Υλικά
Για τον μπακλαβά Υλικά
500 γρ. λεπτό φύλλο κρούστας
400 γρ. φρέσκο πρόβειο βούτυρο
500 γρ. φουντούκια
Για το σιρόπι 700 γρ. νερό
1 κιλό ζάχαρη
Φλούδα από μισό λάιμ
1 ξύλο κανέλας
Για τη γαρνιτούρα
300 γρ. ξερά σύκα
400 ml κόκκινο κρασί
100 γρ. ζάχαρη
Εκτέλεση
Λιώνουμε το βούτυρο, βουτυρώνουμε ένα μέτριο ταψί και απλώνουμε τρία φύλλα στον πάτο του, αφού τα έχουμε αλείψει με βούτυρο.
Κοπανίζουμε τα φουντούκια στο γουδί και πασπαλίζουμε ένα φύλλο.
Συνεχίζουμε έτσι φύλλο-φύλλο.
Τέλος, βάζουμε τρία φύλλα, χωρίς φουντούκια στη μέση.
Χαράζουμε ελαφρά τα φύλλα σε τρίγωνα, χωρίς να τα κόψουμε και ψήνουμε τον μπακλαβά για μία ώρα στους 160°C (αν χρειάζεται, τον σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο).
Ετοιμάζουμε το σιρόπι.
Βράζουμε όλα τα υλικά μαζί, ανακατεύοντας.
Μόλις πάρει βράση, το αφήνουμε για 2-3 λεπτά ακόμα και το σβήνουμε.
Βγάζουμε τον μπακλαβά από το φούρνο, τον περιχύνουμε με το ζεστό σιρόπι και τον αφήνουμε να «σταθεί» για να τραβήξει.
Για τη γαρνιτούρα
Βράζουμε τα σύκα με το κρασί.
Μόλις πάρουν βράση, προσθέτουμε τη ζάχαρη και τα αφήνουμε να βράσουν για 2 λεπτά ακόμη.
Σερβίρουμε τον μπακλαβά γαρνίροντάς με κομμάτια σύκου, που παίρνουμε με σουρωτήρι από το σιρόπι τους.
Συνταγές της εποχής από τον Βασίλη Τσαγκάρη και τον Ηλία Μπαλάσκα
Σερβίρουμε τον μπακλαβά γαρνίροντάς με κομμάτια σύκου, που παίρνουμε με σουρωτήρι από το σιρόπι τους.
Συνταγές της εποχής από τον Βασίλη Τσαγκάρη και τον Ηλία Μπαλάσκα