Follow us

Μιλφέιγ με σύκα

Δύση συναντάει την ανατολή στις εκπληκτικές μαγειρικές συνθέσεις του σουπερ σταρ της Αυστραλέζικης κουζίνας NeiI Perry. Μύηση στα μυστικά του Fusion σε ανοικτή γραμμή με τις μαρμίτες του «Rockpool» του καλύτερου εστιατόριου του Σίδνεϊ.

Μιλφέιγ με σύκα

Υλικά για 4 άτομα

350 γρ. σφολιάτα
Αλεύρι
8 σύκα
Ζάχαρη-άχνη

Για την κρέμα ζαχαροπλαστικής
6 κρόκοι αβγών
130 γρ. ζάχαρη
40 γρ. αλεύρι
500 mI γάλα
1 κάψα βανίλιας
200 mI κρέμα γάλακτος

Παρασκευή

Κρέμα ζαχαροπλαστικής
Βάζουμε τους κρόκους και τη ζάχαρη σε ένα μπολ και τα χτυπάμε με το σύρμα, μέχρι να πάρουμε μια ανοιχτόξανθη κρέμα. Κοσκινίζουμε το αλεύρι μέσα στο μπολ και χτυπάμε μέχρι να ενσωματωθεί καλά. Ρίχνουμε το γάλα σε μια κατσαρόλα. Ανοίγουμε την κάψα της βανίλιας και ρίχνουμε τους σπόρους και την ίδια την κάψα μέσα στο γάλα. Το βάζουμε να πάρει βράση και μετά το ρίχνουμε στους χτυπημένους κρόκους, χτυπώντας τους διαρκώς με το σύρμα. Ρίχνουμε το μίγμα πάλι στην κατσαρόλα, το βάζουμε να πάρει βράση και το αφήνουμε στη φωτιά για 5 ακόμη λεπτά, ανακατεύοντας καλά όλη την ώρα. Το ρίχνουμε σε ένα μπολ και σκεπάζουμε την επιφάνειά του με πλαστική μεμβράνη, για να μη σχηματιστεί πέτσα. Όταν κρυώσει, βάζουμε την κρέμα γάλακτος σε ένα μπολ και τη χτυπάμε μέχρι να σχηματιστούν κρουστές κορυφές. «Διπλώνουμε» το 1/4 της ποσότητας της σαντιγί μέσα στην κρέμα των αβγών. Όταν αναμιχθούν καλά, προσθέτουμε την υπόλοιπη σαντιγί και την ανακατεύουμε απαλά με την υπόλοιπη κρέμα. Σκεπάζουμε την κρέμα ζαχαροπλαστικής και τη βάζουμε στο ψυγείο.

Φύλλο
Απλώνουμε τη σφολιάτα και την τρυπάμε σε όλη την επιφάνεια της με ένα πιρούνι, για να μη φουσκώσει πολύ στο ψήσιμο. Κατόπιν τη βάζουμε για τουλάχιστον 2 ώρες στο ψυγείο να ξεκουραστεί. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200°C. Βάζουμε το φύλλο της σφολιάτας στο φούρνο και ψήνουμε για 30-40 λεπτά. Σβήνουμε το φούρνο και αφήνουμε το φύλλο να στεγνώσει εντελώς, εάν χρειάζεται. Το απλώνουμε να κρυώσει. Όταν κρυώσει, το κόβουμε σε 3 λωρίδες και κάθε λωρίδα στα τέσσερα.

Σύκα - τελικό φινίρισμα
Πλένουμε καλά τα σύκα, κόβουμε την κορυφή και τη βάση τους και μετά κόβουμε το καθένα σε ροδέλες πάχους 3 χιλιοστών. Προθερμαίνουμε το γκριλ. Διαλέγουμε τα 4 ομορφότερα κομμάτια φύλλου, τα πασπαλίζουμε με ζάχαρη-άχνη και τα βάζουμε κάτω από το γκριλ, μέχρι να καραμελώσει η ζάχαρη. Βάζουμε λίγη κρέμα στη βάση κάθε πιάτου, στερεώνουμε πάνω του ένα κομμάτι φύλλο και βάζουμε πάνω του μια κουταλιά κρέμα ζαχαροπλαστικής. Τη σκεπάζουμε με ροδέλες σύκου και πάνω τους βάζουμε ακόμη λίγη κρέμα. Συνεχίζουμε άλλη μια φορά όπως προηγουμένως, καταλήγουμε με το γλασαρισμένο φύλλο και σερβίρουμε.

Επίσης...

Περισσότερα από

Γλυκό

Ηot drinks: καυτή χειμωνιάτικη απόλαυση

Τα ζεστά ποτά με βάση το κρασί ή κάποιο δυνατό αλκοόλ αρωματισμένο με μπαχαρικά, είναι μια από τις μεγάλες ;απολαύσεις και τελευταία στην Ελλάδα περιλαμβάνεται στη χειμωνιάτικη κουλτούρα του cocooning και της χαλάρωσης…

Τα all time classic γαλλικά γλυκά που αγαπήσαμε

Τα εμβλήματα της γαλλικής pâtisserie κρύβουν πίσω τους και συναρπαστικές ιστορίες! Εκτός από την γεύση τους, λοιπόν, το γλυκό παρελθόν τους είναι ένας ακόμη λόγος να ανακατέψουμε βούτυρα και ζάχαρες στην κουζίνα, ή έστω να απευθυνθούμε σε ζαχαροπλαστεία που τα αποδίδουν στην καλύτερη εκδοχή τους.