Υλικά
2 φλ. αλεύρι για κάθε χρήση αλεύρι Υλικά
2 κ. σ. μπέικιν πάουντερ
1 πρέζα αλάτι
1 ½ φλ. λευκή σοκολάτα τριμμένη
4 κ.σ. φρέσκο βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
1 αβγό
¾ φλ. ζάχαρη
¾ φλ. γάλα με πλήρη λιπαρά
1 δόση βανιλίνη
για τη γαρνιτούρα:
1 φλ. λευκή σοκολάτα τριμμένη
10 κομμάτια τζίντζερ ζαχαρωμένα, κομμένα σε μικρές λωρίδες
ή ¾ φλ. ζαχαρωμένη πορτοκαλόφλουδα
Εκτέλεση
Κοσκινίζουμε σε μεγάλο μπολ, το αλεύρι, την μπέικιν πάουντερ και το αλάτι.
Ζεσταίνουμε νερό σε μια κατσαρόλα και μόλις πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά μέχρι το σημείο να σιγοβράζει.
Βάζουμε τη μισή σοκολάτα και το βούτυρο σε πυρίμαχο μπολ με χερούλια και το τοποθετούμε στα χείλη της κατσαρόλα με το νερό (μπεν μαρί).
Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να λιώσουν. Βγάζουμε το μπολ από τη φωτιά και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε μέχρι να γίνουν ένα λείο, ενιαίο μείγμα.
Αφήνουμε να κρυώσει για 10 λεπτά.
Σε άλλο μπολ χτυπάμε με το μίξερ ελαφρά το αβγό με την ζάχαρη και τη βανιλίνη μέχρι να πάρουν ένα απαλό κίτρινο χρώμα και να πήξουν κάπως (περίπου 2 λεπτά).
Ρίχνουμε στο μπολ το μείγμα της σοκολάτας και σιγά –σιγά το γάλα, συνεχίζοντας να χτυπάμε μέχρι να γίνει το μείγμα εντελώς λείο.
Αφήνουμε το μίξερ, ρίχνουμε την υπόλοιπη σοκολάτα και ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα.
Ενσωματώνουμε και το αλεύρι ανακατεύοντας ελαφρά.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ο C.
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε τις φορμίτσες των μάφινς και τινάζουμε να φύγει το περισσό αλεύρι.
Γεμίζουμε κάθε θήκη κατά τα 3/4.
Ψήνουμε για 20 λεπτά –είναι έτοιμα αν βυθίσουμε μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο και βγει καθαρή.
Αφήνουμε να κρυώσουν για 10 λεπτά, ξεφορμάρουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν τελείως επάνω σε σχάρα.
Φτιάχνουμε τη γαρνιτούρα: λιώνουμε τη σοκολάτα σε μπεν μαρί.
Την αφήνουμε να χλιάνει λίγο και περιχύνουμε τα μάφινς.
Πριν κρυώσει τελείως, στολίζουμε με τις λωρίδες του τζίντζερ ή της πορτοκαλόφλουδας.
Α.Τ.