banner
banner
banner

Μελομακάρονα και κουραμπιέδες: οι φετινές προτάσεις

Κλασικά ή με προσωπικό ύφος, τα γλυκά των Χριστουγέννων δεν θα λείψουν από το τραπέζι μας.

Τετάρτη, 04 Δεκεμβρίου 2013

Πώς καταλαβαίνεις ότι πλησιάζουν Χριστούγεννα; Οι γνωστές πυραμίδες από μελομακάρονα και κουραμπιέδες φιγουράρουν από μέρες στις βιτρίνες των κλασικών ζαχαροπλαστείων. Υπάρχουν βέβαια και εργαστήρια λιγότερο γνωστά αλλά και εναλλακτικές συνταγές των γιορτινών γλυκών. Οι επιλογές είναι πολλές και διαφορετικές και άλλη μια γευσιγνωσία είναι πάντα καλοδεχούμενη, ειδικά αν περιλαμβάνει λιγότερο γνωστά ονόματα.

Μελομακάρονα και κουραμπιέδες: οι φετινές προτάσεις

Για τη γευσιγνωσία μας επιλέξαμε κατ' αρχάς τρία ζαχαροπλαστεία μεγάλης εμβέλειας, με αρκετά υποκαταστήματα που εξυπηρετούν όλους και κατόπιν εστιάσαμε την έρευνά μας σε μικρότερα εργαστήρια, αναζητώντας μια περισσότερο «σπιτική» παρασκευή.  Το καλό συμπέρασμα ήταν πως ό,τι δοκιμάσαμε, είτε της μίας, είτε της δεύτερης κατηγορίας είχαν υψηλή ποιότητα, κάτι αναμενόμενο αφού η επιλογή των ζαχαροπλαστείων δεν ήταν τυχαία. Από κει και πέρα, διαπιστώσαμε πως τα χριστουγεννιάτικα γλυκά συχνά πλέον διαφοροποιούνται από την κλασική συνταγή. Ζαχαροπλάστες με άποψη δεν διστάζουν να φτιάξουν μελομακάρονα που θυμίζουν μπισκότο ή κουραμπιέδες με ελαιόλαδο ενώ το μέγεθος του γλυκού μικραίνει ασταμάτητα! Μερικές εκδοχές μας άρεσαν πολύ, άλλες λιγότερο και άλλες μας άρεσαν, όμως δεν θύμιζαν ακριβώς τα γνωστά μας γλυκά. 
Πριν προχωρήσουμε στις διαπιστώσεις της γευστικής μας δοκιμής ας θυμηθούμε μερικά μυστικά για τα δύο αγαπημένα γλυκά των Χριστουγέννων.

banner
Κανόνες κλασικοί και απαράβατοι
Κανόνες κλασικοί και απαράβατοι

Μελομακάρονα: σπανιότερα φτιάχνονται με αλεύρι και έχουν περισσότερο την υφή μπισκότου, συχνότερα με σιμιγδάλι που γίνονται πιο τριφτά, ενώ κάποιοι επιλέγουν να συνδυάσουν τα δύο αυτά υλικά με καλό αποτέλεσμα. Το μυστικό της επιτυχίας τους είναι τόσο στο "δούλεμα" των υλικών όσο και στο προσεχτικό ψήσιμο (για να μη στεγνώσουν τελείως) αλλά και στο σωστό μέλωμα. Στο καλό μελομακάρονο το σιρόπι πρέπει να είναι τόσο ώστε να κάνει αισθητή την παρουσία του χωρίς να «μουλιάζει» το γλυκό. Επιλέξτε ένα μέλι καλής ποιότητας για το σιρόπι και θα δείτε τη διαφορά. Πάντως, το μελομακάρονο δεν ανήκει στα "εύκολα" γλυκά. Όταν όμως το πετύχετε, η ίδια συνταγή γίνεται παιχνίδι.

