Follow us

Μηλόπιτα-κέικ με τριμμένα αμύγδαλα και σάλτσα αλατισμένης καραμέλας

Μηλόπιτα-κέικ με τριμμένα αμύγδαλα και σάλτσα αλατισμένης καραμέλας

Υλικά

Υλικά

5-6 μήλα μεγάλα

4 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

2 ½ κ.γ. μπέικιν πάουντερ

1 κ.γ.σόδα

1 κ.σ. κανέλα

2 δόσεις βανιλίνη

1 ½ φλ. ζάχαρη

1 ⅓ φλ.ελαιόλαδο

4 αβγά

1 φλ. αμύγδαλα με τη φλούδα καβουρδισμένα και ψιλοκομμένα

Μια γερή πρέζα αλάτι

Για τη σάλτσα καραμέλας

2 φλ. ζάχαρη

12 κ.σ. φρέσκο βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου κομμένο σε κύβους

1 φλ. κρέμα γάλακτος με πλήρη λιπαρά σε θερμοκρασία δωματίου

1 κ.σ. ανθό αλατιού-fleur de sel (π.χ. Μεσολογγίου ή Μάνης)

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε τα μήλα και αφαιρούμε τον σκληρό πυρήνα.

Τα ψιλοκόβουμε και τα ραντίζουμε με χυμό λεμονιού να μην μαυρίσουν.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC.

Λαδώνουμε και αλευρώνουμε καλά μια φόρμα και τινάζουμε να φύγει το περιττό αλεύρι.

Κοσκινίζουμε σε λεκάνη το αλεύρι, την μπέικινγκ πάουντερ, τη σόδα και το αλάτι.

Δουλεύουμε με το μίξερ το ελαιόλαδο, τη ζάχαρη, τα αβγά και τις βανίλιες μέχρι να γίνουν ένα ομοιογενές μείγμα.

Ρίχνουμε το μείγμα των αβγών στη λεκάνη με το αλεύρι και ανακατεύουμε απαλά.

Προσθέτουμε τα μήλα και ανακατεύουμε πάλι απαλά.

Μεταφέρουμε τον χυλό στη φόρμα και ψήνουμε 45-50 λεπτά.

Μεταφέρουμε το γλυκό σε σχάρα να κρυώσει και ξεφορμάρουμε σε πιατέλα.

Ετοιμάζουμε τη σάλτσα καραμέλας: ρίχνουμε τη ζάχαρη σε χαμηλή κατσαρόλα με βαρύ πάτο.

Μόλις αρχίσει να λιώνει ανακατεύουμε σταθερά με ξύλινη κουτάλα σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, ανακινώντας πού και πού την κατσαρόλα.

Μόλις η καραμέλα πάρει έντονο πορτοκαλί χρώμα, προσθέτουμε όλο μαζί το βούτυρο (αφού πρώτα φορέσουμε γάντια διότι πιτσιλάει πολύ).

Ανακατεύουμε γρήγορα μέχρι να λιώσει τελείως το βούτυρο.

Ρίχνουμε όλη την κρέμα στο μείγμα.

Και εδώ φοράμε γάντια διότι πιτσιλάει πολύ.

Ανακατεύουμε πάλι γρήγορα μέχρι να ενσωματωθεί η κρέμα στο μείγμα.

Προσθέτουμε το αλάτι και ανακατεύουμε πάλι ζωηρά.

Ρίχνουμε όση σάλτσα θέλουμε επάνω στη μηλόπιτα και όση περισσέψει την φυλάμε σε αποστειρωμένο βαζάκι στο ψυγείο.

Διατηρείται για 1 μήνα περίπου.A.T.

Επίσης...

Κέικ Νόστιµο και Αφράτο

Πώς θα φτιάξεις ένα νόστιμο και αφράτο κέικ.

Κέικ Μελένιο

Πώς θα φτιάξεις ένα μελένιο κέικ.

Περισσότερα από

Γλυκά

Υπέροχο Κέικ Σοκολάτα - Πορτοκάλι

Η συνταγή για ένα υπέροχο κέικ σοκολάτα-πορτοκάλι.

Κέικ Περγαµόντο - Πορτοκάλι

Πώς θα φτιάξεις κέικ περγαμόντο-πορτοκάλι.

Ανάποδο Κέικ με Ροδάκινα και Αμύγδαλα

Ένα βολικό ανάποδο κέικ, που καταδέχεται να κάνει παρέα με όλα τα φρούτα: και με μήλα και με ροδάκινα και με αχλάδια και με φράουλες και με βερίκοκα και με νεκταρίνια.

Κέικ Δίχρωµο µε Μπανάνες και Σταφίδες

Η συνταγή για δίχρωμο κέικ με µπανάνες και σταφίδες.

Κέικ Κρασιού

Πώς θα φτιάξεις κέικ κρασιού.

Κέικ µε Γιαούρτι και Μαχλέπι

Η συνταγή για κέικ με γιαούρτι και μαχλέπι.

Κέικ Αµυγδάλου Σιροπιαστό

Η συνταγή για ένα σιροπιαστό κέικ αμυγδάλου.

Κέικ με Αχλάδια, Μπανάνα και Βερίκοκα, χωρίς Ζάχαρη

Ένα υγρό κέικ γεμάτο φρουτένια αρώματα, γεύση εξωτική και ολίγον τι σοκολατένια.

Κέικ µε Καρότο, Καρύδι και Μήλο

Πώς θα φτιάξεις κέικ µε καρότο, καρύδι και µήλο.

Νηστίσιµο Κέικ µε Βερίκοκα

Η συνταγή για νηστίσιµο κέικ µε βερίκοκα.