Υλικά
7 μήλα Granny Smith Υλικά
1 κ.σ. σταφίδες ξανθές
2 φλ. ζάχαρη καστανή
1 ½ κ.γ. κανέλα σκόνη
½ κ.γ. μοσχοκάρυδο τριμμένο
¾ φλ. ρούμι μαύρο
Για γαρνιτούρα
¾ φλ. φιλέτα αμυγδάλου λευκά καβουρδισμένα ή καρύδια
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε τα μήλα, αφαιρούμε τον σκληρό πυρήνα, τα κόβουμε καθέτως σε έξι κομμάτια και τα αλείφουμε με λεμόνι για να μην μαυρίσουν.
Τα βάζουμε σε μεγάλο μπολ, ρίχνουμε επάνω τη ζάχαρη, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο και τα ανακατεύουμε καλά μέχρι να αλειφθούν παντού με τη ζάχαρη και τα μπαχαρικά.
Ρίχνουμε το ρούμι και ανακατεύουμε πάλι.
Αφήνουμε σκεπασμένα τα μήλα με πλαστική μεμβράνη 1 ώρα.
Θα σχηματισθεί στο μπολ ένα παχύ σιρόπι.
Μεταφέρουμε το μείγμα μήλα-ζάχαρη-ρούμι-μπαχαρικά σε κατσαρόλα, φέρνουμε σε βρασμό και σιγοβράζουμε κουνώντας πού και πού την κατσαρόλα, μέχρι να μαλακώσουν τα μήλα, γύρω στα 20 λεπτά.
Τα αφήνουμε να κρυώσουν, τα μεταφέρουμε σε γυάλινο μπολ, σκορπίζουμε ανάμεσα τα αμύγδαλα και τα βάζουμε στο ψυγείο.
Ταιριάζουν πολύ ωραία με παγωτό.
A.T.