Μελομακάρονα και κουραμπιέδες: οι φετινές προτάσεις

Κουραμπιέδες: το μυστικό του κουραμπιέ (λέξη που προέρχεται από την τούρκικη kourabiye, που σημαίνει ξερό μπισκότο) είναι πρώτα από όλα το αγνό βούτυρο, αγελαδινό, πρόβειο ή κατσικίσιο, που θα χαρίσει στο γλυκό το υπέροχο άρωμά του και την τριφτή υφή του. Ύστερα θέλει καλό χτύπημα των υλικών και για πολλή ώρα, ώστε να γίνει η ζύμη αφράτη. Τέλος είναι το ψήσιμο, που θέλει μεγάλη προσοχή γιατί αρπάζει εύκολα αλλά δεν πρέπει να μείνει και μισοψημένος. Στην επιτυχία του συμβάλλει τα μέγιστα το καλό και χοντροκομμένο αμύγδαλο, φρέσκο και καλοκαβουρδισμένο. 

banner
8+8 στο τραπέζι της δοκιμής

Βενέτη

Βενέτη

Δοκιμάσαμε τα μελομακάρονά του στο παραδοσιακό σχήμα και μέγεθος, που ενώ έχουν αρκετό μέλωμα, δεν χάνουν την τραγανή τους υφή. Με κλασική παραδοσιακή γεύση, ελαφρώς γλυκύτερα από το μέσο όρο.
Οι μίνι στρογγυλοί κουραμπιέδες του έχουν καλό άρωμα βουτύρου και ξηρού καρπού και αντίστοιχα στη γεύση κυριαρχεί ευχάριστα το βούτυρο, είναι τραγανοί, με ισορροπημένη γλυκύτητα και καλή υφή. Η παρουσία ξηρού καρπού επαρκής.    

Fresh

Fresh

Τα μικρά στρογγυλά μελομακάρονά του μας άρεσαν για την κλασική γεύση μελομακάρονου, την καλή υφή και  το καλό μέλι που κυριαρχεί στη μύτη. Το μέλωμά τους είναι πετυχημένο και το άρωμα πορτοκαλιού ξεχωρίζει ευχάριστα. Το μόνο που μας έλειψε ήταν το καρύδι. Από τα καλύτερα της δοκιμής. (16,50 ευρώ /κιλό)
Σε στρογγυλό σχήμα «μπουκιάς» και οι κουραμπιέδες του, που έχουν καλό άρωμα βουτύρου, ξηρού καρπού και ανθόνερου, είναι τραγανοί και με τονισμένη γλυκύτητα, ενώ το αμύγδαλο δεν είναι όσο θα έπρεπε. (16,50 ευρώ /κιλό)

Κωνσταντινίδης

Κωνσταντινίδης

Τα μελομακάρονά του σε παραδοσιακό σχήμα και μέγεθος, μυρίζουν μέλι, κανέλα και μοσχοκάρυδο. Τα έντονα μπαχαρικά κυριαρχούν στη γεύση, ενώ είναι μαλακά στην υφή και έχουν συγκρατημένη γλυκύτητα. Κλασικά, χωρίς εξάρσεις. (16,50 ευρώ /κιλό)
Οι κουραμπιέδες του και αυτοί σε κλασική εκδοχή, τόσο στο σχήμα μισοφέγγαρου όσο και στη γεύση: κυριαρχεί το άρωμα βουτύρου γάλακτος ενώ το αμύγδαλο θα το θέλαμε περισσότερο και την υφή πιο καβουρδισμένη και τραγανή. (16,50 ευρώ /κιλό)

Λιχουδιές της Αθηνάς

Λιχουδιές της Αθηνάς

Μελομακάρονα που μυρίζουν ένα ιδιαίτερο μέλι και γαρύφαλλο. Ιδιαίτερα μαλακά και με αρκετό καρύδι ενώ η γεύση είναι πιο αδύναμη από τη μύτη. (Τιμή εργαστηρίου 10 ευρώ /κιλό)
Στους κουραμπιέδες, το άρωμα που κυριαρχεί στη μύτη είναι αυτό της βανίλιας, με νότες βουτύρου. Η υφή τους είναι τραγανή και ελαφρά κοκκώδης αλλά ανάλαφρη, και στο στόμα κυριαρχεί η βανίλια. Στο σύνολο, ξεφεύγει από τη γεύση του κλασικού κουραμπιέ. (Τιμή εργαστηρίου 10 ευρώ /κιλό). Θα τα βρείτε και σε άλλα καταστήματα 

