Follow us

Μους σοκολάτας με μπαχαρικά και μανταρίνι

Μους σοκολάτας με μπαχαρικά και μανταρίνι

Υλικά

Yλικά (για 10-15 άτομα)

Παντεσπάνι σοκολάτας

3 αβγά

65 γρ. ζάχαρη

15 γρ. ­κακάο

65 γρ. αλεύρι

Καραμελωμένα φουντούκια

125 γρ. φουντούκια

75 γρ. ζάχαρη

Μους

825 γρ. κρέμα γάλακτος

470 γρ. γάλα

2 κρόκοι αβγών

25 γρ. ζάχαρη­

185 γρ. σοκολάτα Gianduja λιωμένη σε μπεν μαρί

700 γρ. σοκολάτα bitter (55% κακάο) λιωμένη σε μπεν μαρί

1 γρ. κανέλα τριμμένη

1 γρ. καφές

2 γρ. κάρδαμο

1 1/2 γρ. ρίζα τζίντζερ τριμμένη

2 1/2 γρ. ξύσμα μανταρινιού

Εκτέλεση

Παντεσπάνι σοκολάτας Χτυπάμε­ τα αβγά με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν, προσθέτουμε το αλεύρι με το κακάο κοσκινισμένα και ανακατεύουμε με μια κουτάλα­.

Αδειάζουμε το μείγμα σε λαδόκολλα, το απλώνουμε σε πάχος 1 εκ.

και το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 10-12 λεπτά.

Το αφήνουμε να κρυώσει και το κόβουμε στο σχήμα της φόρμας που θα χρησιμοποιήσουμε.

Καραμελωμένα φουντούκια Ζεσταίνουμε για 5 λεπτά τα φουντούκια σε ένα ταψί στο φούρνο, στους 180°C.

Λιώνουμε σε μια κατσαρόλα τη ζάχαρη ανακατεύοντας διαρκώς και τη ρίχνουμε στα φουντούκια μόλις πάρει το χρώμα της ανοιχτής καραμέλας.

Τα απλώνουμε σε ένα μεγάλο λαδωμένο ταψί, σε λεπτό στρώμα, και τα αφήνουμε να κρυώσουν.

Μους Ζεσταίνουμε τη μισή κρέμα γάλακτος και το μισό γάλα ανακατεύοντας συνέχεια.

Χτυπάμε σε ένα μπολ τους κρόκους με τη ζάχαρη, προσθέτουμε αρχικά τη μισή ποσότητα από το ζεστό μείγμα του γάλακτος ανακατεύοντας καλά, στη συνέχεια και το υπόλοιπο και ζεσταίνουμε την κρέμα στους 80°C.

Τέλος, ενσωματώνουμε και τη λιωμένη σοκολάτα Gianduja.

Κατασκευή Τοποθετούμε το παντεσπάνι σε ένα στεφάνι τούρτας που ξεκουμπώνει, ρίχνουμε από πάνω μετρίου μεγέθους κομμάτια από τα καραμελωμένα φουντούκια, συμπληρώνουμε κατά το 1/3 της φόρμας με τη μους και τη βάζουμε στο ψυγείο.

Βράζουμε το υπόλοιπο γάλα ανακατεύοντας συνέχεια.

Χτυπάμε στο μίξερ την υπόλοιπη κρέμα γάλακτος να αφρατέψει και να στέκεται.

Λίγο προτού βγάλουμε την bitter σοκολάτα από το μπεν μαρί, προσθέτουμε την κανέλα, τον καφέ, το κάρδαμο, το τζίντζερ και το ξύσμα μανταρινιού και ανακατεύουμε.

Ρίχνουμε στο ζεστό γάλα το μείγμα σοκολάτας-μπαχαρικών, αναμειγνύουμε καλά κι ενσωματώνουμε τη χτυπημένη κρέμα γάλακτος με απαλές κυκλικές κινήσεις από κάτω προς τα πάνω.

Γεμίζουμε τα υπόλοιπα 2/3 της φόρμας με το μείγμα της bitter σοκολάτας και την ξαναβάζουμε στο ψυγείο μέχρι να κρυώσει καλά για να ξεφορμάρουμε το γλυκό­.

Διακοσμούμε με καραμελωμένα φουντούκια ή κομμάτια σοκολάτας.

Πιάτο Dune Weiss της Villeroy & Boch, ΠαρουσίασηΠοτήρι Asiatides, Interni by Moda BagnoΜαχαίρι της Villeroy & Boch, Παρουσίασησυνταγή του Alain Chartier (Fresh)

