banner
banner
banner

Μιλφέιγ με σύκα

Δημήτρης Αντωνόπουλος Δημήτρης Αντωνόπουλος Τετάρτη, 14 Σεπτεμβρίου 2022

Δύση συναντάει την ανατολή στις εκπληκτικές μαγειρικές συνθέσεις του σουπερ σταρ της Αυστραλέζικης κουζίνας NeiI Perry. Μύηση στα μυστικά του Fusion σε ανοικτή γραμμή με τις μαρμίτες του «Rockpool» του καλύτερου εστιατόριου του Σίδνεϊ.

Υλικά για 4 άτομα
Υλικά για 4 άτομα

350 γρ. σφολιάτα
Αλεύρι
8 σύκα
Ζάχαρη-άχνη

Για την κρέμα ζαχαροπλαστικής
6 κρόκοι αβγών
130 γρ. ζάχαρη
40 γρ. αλεύρι
500 mI γάλα
1 κάψα βανίλιας
200 mI κρέμα γάλακτος

banner
Παρασκευή

Κρέμα ζαχαροπλαστικής
Βάζουμε τους κρόκους και τη ζάχαρη σε ένα μπολ και τα χτυπάμε με το σύρμα, μέχρι να πάρουμε μια ανοιχτόξανθη κρέμα. Κοσκινίζουμε το αλεύρι μέσα στο μπολ και χτυπάμε μέχρι να ενσωματωθεί καλά. Ρίχνουμε το γάλα σε μια κατσαρόλα. Ανοίγουμε την κάψα της βανίλιας και ρίχνουμε τους σπόρους και την ίδια την κάψα μέσα στο γάλα. Το βάζουμε να πάρει βράση και μετά το ρίχνουμε στους χτυπημένους κρόκους, χτυπώντας τους διαρκώς με το σύρμα. Ρίχνουμε το μίγμα πάλι στην κατσαρόλα, το βάζουμε να πάρει βράση και το αφήνουμε στη φωτιά για 5 ακόμη λεπτά, ανακατεύοντας καλά όλη την ώρα. Το ρίχνουμε σε ένα μπολ και σκεπάζουμε την επιφάνειά του με πλαστική μεμβράνη, για να μη σχηματιστεί πέτσα. Όταν κρυώσει, βάζουμε την κρέμα γάλακτος σε ένα μπολ και τη χτυπάμε μέχρι να σχηματιστούν κρουστές κορυφές. «Διπλώνουμε» το 1/4 της ποσότητας της σαντιγί μέσα στην κρέμα των αβγών. Όταν αναμιχθούν καλά, προσθέτουμε την υπόλοιπη σαντιγί και την ανακατεύουμε απαλά με την υπόλοιπη κρέμα. Σκεπάζουμε την κρέμα ζαχαροπλαστικής και τη βάζουμε στο ψυγείο.

Φύλλο
Απλώνουμε τη σφολιάτα και την τρυπάμε σε όλη την επιφάνεια της με ένα πιρούνι, για να μη φουσκώσει πολύ στο ψήσιμο. Κατόπιν τη βάζουμε για τουλάχιστον 2 ώρες στο ψυγείο να ξεκουραστεί. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200°C. Βάζουμε το φύλλο της σφολιάτας στο φούρνο και ψήνουμε για 30-40 λεπτά. Σβήνουμε το φούρνο και αφήνουμε το φύλλο να στεγνώσει εντελώς, εάν χρειάζεται. Το απλώνουμε να κρυώσει. Όταν κρυώσει, το κόβουμε σε 3 λωρίδες και κάθε λωρίδα στα τέσσερα.

Σύκα - τελικό φινίρισμα
Πλένουμε καλά τα σύκα, κόβουμε την κορυφή και τη βάση τους και μετά κόβουμε το καθένα σε ροδέλες πάχους 3 χιλιοστών. Προθερμαίνουμε το γκριλ. Διαλέγουμε τα 4 ομορφότερα κομμάτια φύλλου, τα πασπαλίζουμε με ζάχαρη-άχνη και τα βάζουμε κάτω από το γκριλ, μέχρι να καραμελώσει η ζάχαρη. Βάζουμε λίγη κρέμα στη βάση κάθε πιάτου, στερεώνουμε πάνω του ένα κομμάτι φύλλο και βάζουμε πάνω του μια κουταλιά κρέμα ζαχαροπλαστικής. Τη σκεπάζουμε με ροδέλες σύκου και πάνω τους βάζουμε ακόμη λίγη κρέμα. Συνεχίζουμε άλλη μια φορά όπως προηγουμένως, καταλήγουμε με το γλασαρισμένο φύλλο και σερβίρουμε.



Δείτε όλα τα συνταγογραφικά της ενότητας

Γλυκά

banner

Εποχές

Γιορτές και περιστάσεις

banner

Πρώτες ύλες γλυκών

Αναζήτηση με φίλτρα

Αναζήτηση

Αναζήτηση
Αναζητήστε στο αρχείο του αθηνόραμαUmami δίνοντας μέρος του ονόματος