Υλικά
1 κ. μελιτζάνες λευκές ή φλάσκεςΥλικά
Για το σιρόπι:
1 lt νερό
2 κ. ζάχαρη
200 γρ. γλυκόζη
1 λεμόνι κομμένο στη μέση
10 ολόκληροι κόκκοι μαύρο πιπέρι
1 αστεροειδής γλυκάνισος
15 μοσχοκάρφια (γαρύφαλλα)
Εκτέλεση
Πλένουμε τις μελιτζάνες και αφαιρούμε το κοτσάνι τους.
Τις σκουπίζουμε και τις κόβουμε στη μέση.
Τις ξεπικρίζουμε βράζοντάς τις για 5 λεπτά σε 2 lt βραστό νερό με 10 γρ.
αλάτι.
Τις στραγγίζουμε και τις βράζουμε άλλη μια φορά για 5 λεπτά σε 2 lt βραστό νερό.
Τις στραγγίζουμε πάλι και τις αφήνουμε σε σουρωτήρι.
Ετοιμάζουμε το σιρόπι: βάζουμε όλα τα υλικά με μεγάλη χαμηλή και πλατιά κατσαρόλα και τα αφήνουμε να πάρουν βράση.
Ρίχνουμε τις μελιτζάνες, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 10-15 λεπτά μέχρι να γίνουν διάφανες.
Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει τελείως πριν το σερβίρουμε.
Ταιριάζει πολύ ωραία με παγωτό γιαούρτι.
*Το γλυκό αποτελεί τμήμα του επιδορπίου «Λευκή μελιτζάνα φτιαγμένη σαν γλυκό του κουταλιού με μους καπνιστής μελιτζάνας ανάμεσα σε τουίλ αμυγδάλου και παγωτό γιαούρτι».(Συνταγή από το εστιατόριο Lycabettus, Οία Σαντορίνης)