Υλικά
5 μήλαΥλικά
2 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φλ. αλεύρι βρώμης
½ φλ. αλεύρι από λιναρόσπορο
5 αβγά
Χυμός 1 λεμονιού
1 φλ. ζάχαρη
¾ φλ. ελαιόλαδο απαλό
¾ φλ. χυμός πορτοκαλιού
2 δόσεις βανιλίνη
⅓ κ.γ. μαστίχα κοπανισμένη με λίγη ζάχαρη
1 κ.σ. κανέλα τριμμένη
3 κ.γ. μπέικινγκ πάουντερ
1 κ.γ. χυμός λεμονιού
Μια γερή πρέζα αλάτι
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε τα μήλα, αφαιρούμε τον σκληρό πυρήνα και τα κόβουμε σε κύβους πλευράς 1,5 εκ..
Τα ραντίζουμε με χυμό λεμονιού και τα αφήνουμε στην άκρη. Αλείφουμε ένα στρογγυλό ταψάκι με ελαιόλαδο και το αλευρώνουμε.
Τινάζουμε να φύγει το περισσό αλεύρι.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170ο C.
Κοσκινίζουμε σε λεκάνη το αλεύρι για όλες τις χρήσεις, το αλεύρι βρώμης, το αλάτι, την μπέικινγκ πάουντερ και την κανέλα.
Προσθέτουμε το αλεύρι από λιναρόσπορο και τη μαστίχα και ανακατεύουμε.
Χτυπάμε στο μπλέντερ τα αβγά με τη βανιλίνη και τη ζάχαρη για 5 λεπτά σε μεγάλη ταχύτητα.
Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, τον χυμό του λεμονιού και τον χυμό πορτοκαλιού και συνεχίζουμε το χτύπημα για άλλα 5 λεπτά.
Ρίχνουμε το μείγμα στη λεκάνη με το αλεύρι και ανακατεύουμε απαλά με ένα κουτάλι -δεν πειράζει αν υπάρχουν λίγοι σβόλοι.
Προσθέτουμε τα μήλα και ανακατεύουμε ξανά.
Μεταφέρουμε τον χυλό στο ταψάκι που έχουμε ετοιμάσει και ψήνουμε για 50 λεπτά.
Σερβίρουμε το γλυκό σκέτο ή πασπαλισμένο με άχνη ζάχαρη.
A.T.