Καραμελωμένα φουντούκια Ζεσταίνουμε για 5 λεπτά τα φουντούκια σε ένα ταψί στο φούρνο, στους 180°C. Λιώνουμε σε μια κατσαρόλα τη ζάχαρη ανακατεύοντας διαρκώς και τη ρίχνουμε στα φουντούκια μόλις πάρει το χρώμα της ανοιχτής καραμέλας. Τα απλώνουμε σε ένα μεγάλο λαδωμένο ταψί, σε λεπτό στρώμα, και τα αφήνουμε να κρυώσουν. Μους Ζεσταίνουμε τη μισή κρέμα γάλακτος και το μισό γάλα ανακατεύοντας συνέχεια. Χτυπάμε σε ένα μπολ τους κρόκους με τη ζάχαρη, προσθέτουμε αρχικά τη μισή ποσότητα από το ζεστό μείγμα του γάλακτος ανακατεύοντας καλά, στη συνέχεια και το υπόλοιπο και ζεσταίνουμε την κρέμα στους 80°C. Τέλος, ενσωματώνουμε και τη λιωμένη σοκολάτα Gianduja. Κατασκευή Τοποθετούμε το παντεσπάνι σε ένα στεφάνι τούρτας που ξεκουμπώνει, ρίχνουμε από πάνω μετρίου μεγέθους κομμάτια από τα καραμελωμένα φουντούκια, συμπληρώνουμε κατά το 1/3 της φόρμας με τη μους και τη βάζουμε στο ψυγείο. Βράζουμε το υπόλοιπο γάλα ανακατεύοντας συνέχεια. Χτυπάμε στο μίξερ την υπόλοιπη κρέμα γάλακτος να αφρατέψει και να στέκεται. Λίγο προτού βγάλουμε την bitter σοκολάτα από το μπεν μαρί, προσθέτουμε την κανέλα, τον καφέ, το κάρδαμο, το τζίντζερ και το ξύσμα μανταρινιού και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε στο ζεστό γάλα το μείγμα σοκολάτας-μπαχαρικών, αναμειγνύουμε καλά κι ενσωματώνουμε τη χτυπημένη κρέμα γάλακτος με απαλές κυκλικές κινήσεις από κάτω προς τα πάνω. Γεμίζουμε τα υπόλοιπα 2/3 της φόρμας με το μείγμα της bitter σοκολάτας και την ξαναβάζουμε στο ψυγείο μέχρι να κρυώσει καλά για να ξεφορμάρουμε το γλυκό­. Διακοσμούμε με καραμελωμένα φουντούκια ή κομμάτια σοκολάτας.

Επίσης...

Εύκολο Γλύκισµα µε Κοµµάτια Σοκολάτας

Η συνταγή για ένα εύκολο γλύκισμα με κομμάτια σοκολάτας.

Σοκολατένιο Υγρό Κέικ με Κεράσια

Μοιάζει με μπράουνι, αλλά είναι ακόμα πιο νόστιμο. Υγρή, βελούδινη υφή, έντονη γεύση σοκολάτας και κεράσι, που στο τελικό αποτέλεσμα θυμίζει μπλακ φόρεστ.

Περισσότερα από

Γλυκά

Φραουλοσοκολατένιο Γλυκό στη Στιγμή

Το τοστ είναι αλμυρή αλλά και γλυκιά ευκολία. Παρέα με λίγη πραλίνα φουντουκιού, ένα φρουτένιο τοστ είναι η στιγμιαία απάντηση στην κάθε κρίση υπογλυκαιμίας.

Σοκολατένιος Κορμός με Κεράσια

Ο κλασικός κορμός της μαμάς αποκτά μια άλλη, ανανεωτική και δροσερή διάσταση αν του προσθέσεις τη χάρη των ώριμων ζουμερών κερασιών.

Σοκολατόπιτα µε Σιρόπι

Πώς θα φτιάξεις σοκολατόπιτα με σιρόπι.

Καρυδόπιτα µε Σοκολάτα

Η συνταγή για καρυδόπιτα με σοκολάτα.

Παγωμένος Κορμός με Φράουλες και Σοκολάτα

Ούτε παγωτό ούτε κρέμα, ένας παγωμένος κορμός είναι το ιδανικό γλυκό.

Μπλακ Φόρεστ στο Ποτήρι

Ένα δύσκολο και απαιτητικό γλυκό μπορεί να γίνει πανεύκολα και σε ελάχιστο χρόνο στο ποτήρι, με μικρές παραλλαγές αλλά με τη γεύση του κλασικού μπλακ φόρεστ.

Μους Λευκής Σοκολάτας με Τσουρέκι

Θα το λατρέψουν όσοι αγαπούν τη λευκή σοκολάτα. Η υφή της βοηθά να γίνει μια βελούδινη μους, που δένει ιδανικά με το τσουρέκι και τα αρώματα των μπαχαρικών.

Γλυκό με Μαρέγκες και Κρέμα Σοκολάτας - Καφέ με Τυρί Κρέμα

Μια εναλλακτική του τιραμισού, χάρη σε μια υπέροχη τυρένια κρέμα, που ταιριάζει πολύ με τη σοκολάτα.

Κρέμα, Σοκολάτα και Σαντιγί

Αφράτη κρέμα βανίλια, υγρή λιωμένη σοκολάτα και σαντιγί: μαγικός συνδυασμός, βελούδινος και κλασικός.

Μπάρες Ενέργειας με Μαύρη Σοκολάτα

Πώς θα φτιάξεις μπάρες ενέργειας με μαύρη σοκολάτα.