Μπισκότο από σπίτι

Μπισκότο από σπίτι

Τα μελομακάρονα αυτά γέρνουν προς το μπισκότο, τόσο στο άρωμα όσο και στη γεύση: κυριαρχεί η κανέλα και το πορτοκάλι στα αρώματα και το έντονο ψήσιμό τους τα κάνει τραγανά και τριφτά και τους δίνει νότες καβουρδίσματος. Το μέλωμά τους είναι πολύ μετρημένο. (22 ευρώ /κιλό)
Οι μικροί κουραμπιέδες της Εβίτας Παπαχαραλάμπους μας άρεσαν για το ευχάριστο άρωμα καβουρδίσματος και βουτύρου και το πλούσιο αμύγδαλο στο εσωτερικό τους. Στο στόμα κυριαρχεί το βούτυρο. Είναι τραγανοί, τριφτοί, χωρίς πολλή άχνη για επικάλυψη για να μην λιγώνουν. Πολύ καλή εκδοχή. (22 ευρώ /κιλό)

Πάβλοβα –Ότι καλύτερο

Πάβλοβα –Ότι καλύτερο

Μικροσκοπικά και μακρόστενα τα μελομακάρονα της Έφης Γιαλούση, με έντονο άρωμα καρυδιού και μελιού. Με καλό μέλωμα, πολύ καλή τριφτή υφή, πλούσια γεύση και καλή επίγευση είναι από τα πιο κλασικά και πετυχημένα που δοκιμάσαμε. (16 ευρώ /κιλό)
Οι κουραμπιέδες, μικροί και στρογγυλοί, έχουν έντονο αλλά ωραίο άρωμα βουτύρου και ανθόνερου. Στη γεύση επικρατεί το βούτυρο, έχουν τραγανή υφή, το αμύγδαλο όμως είναι πολύ ψιλοκομμένο αν και αισθητό. (16 ευρώ /κιλό)

Πυλιακή γη

Πυλιακή γη

Μελομακάρονα σε μέγεθος… τσάγαλου δεν κουράζεται να φτιάχνει η Γιάννα Μπαλαφούτη, που σε προκαλούν να τα φας με τη χούφτα! Από σκέτο αλεύρι, που τους δίνει συμπαγή υφή, με εμφανές το πορτοκάλι και το κονιάκ, αποτελούν ιδιαίτερο είδος. Η υφή τους δεν επιτρέπει αρκετό μέλωμα αλλά η γεύση του μελιού υπάρχει. (14 ευρώ /κιλό)
Μικρά ολοστρόγγυλα μπαλάκια τα κουραμπιεδάκια της, όπου συνυπάρχει αρμονικά το άρωμα του βουτύρου και του ξηρού καρπού. Στη γεύση επικρατεί το βούτυρο, οι ευχάριστες καβουρδισμένες νότες και η καλή υφή κουραμπιέ. Από τους καλύτερους που δοκιμάσαμε. (14 ευρώ /κιλό)

Rita’s Cookies

Rita’s Cookies

Mελομακάρονα σε δύο παραλλαγές, κλασικά και  γεμιστά με καρύδι. Με σχετικά μαλακή υφή και τη γνωστή γεύση σπιτικού μελομακάρονου, αρκετά μελωμένα και με καλό υλικό. Από τα πιο κλασικά. (Τιμή εργαστηρίου: 14 ευρώ /κιλό)
Οι ιδιαίτεροι κουραμπιέδες της Ρίτας Αμιραλιάν έχουν κυλινδρικό σχήμα και ξεχωρίζουν για την ευχάριστη καβουρδισμένη γεύση και την πολύ τραγανή υφή τους. Με μεγάλα καλοκαβουρδισμένα κομμάτια αμυγδάλου, μπορεί να μην θυμίζουν τόσο το παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο γλυκό, δεν αντιστέκεσαι όμως σ' ένα τραγανό κουλουράκι αμυγδάλου με βούτυρο… (Τιμή εργαστηρίου: 17,40 ευρώ /κιλό). Θα τα βρείτε και σε άλλα καταστήματα.

