Με τα φρούτα του Σεπτέμβρη
Ντίνα Γκρουμούτη
Δευτέρα, 04 Σεπτεμβρίου 2023
Ντίνα Γκρουμούτη
Δευτέρα, 04 Σεπτεμβρίου 2023
Στον απόηχο του καλοκαιριού, βασιλεύουν τα σύκα και τα σταφύλια, φρούτα συνυφασμένα με την ελληνική γη.
Στον απόηχο του καλοκαιριού, βασιλεύουν τα σύκα και τα σταφύλια, φρούτα συνυφασμένα με την ελληνική γη. Ο ήλιος και η ξηρασία (με το ελάχιστο έως καθόλου νερό) της ζεστής εποχής που προηγήθηκε, συμπύκνωσαν τους χυμούς τους και τους έδωσαν σάρκα γλυκιά και μεστή, με πολύπλοκα αρώματα. Το σύκο δεν διατηρείται όταν κοπεί από το δέντρο και είναι φρούτο αυστηρά εποχιακό. Έτσι, ήδη από την αρχαιότητα σοφίστηκαν τρόπους να τα χαίρονται όλο το χρόνο -αποξηραμένα σύκα με ξηρούς καρπούς, παστελαρίες, μαρμελάδες, τσάτνεϊς για τα κρέατα του χειμώνα είναι μερικοί τρόποι να διατηρήσετε τα σύκα σας. Ωστόσο, το φρέσκο σύκο έχει ακαταμάχητη γεύση και τώρα είναι η ευκαιρία να το δοκιμάσουμε σε γλυκά ξεχωριστά, χωρίς να ξεχνάμε πόσο κομψά συνοδεύει εκλεκτά αλλαντικά και τυριά.
Όσο για το σταφύλι, όλοι, λίγο πολύ, έχουμε αναμνήσεις από τρύγους που συνοδεύονταν με τη μουσταλευριά στην κατσαρόλα, το πετιμέζι, τα μουστοκούλουρα. Θα τα δοκιμάσουμε φρέσκα σε γλυκά που μας ήρθαν από την Εσπερία, όπως το κραμπλ και τα μάφιν, με ολόκληρες τις ρώγες τους.
Ένα άλλο φρούτο της εποχής, το αρωματικό δαμάσκηνο δεν είναι καθόλου αμελητέο, ούτε προορίζεται μόνο για μαρμελάδες ή γλυκό του κουταλιού. Κομμένα σε λεπτές φέτες, θα δώσουν άλλη διάσταση στην πράσινη σαλάτα σας με φρέσκο, λευκό τυρί. Πασπαλισμένα με ζάχαρη και κονιάκ και ψημένα στο φούρνο μέχρι να μαλακώσουν, θα συνοδέψουν γιαούρτι ή παγωτό καϊμάκι ή θα γίνουν ένα πανεύκολο επιδόρπιο σε ποτήρι, επάνω σε θρυμματισμένο μπισκότο, με μια κρέμα από μασκαρπόνε χτυπημένο με το σιρόπι τους.
Ο Σεπτέμβρης είναι γλυκόπικρος. Η ασχολία με τα φρούτα της εποχής, ένας καλός τρόπος να γλιστρήσουμε πιο ευχάριστα στην καθημερινότητα.