Follow us

Μιλφέιγ με σύκα ψημένα σε βισάντο ή port του σεφ Χρύσανθου Καραμολέγκου

«Για μένα το κρασί είναι ένα παιχνίδι αρωμάτων που μεταμορφώνει τα πιάτα μου» λέει ο Χρύσανθος Καραμολέγκος. Ζητήσαμε να μας δώσει συνταγές, που να αναδεικνύουν τον ιερό γάμο οίνου και φαγητού, μέσα στην κατσαρόλα. Προέκυψαν γεύσεις μεθυστικά απλές και συναρπαστικά οικείες.

Μιλφέιγ με σύκα ψημένα σε βισάντο ή port του σεφ Χρύσανθου Καραμολέγκου

Υλικά

Υλικά (για 4 άτομα)

8 σύκα

5 κ.σ. βισάντο ή port


Τουίγ βρώμης

2 κ.σ. βούτυρο

1/4 κούπας ζάχαρη

1 ½  κ.κ. ξύσμα λεμονιού


Κρέμα απο κατσικίσιο τυρί

½ κούπας κρέμα γάλακτος, ελαφρά χτυπημένη

2 κ.σ. ζάχαρη-άχνη

60 γρ. κατσικίσιο τυρί σε κρέμα


Σάλτσα σύκο-πορτοκάλι

4 κ.σ. ζάχαρη

½ κούπας, χυμός πορτοκαλιού

1 κούπα φρέσκα σύκα, ψιλοκομμένα

1 αστεράκι γλυκάνισο (αστεροειδές γλυκάνισο)

3 κόκκοι άσπρο πιπέρι.

Παρασκευή

Παίρνουμε 8 σύκα και τα κόβουμε λίγο από πάνω, με ένα μικρό κουταλάκι, τα πιέζουμε να κάνουν μια μικρή λακκούβα, τα περιχύνουμε με 5 κουτ.

σούπας βισάντο ή port και τα ψήνουμε στους 170°C για 15 λεπτά.

Για τις τουίγ
Με ένα σύρμα ανακατεύουμε τα υλικά μαζί μέχρι να αφρατέψουν και προσθέτουμε 3 κουτ.

σούπας μέλι, 1/3 κούπας αλεύρι.

Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει στο ψυγείο.

Στρώνουμε ένα ταψί με λαδόκολλα, πλάθουμε το μείγμα των τουίγ σε μπαλάκια σε μέγεθος φουντουκιού και τις ψήνουμε στους 170°C για 5 λεπτά.

Κρέμα τυριού
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί μέχρι να ομογενοποιηθούν.

Για τη σάλτσα
Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι και ρίχνουμε τη ζάχαρη να γίνει καραμέλα.

προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και βράζουμε για 3 λεπτά.

Πολτοποιούμε τη σάλτσα στο μπλέντερ και την αφήνουμε να κρυώνει στο ψυγείο.

Για να στρώσουμε το μιλφέιγ, βάζουμε σε ένα πιάτο ένα φύλλο από τις ψημένες τουίγ, τοποθετούμε από πάνω ένα σύκο ψημένο και περιχύνουμε με λίγη από τη σάλτσα του τυριού.

Καλύπτουμε με άλλο ένα φύλλο τουίγ και γύρω γύρω περιχύνουμε με τη σάλτσα πορτοκαλιού.

Συνοδεύουμε με παγωτό βανίλια ή καϊμάκι.

Τέλος, πασπαλίζουμε με λίγα φρέσκα φυλλαράκια θυμαριού.

Ένα μιλφέιγ, που δημιουργείται από την εναλλαγή των σύκων με μια κρέμα απο κατσικίσιο τυρί και συνοδεύεται από σάλτσα πορτοκαλιού.

Καθώς τα σύκα είναι από τη φύση τους γλυκά, επιλέγοντας ένα υψηλόβαθμο, ενισχυμένο κρασί για το ψήσιμό τους στο φούρνο, ο σεφ έχει την ευχέρεια να μη χρησιμοποιήσει καθόλου ζάχαρη, καθώς το αλκοόλ του κρασιού θα εξατμιστεί και τα σάκχαρά του θα καραμελώσουν ευχάριστα γύρω από τα σύκα.

Επίσης...

Το πιο Γρήγορο Γλυκό σε Ποτήρι

Έχει γεύση από πραλίνα φουντουκιού και γίνεται σε ελάχιστο χρόνο.

Γλυκό Ανθότυρο με Άρωμα Καφέ

Μια κρέμα με ταυτότητα ελληνική, με μια αδιόρατη ξινούτσικη νότα, που κάνει ακόμα πιο ανάλαφρο το αποτέλεσμα και παντρεύεται ιδανικά με τις σταφίδες, τον καφέ και τη σοκολάτα.

Περισσότερα από

Γλυκά

Γλυκό Ψυγείου με Σύκα και Παστέλι

Νοστιμότερο από το παγωτό, ούτε παγωμένο ούτε ζεστό, αυτό το σεμιφρέντο είναι μαγικό όλες τις ώρες και κλείνει ιδανικά ένα δείπνο.

Πανακότα με Γιαούρτι και Πεπόνι

Ένα γλυκό με λίγες θερμίδες, για όσους κάνουν δίαιτα, αλλά και για όσους θέλουν να γλυκαθούν ανάλαφρα.

Παγωτό Γιαούρτι με Καρύδια και Μέλι

Το κλασικό γιαούρτι με μέλι και καρύδια μπορεί να φορέσει τα καλοκαιρινά του και να γίνει ένα πανεύκολο παγωτό.

Ονειρεμένο Γιαουρτογλυκό με Ανανά

Τρώγεται σαν χάδι, με γεύση από τα παλιά γλυκά της παιδικής μας ηλικίας.

Φραουλένια Κρέμα Πάνω σε Αφράτη Βάση

Αιθέριο και ελαφρύ γλυκό, που γίνεται ακόμα πιο ανάλαφρο χάρη στη βάση από φρυγανιές, όπως την εφηύραν οι μαμάδες τη δεκαετία του '70.

Η Παγωμένη Μπόμπα της Γιαγιάς

Όταν το δοκίμαζες, ξεχνούσες κάθε λαχτάρα για έτοιμο παγωτό.

Γλυκό με Γεύση Λεμόνι και Σοκολάτα

Ζουμερό σιροπιαστό κέικ στη βάση, κρέμα λεμόνι και επικάλυψη σοκολάτας, ένα γλυκό για όλες τις ώρες.

Μoυς Καφέ με Σπιτική Πραλίνα Αμυγδάλου

Τίποτα δε συγκρίνεται με τη γεύση της πραλίνας που φτιάχνεται γρήγορα και εύκολα με σπιτική καραμέλα.

Γλυκό με Μασκαρπόνε και Ροδάκινα

Το μασκαρπόνε είναι η μαγική λέξη για τη νοστιμιά των γλυκών ψυγείου.

Ζελέ Λεμόνι με Γάλα και Μπισκότα

Ένα πανεύκολο γλυκό, που δροσίζει με λεμονάτο άρωμα τον ουρανίσκο σου.