Φύσις

Φύσις

Δοκιμάσαμε δύο διαφορετικές εκδοχές μελομακάρονων: στη μια, με μαύρη ζάχαρη, ξεχωρίζει  το μέλι καλής ποιότητας, η ωραία τραγανή υφή, το ισορροπημένο μέλωμα. (14 ευρώ /κιλό) Η δεύτερη είναι χωρίς ζάχαρη, με σιρόπι αγαύης, που τους δίνει την απαραίτητη γλυκύτητα, χωρίς να ξεφεύγουν αισθητά από τη γεύση μελομακάρονου. Μας άρεσαν σαν μια ενδιαφέρουσα ιδέα για όσους αποφεύγουν τη ζάχαρη. (16 ευρώ /κιλό) 
Αλλά και στους κουραμπιέδες υπάρχουν δύο είδη: οι παραδοσιακοί με βούτυρο και έντονη γεύση πορτοκαλιού, με καλή αίσθηση ξηρού καρπού σε σωστή αναλογία, που στο σύνολό τους ξεφεύγουν λίγο από τον κλασικό κουραμπιέ. Οι δεύτεροι είναι με ελαιόλαδο που τους δίνει μεστή γεύση χωρίς να ενοχλεί, με καλό καβούρδισμα ξηρού καρπού, τραγανή υφή, νότες πορτοκαλιού και μια ευγενική αίσθηση λαδιού στην επίγευση. (16 ευρώ /κιλό)

Διευθύνσεις των καταστημάτων
Διευθύνσεις των καταστημάτων

Βενέτη: Δώρου 1 & Πλατεία Ομονοίας, τηλ. 210 5230740 (και πολλά ακόμη καταστήματα σε όλη την Αθήνα, www.fournosveneti.gr)

Fresh: Κριεζώτου 12, Κολωνάκι, τηλ. 210 3642948 (και πολλά ακόμη καταστήματα σε όλη την Αθήναwww.wearefresh.gr)

Κωνσταντινίδης: Λεωφ. Μεσογείων 86, Γουδί, τηλ. 210 7711644 (και άλλα καταστήματα, www.konstandinidis.gr)

Λιχουδιές της Αθηνάς: Βόλου 11, Π. Κοκκινιά, τηλ. 210 4924883 (εργαστήριο), www.lihoudiesathinas.com

Μπισκότο από σπίτι: Σπάρτης 11, Χαλάνδρι, τηλ. 210 6833598. 

Πάβλοβα – Ό,τι καλύτερο: Σκουφά 56, Αθήνα, τηλ. 210 3388827, www.pavlova.gr

Πυλιακή γη: Αγίου Κωνσταντίνου 40 (εμπορικό κέντρο Αίθριον) Μαρούσι, τηλ. 697 1855046, www.pyliakigi.gr

Rita’s Cookies: Δομοκού 40 Α1, Π. Κοκκινιά, τηλ. 210 4912323 (εργαστήριο), www.ritascookies.gr

Φύσις: Λεωφ. Μεσογείων 450, Αγ. Παρασκευή, τηλ. 210 6090740, www.fisis.eu



Γλυκά

banner

Εποχές

Γιορτές και περιστάσεις

banner

Πρώτες ύλες γλυκών

Αναζήτηση με φίλτρα

Αναζήτηση

Αναζήτηση
Αναζητήστε στο αρχείο του αθηνόραμαUmami δίνοντας μέρος του ονόματος