ολόκληρα για γαρνίρισμα (προαιρετικά)
για το σιρόπι
3 φλ.τσ. ζάχαρη
2 κ.σ. μέλι
1 1/2 φλ.τσ. νερό
φλούδα από 1/2 λεμόνι
φύλλο αρμπαρόριζας ή 5-6 σπόρους κακουλέ (καρδάμωμο)

banner
Εκτέλεση

Σε ένα βαθύ σκεύος ανακατεύουμε τη χοντροτριμμένη καρυδόψιχα με τα μπαχαρικά σε σκόνη. Σε άλλο σκεύος ανακατεύουμε το ταχίνι με 200 γρ. ελαιόλαδο. Ανάβουμε το φούρνο στους 170ο. Απλώνουμε σε ταψί ένα φύλλο, το αλείφουμε με πινέλο με το μείγμα ταχινιού. Απλώνουμε επάνω δεύτερο φύλλο, το αλείφουμε πάλι και το πασπαλίζουμε με το μείγμα καρυδιού. Απλώνουμε τρίτο φύλλο και κάνουμε το ίδιο. Συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο, αλείφοντας και πασπαλίζοντας με καρύδι τα φύλλα ένα ένα, ενώ τελειώνουμε με δύο φύλλα αλειμμένα ενδιαμέσως, χωρίς γέμιση. Χαράζουμε τον μπακλαβά σε τρίγωνα και μπήγουμε στο κέντρο καθενός από ένα γαρύφαλλο. Ζεσταίνουμε καλά το υπόλοιπο ελαιόλαδο και περιχύνουμε τον μπακλαβά. Τον ψήνουμε περίπου 1 ώρα, μέχρι να ροδίσει. Τον αφήνουμε να κρυώσει. Ετοιμάζουμε το σιρόπι βράζοντας 3'-4' τη ζάχαρη με το νερό, τη φλούδα λεμονιού και την αρμπαρόριζα ή τον κακουλέ. Περιχύνουμε τον κρύο μπακλαβά με το ζεστό σιρόπι και αφήνουμε να τραβήξει. 

Updated: 01/03/22
Ημ/νια α' δημοσίευσης: 24/04/13



Δείτε όλα τα συνταγογραφικά της ενότητας

Γλυκά

banner

Εποχές

Γιορτές και περιστάσεις

banner

Πρώτες ύλες γλυκών

Αναζήτηση με φίλτρα

Αναζήτηση

Αναζήτηση
Αναζητήστε στο αρχείο του αθηνόραμαUmami δίνοντας μέρος του ονόματος