Είναι η εποχή με τα περισσότερα και νοστιμότερα φρούτα και οφείλουμε να την εκμεταλλευτούμε για να φτιάξουμε τις μαρμελάδες και τα τσάτνυ της χρονιάς. Πρόκειται για εύκολες και διασκεδαστικές παρασκευές, που με λίγη προσοχή είναι εύκολο να πετύχουν. Ξεκινήστε με μια κλασική μαρμελάδα (π.χ. βερίκοκο) σε σχετικά μικρή ποσότητα για δοκιμή. Αν διαθέτετε θερμόμετρο, η μαρμελάδα είναι έτοιμη όταν αυτό δείξει 105ο. Διαφορετικά, κάνετε το τεστ με το παγωμένο πιατάκι που αναφέρεται στις συνταγές μας. Γενικά πρέπει να θυμάστε ότι: τα φρούτα μας πρέπει να είναι ώριμα αλλά όχι υπερώριμα και οπωσδήποτε γερά, χωρίς χτυπήματα ή χαράγματα. Τα κόβουμε την τελευταία στιγμή πριν το βράσιμο της μαρμελάδας. Για να διατηρήσει η μαρμελάδα τη φρέσκια γεύση του φρούτου, την βράζουμε λίγη ώρα και σε δυνατή φωτιά. Απαραίτητη είναι μια φαρδειά κατσαρόλα με βαρύ πάτο και συνεχές ανακάτεμα με ξύλινη, αχρησιμοποίητη κουτάλα. Το λεμόνι και η ζάχαρη βοηθούν στο πήξιμο. Διατηρείται σε αποστειρωμένα βάζα που κλείνουμε αεροστεγώς για έναν περίπου χρόνο. Μπορείτε να φτιάξετε και "φρέσκια" μαρμελάδα, για κατανάλωση μέσα σε λίγες μέρες. Θα βράσετε τα ψιλοκομμένα φρούτα σας λίγη ώρα σε δυνατή φωτιά με λίγη ζάχαρη -όση θέλετε. Θα προκύψει μια μαρμελάδα ελαφρειά, με τη γεύση του φρούτου έντονη, ό,τι πρέπει για το πρωϊνό σας.