Follow us

Μπακλαβάς με φουντούκια και σύκα σε κόκκινο κρασί

Μπακλαβάς με φουντούκια και σύκα σε κόκκινο κρασί

Υλικά

Υλικά

Για τον μπακλαβά

500 γρ. λεπτό φύλλο κρούστας

400 γρ. φρέσκο πρόβειο βούτυρο

500 γρ. φουντούκια

Για το σιρόπι 700 γρ. νερό

1 κιλό ζάχαρη

Φλούδα από μισό λάιμ

1 ξύλο κανέλας

Για τη γαρνιτούρα

300 γρ. ξερά σύκα

400 ml κόκκινο κρασί

100 γρ. ζάχαρη

Εκτέλεση

Λιώνουμε το βούτυρο, βουτυρώνουμε ένα μέτριο ταψί και απλώνουμε τρία φύλλα στον πάτο του, αφού τα έχουμε αλείψει με βούτυρο.

Κοπανίζουμε τα φουντούκια στο γουδί και πασπαλίζουμε ένα φύλλο.

Συνεχίζουμε έτσι φύλλο-φύλλο.

Τέλος, βάζουμε τρία φύλλα, χωρίς φουντούκια στη μέση.

Χαράζουμε ελαφρά τα φύλλα σε τρίγωνα, χωρίς να τα κόψουμε και ψήνουμε τον μπακλαβά για μία ώρα στους 160°C (αν χρειάζεται, τον σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο).

Ετοιμάζουμε το σιρόπι.

Βράζουμε όλα τα υλικά μαζί, ανακατεύοντας.

Μόλις πάρει βράση, το αφήνουμε για 2-3 λεπτά ακόμα και το σβήνουμε.

Βγάζουμε τον μπακλαβά από το φούρνο, τον περιχύνουμε με το ζεστό σιρόπι και τον αφήνουμε να «σταθεί» για να τραβήξει.

Για τη γαρνιτούρα
Βράζουμε τα σύκα με το κρασί.

Μόλις πάρουν βράση, προσθέτουμε τη ζάχαρη και τα αφήνουμε να βράσουν για 2 λεπτά ακόμη.

Σερβίρουμε τον μπακλαβά γαρνίροντάς με κομμάτια σύκου, που παίρνουμε με σουρωτήρι από το σιρόπι τους.

Συνταγές της εποχής από τον Βασίλη Τσαγκάρη και τον Ηλία Μπαλάσκα

Βράζουμε τα σύκα με το κρασί.

Σερβίρουμε τον μπακλαβά γαρνίροντάς με κομμάτια σύκου, που παίρνουμε με σουρωτήρι από το σιρόπι τους.

Συνταγές της εποχής από τον Βασίλη Τσαγκάρη και τον Ηλία Μπαλάσκα

Επίσης...

Σοκολατόπιτα µε Μπανάνα

Η συνταγή για σοκολατόπιτα με μπανάνα.

Δροσερή Κρέµα µε Γιαούρτι

Η συνταγή για δροσερή κρέμα με γιαούρτι.

Περισσότερα από

Γλυκά

Ξερά Φρούτα µε Κονιάκ

Η συνταγή για ξερά φρούτα με κονιάκ.

Γιαούρτι µε Μπανάνα και Μέλι

Πώς θα φτιάξεις γιαούρτι με μπανάνα και μέλι.

Γλυκιά Πίτσα με Φιστικοβούτυρο και Μπανάνα

Η συνταγή για γλυκιά πίτσα με φιστικοβούτυρο και μπανάνα.

Μηλόπιτα Νηστίσιµη

Η συνταγή για νηστίσιμη μηλόπιτα.

Δαµάσκηνα µε Μαστίχα και Κρέµα Γιαουρτιού

Πώς θα φτιάξεις δαµάσκηνα µε µαστίχα και κρέµα γιαουρτιού.

Ρολό Μήλου

Πώς θα φτιάξεις το πιο νόστιμο ρολό μήλου.

Γλυκιά Πίτα µε Ξερά Φρούτα και Καρπούς

Η συνταγή για γλυκιά πίτα με ξερά φρούτα και καρπούς.

Πίτα µε Βερίκοκα και Χουρµάδες

Η συνταγή για πίτα με βερίκοκα και χουρμάδες.

Ανάποδο Κέικ με Ροδάκινα και Αμύγδαλα

Ένα βολικό ανάποδο κέικ, που καταδέχεται να κάνει παρέα με όλα τα φρούτα: και με μήλα και με ροδάκινα και με αχλάδια και με φράουλες και με βερίκοκα και με νεκταρίνια.

Δαμάσκηνα με Κρέμα

Βελούδινη και ευωδιαστή κρέμα, σχεδόν ημίρρευστη, φαίνεται σαν να μην περιέχει αλεύρι ή κορν φλάουρ, τρώγεται υπέροχα τόσο ζεστή όσο και κρύα.