Η λευκή σοκολάτα, παρά τη λαμπερή όψη της, μένει στη σκιά της ντίβας σκούρας "αδελφής" της. Αδελφής της; Όχι και τόσο, αφού αν και προέρχεται από τον ίδιο γονιό –τον σπόρο του κακάο, το μόνο που έχει από τα σουσούμια του είναι το βούτυρο του κακάο, γι΄αυτό και είναι λευκή ως χιών και όχι σκούρα όπως η πραγματική, που περιέχει κακάο. Ως μείγμα από βούτυρο του κακάο, γάλα, βανίλια και ζάχαρη, είναι πολύ γλυκιά, έχει θερμίδες και είναι πολύ λουσάτη και λιμπιστική. Ιδιαίτερα αν θέλουμε να ετοιμάσουμε γλυκά για ένα θεματικό «λευκό τραπέζι» ή να δώσουμε ένα στρογγυλεμένο τόνο με ένα εντυπωσιακό πλούσιο επιδόρπιο σε κάποιο λιτό, «αρσενικό» μενού –για παράδειγμα ένα ψητό κρεατικό στη σχάρα με μια σαλάτα ή ένα πλατό με τυριά και κρασί με ωμά λαχανικά.
Αν και κάποιοι θα βρουν τα γλυκά με λευκή σοκολάτα πολύ "παιδικά" (φταίει η τόσο γλυκιά γεύση τους), άλλοι με πιο «γλυκό δόντι» ίσως και να τα λατρέψουν. Όλοι, όμως, θα εντυπωσιαστούν από την εμφάνισή τους, ιδιαίτερα αν στολίζονται με κόκκινα φρούτα ή λαμπερούς καραμελωμένους καρπούς, ενώ ο συνδυασμός με κάποιο αλκοολούχο ποτό ή με τυρί κρέμα ή με μπαχαρικά, ισορροπεί τη γλυκύτητα και τα λιπαρά που περιέχει.