Υλικά
Υλικά (για 4 άτομα)
8 σύκα
5 κ.σ. βισάντο ή port
Τουίγ βρώμης
2 κ.σ. βούτυρο
1/4 κούπας ζάχαρη
1 ½ κ.κ. ξύσμα λεμονιού
Κρέμα απο κατσικίσιο τυρί
½ κούπας κρέμα γάλακτος, ελαφρά χτυπημένη
2 κ.σ. ζάχαρη-άχνη
60 γρ. κατσικίσιο τυρί σε κρέμα
Σάλτσα σύκο-πορτοκάλι
4 κ.σ. ζάχαρη
½ κούπας, χυμός πορτοκαλιού
1 κούπα φρέσκα σύκα, ψιλοκομμένα
1 αστεράκι γλυκάνισο (αστεροειδές γλυκάνισο)
3 κόκκοι άσπρο πιπέρι.
Παρασκευή
Παίρνουμε 8 σύκα και τα κόβουμε λίγο από πάνω, με ένα μικρό κουταλάκι, τα πιέζουμε να κάνουν μια μικρή λακκούβα, τα περιχύνουμε με 5 κουτ.
σούπας βισάντο ή port και τα ψήνουμε στους 170°C για 15 λεπτά.
Για τις τουίγ
Με ένα σύρμα ανακατεύουμε τα υλικά μαζί μέχρι να αφρατέψουν και προσθέτουμε 3 κουτ.
σούπας μέλι, 1/3 κούπας αλεύρι.
Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει στο ψυγείο.
Στρώνουμε ένα ταψί με λαδόκολλα, πλάθουμε το μείγμα των τουίγ σε μπαλάκια σε μέγεθος φουντουκιού και τις ψήνουμε στους 170°C για 5 λεπτά.
Κρέμα τυριού
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Για τη σάλτσα
Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι και ρίχνουμε τη ζάχαρη να γίνει καραμέλα.
προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και βράζουμε για 3 λεπτά.
Πολτοποιούμε τη σάλτσα στο μπλέντερ και την αφήνουμε να κρυώνει στο ψυγείο.
Για να στρώσουμε το μιλφέιγ, βάζουμε σε ένα πιάτο ένα φύλλο από τις ψημένες τουίγ, τοποθετούμε από πάνω ένα σύκο ψημένο και περιχύνουμε με λίγη από τη σάλτσα του τυριού.
Καλύπτουμε με άλλο ένα φύλλο τουίγ και γύρω γύρω περιχύνουμε με τη σάλτσα πορτοκαλιού.
Συνοδεύουμε με παγωτό βανίλια ή καϊμάκι.
Τέλος, πασπαλίζουμε με λίγα φρέσκα φυλλαράκια θυμαριού.
Ένα μιλφέιγ, που δημιουργείται από την εναλλαγή των σύκων με μια κρέμα απο κατσικίσιο τυρί και συνοδεύεται από σάλτσα πορτοκαλιού.
Καθώς τα σύκα είναι από τη φύση τους γλυκά, επιλέγοντας ένα υψηλόβαθμο, ενισχυμένο κρασί για το ψήσιμό τους στο φούρνο, ο σεφ έχει την ευχέρεια να μη χρησιμοποιήσει καθόλου ζάχαρη, καθώς το αλκοόλ του κρασιού θα εξατμιστεί και τα σάκχαρά του θα καραμελώσουν ευχάριστα γύρω από τα σύκα.